praktores.com
 
 

Πράκτορες ΟΠΑΠ : Η υπογραφή νέας σύμβασης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Φεβ 23
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ (ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ )

ΑΠ: 42/22.2.17

Αγαπητοί Συνάδερφοι,

Με το παρόν θα θέλαμε να σας  ενημερώσουμε για όσα σημαντικά έλαβαν χώρα κατά τη διεξαγωγή της από 20/21.02.17 Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε η ΠΟΕΠΠΠ με θέμα την αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης νέας σύμβασης της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Καταρχάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Τοπτσίδης ενημέρωσε τους παριστάμενους αντιπροσώπους πως το υπό έγκριση ή μη προτεινόμενο κείμενο της σύμβασης ήταν το καλλίτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο αρχικώς προτεινόμενο κείμενο της ΟΠΑΠ, ως απόρροια των διαπραγματεύσεων της Ομοσπονδίας με τα στελέχη της Εταιρίας. 

Στη συνέχεια η νομική σύμβουλος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Πρωτόπαπα εξήγησε ότι εξαιτίας του πλήθους των καταχρηστικών άρθρων που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κείμενο και υπό την πίεση του χρόνου που δόθηκε από την ΟΠΑΠ προσπάθησαν να επιτύχουν το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στη δικηγόρο κ. Κονταρά, το γραφείο της οποίας έλαβε την εντολή από τα 11 Σωματεία για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης κατά του νέου Κανονισμού της ΕΕΕΠ, η οποία εξήγησε τους νομικούς λόγους που οδήγησαν τα 11 Σωματεία στην παραπάνω απόφαση καθώς και όλα τα νέα δεδομένα που ενδυναμώνουν τη θέση μας έναντι της ΕΕΕΠ. Όσον δε αφορά στις πιέσεις που ενδεχομένως δεχτούν οι πράκτορες από την ΟΠΑΠ για την υπογραφή της προτεινόμενης σύμβασης, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον πράκτορα να υπογράψει άμεσα και η Εταιρεία δεν μπορεί να καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση άμεσα χωρίς σπουδαίο λόγο. Παραδείγματος χάριν, σπουδαίος λόγος καταγγελίας είναι ο παράνομος στοιχηματισμός ενώ ΔΕΝ αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας ο διακανονισμός οφειλών προς την ΟΠΑΠ όταν αυτός εξυπηρετείται κανονικά.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στο δικηγόρο του Σωματείου μας κ.Ζιάννη, ο οποίος τόνισε ότι οι πράκτορες έχουν σύμβαση, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο και είναι σε ισχύ. Επίσης ότι ο κανονισμός της ΕΕΕΠ δεν υποχρεώνει την ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε μία εξ υπαρχής νέα σύμβαση.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις και απαντήθηκαν ερωτήσεις από τους νομικούς το βήμα δόθηκε στους αντιπροσώπους, οι οποίοι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους υπέρ ή κατά της αποδοχής της προτεινόμενης σύμβασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κοινός παρανομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η παραδοχή από όλους πως το συγκεκριμένο κείμενο της σύμβασης χειροτερεύει κατά πολύ τη θέση του πράκτορα έναντι της Εταιρίας. Οι δε αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν υπέρ της έγκρισης του εν λόγω κειμένου αιτιολόγησαν τη θέση τους με ένα κυρίως επιχείρημα, το φόβο της επόμενης ημέρας.

Κατόπιν ακολούθησε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή που διαπραγματεύτηκε με την Εταιρία το θέμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπό έγκριση σύμβασης, στην οποία εν τέλει συμπεριλήφθηκε η τελική πρόταση της ΟΠΑΠ. Η πρόταση αυτή απέχει πολύ από την τελική πρόταση της Επιτροπής. Κοινή πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ήταν πως ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε σαφή μείωση της συνολικής προμήθειας των πρακτορείων. Μέλος της Επιτροπής και μέλος του Σωματείου μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά μας θέλει επενδυτές για την ανάπτυξη του δικτύου, ελεύθερους επαγγελματίες για την κάλυψη όλων των εξόδων του πρακτορείου, υπαλλήλους ως προς τα δικαιώματά μας και συνεταίρους στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Τη δεύτερη μέρα της Γ.Σ. διεξήχθη η ψηφοφορία σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης σύμβασης, η οποία εν τέλει απορρίφθηκε από το Σώμα των Αντιπροσώπων με ψήφους 98 έναντι 51.

Ακολούθησαν εισηγήσεις και προτάσεις σχετικά με τους τρόπους δράσης μας και αναφορά σε όλες τις νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες που θα ακολουθήσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση μας και επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο.

Συνάδερφοι,

Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει είναι ισχυρή και σε ισχύ. Υπογράφοντας τη νέα προτεινόμενη από την ΟΠΑΠ χάνετε όλα σας τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβασή μας. Η υπογραφή νέας σύμβασης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ασχέτως από τις αφόρητες πιέσεις που ενδεχομένως δέχεστε από την ΟΠΑΠ.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009.

Θα σας κρατούμε διαρκώς ενήμερους.

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή Δημήτριος Γραμματικόπουλος
Πρόεδρος Γραμματέας

Κατηγορία ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 08:33 Διαβάστηκε 12187 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΠΡΑΚΤΟΡΕΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣΠράκτορες ΟΠΑΠ : Η υπογραφή νέας σύμβασης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Top of Page