praktores.com
 
 

Καταπέλτης ο ελεγκτής για ΟΠΑΠ στην Κύπρο

Μαρ 04
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιστολή καταπέλτη κατά του υπουργείου οικονομικών απέστειλε προχθές προς τη βουλή και τον γενικό εισαγγελέα ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε σχέση με τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και το θέμα των ποσών που αποδίδονται στην κυπριακή Δημοκρατία από την εν λόγω εταιρεία στοιχημάτων, στη βάση της διακρατικής συμφωνίας.

Ο ΟΠΑΠ απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη των παιγνίων που διατηρεί στην Κύπρο, σε βάρος του δημοσίου, σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία.


Ο γενικός ελεγκτής αναφέρει ότι κατόπιν σχετικών καταγγελιών κατατέθηκαν  στοιχεία στη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου που καθιστούσαν αναγκαίο τον έλεγχο από την ίδια των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδος του 2003.


Καταγγέλλει ότι ο ΟΠΑΠ προβάλλοντας διάφορα προσχήματα αρνήθηκε τον έλεγχο αλλά από την περιορισμένη πρόσβαση σε έγγραφα που καταρχήν ο ΟΠΑΠ επέτρεψε σε λειτουργούς του γενικού λογιστηρίου να ελέγξουν, φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ορθότητα των πληρωμών προς την κυπριακή Δημοκρατία.


Ο γενικός ελεγκτής σημειώνει ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.


Ενώπιον της βουλής εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου περί ορισμένων παιγνιδιών νόμος του 2016 και η ελεγκτική υπηρεσία έχοντας στα χέρια της τεκμήρια σε σχέση με τον ΟΠΑΠ Κύπρου, ενημερώνει την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ότι στο ν/σ υπάρχουν πρόνοιες που επηρεάζουν σοβαρά τις διαδικασίες που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο ως προς την επιλογή του παρόχου και του λεγόμενου ποσοστού φορολογίας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στα μεικτά κέρδη.


Η ελεγκτική υπηρεσία υποδεικνύει προς τη βουλή ότι, αν ο νομοθέτης επιθυμεί να επιτρέψει ως επιλογή την πρώτη διαπραγμάτευση απευθείας με τον ΟΠΑΠ, χωρίς να προηγηθεί ανοικτή και διάφανης ανταγωνιστική διαδικασία, τούτο θα πρέπει να περιληφθεί ρητώς στο νόμο που θα ψηφιστεί, γιατί δεν μπορεί μια τέτοια σοβαρή απόφαση να αφεθεί στην κρίση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.


Υποστηρίζει επίσης ότι το υπουργείο οικονομικών που ετοίμασε το ν/σ «όχι μόνο δεν ενημέρωσε, ως όφειλε την επιτροπή, για τα σοβαρά υπό διερεύνηση θέματα, αλλά αντίθετα φρόντισε να καθησυχάσει τα μέλη της με την επιστολή του ημερομηνίας 18ης Ιανουαρίου 2017 ότι δήθεν «ο επί δεκατέσσερα χρόνια τρόπος υπολογισμού των αποδόσεων της Δημοκρατίας είναι ορθός».


Ο γενικός ελεγκτής θεωρεί απαράδεκτο για το υπουργείο οικονομικών να εισηγείται, και το κυριότερο να επιμένει, στο ποσοστό φορολογίας του 24% επί των μικτών κερδών, συν ποσοστό 1% για χορηγίες σε δραστηριότητες αθλητικού, κοινωνικού και κοινωφελούς ενδιαφέροντος, χωρίς συγκεκριμένη τεκμηρίωση, αλλά με μόνο επιχείρημα ότι με αυτό το ποσοστό η Δημοκρατία θα λαμβάνει περισσότερα σε σχέση με αυτά που λαμβάνει σήμερα.


Σημειώνεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία είχε καταδείξει πως «το ποσοστό αυτό οδηγεί σε υπερκέρδη σε βάρος της κυπριακής Δημοκρατίας».


Το σύνολο των καθαρών εισπράξεων του ΟΠΑΠ, αν γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου για τέλος παραχώρησης 24% προς τη Δημοκρατία, αναμένεται να είναι €37,5 εκ. για το 2015.


Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η ελεγκτική υπηρεσία τα πραγματικά κέρδη που αναλογούν σε τυχερούς με βάση τα στοιχεία του 2015 είναι ύψους €120 εκ.


Στους ελεγμένους λογαριασμούς του ΟΠΑΠ καταγράφεται το ποσό των €131,30 εκ. ως τα λεγόμενα «θεωρητικά κέρδη».


Σήμερα όπως ισχυρίζεται η ελεγκτική υπηρεσία, τη διαφορά αυτή των €11,28 εκ. την καρπώνεται ο ΟΠΑΠ σε βάρος της Δημοκρατίας.


Πέραν αυτού, ο ΟΠΑΠ καρπώνεται επίσης όποιο ποσό παραμένει αδιάθετο, δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί σε τυχερούς παίκτες που δεν εμφανίζονται εντός της προθεσμίας των 3 μηνών για να εξαργυρώσουν το δελτίο τους.


Στα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνεται ποσό €938.070 για μισθούς, €1.989.528 για διαφημίσεις και €1.141.973 για άλλα λειτουργικά έξοδα, όπως τα ποσά αυτά καταγράφονται στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις.


Η διακρατική συμφωνία προβλέπει παραχώρηση ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εισπράξεων ως δικαιώματα του ΟΠΑΠ Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση ως προς το ύψος του ποσού και ως προς το τι καλύπτει αυτό.


«Αν γίνουν δεκτά τα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο ΟΠΑΠ θα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση ενός δικαιώματος που ανήκει στο κυπριακό κράτος», υποστηρίζει ο γενικός ελεγκτής.


Η ελεγκτική υπηρεσία διατυπώνει επίσης την άποψη ότι η κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 45% επί των μεικτών κερδών και το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξάνεται με την αύξηση των ακαθάριστων εισπράξεων.


Η ελεγκτική υπηρεσία επικρίνει το υπουργείο οικονομικών ότι υιοθετεί αναφορά του ΟΠΑΠ για το θέμα των θεωρητικών κερδών και ότι «σε βάθος χρόνου το ποσοστό θεωρητικών και διανεμηθέντων κερδών δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση».


Κατηγορεί το υπουργείο οικονομικών για διαχρονική ανοχή επί του θέματος και υποστηρίζει ότι μετά το 2013 η διοίκηση του ΟΠΑΠ Ελλάδος έφυγε από το ελληνικό δημόσιο και πέρασε στα χέρια ιδιωτών.


Πρόσφατα, σημειώνεται στη επιστολή του γενικού ελεγκτή, η εταιρεία έλαβε τη μορφή εξωχώριας οντότητας χωρίς μετόχους, αλλά δικηγόρους και διαχειριστές, θέμα που φαίνεται να τυγχάνει διερεύνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, αφού πέρασε στα χέρια ιδρύματος με έδρα το Λιχτενστάιν.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: « Καταπέλτης ο ελεγκτής για ΟΠΑΠ στην Κύπρο»  Στην πηγή : http://www.stockwatch.com.cy

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 12:36 Διαβάστηκε 9075 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠΟΠΑΠΚαταπέλτης ο ελεγκτής για ΟΠΑΠ στην Κύπρο Top of Page