praktores.com
 
 

Το βάρος στους πολίτες για το 'Δεν Πληρώνω' του ΟΠΑΠ

Απρ 18
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιβραβεύεται τελικά η εδώ και μήνες άρνηση του ΟΠΑΠ να εφαρμόσει την επιβολή φόρου 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του. Οι πράκτορες της επιχείρησης ουσιαστικά αποκαλύπτουν ότι το μέτρο θα μείνει ανεφάρμοστο. Το ισοδύναμο ακόμη αναζητείται!

Στο συρτάρι θα κρατηθεί η επιβολή φόρου 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ, προς το οικονομικό επιτελείο.

Στην επιστολή, η οποία αποτελεί προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, γίνεται λόγος για "το θέμα του τέλους, που τελειώνει αισίως", με τους πράκτορες να ζητούν συγγνώμη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, στον οποίο -όπως αναφέρουν- είχαν εστιάσει την κριτική τους.

Τι σημαίνει όμως αυτό το "αίσιο τέλος", που πέτυχε ο ΟΠΑΠ, αποφεύγοντας να καταβάλει τον φόρο και οδηγώντας ουσιαστικά στην ακύρωσή του;

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής" και το ρεπορτάζ του Κώστα Νικολαΐδη, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει μια τρύπα εσόδων στην πρόταση που έχει κάνει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο, με αποτέλεσμα να αναζητεί ισοδύναμα, δηλαδή φόρους, που θα πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός.

Όλα ξεκίνησαν το προηγούμενο φθινόπωρο, με την αναζήτηση ισοδυνάμου για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, μέτρο που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και απειλούσε την συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε και ψήφισε την επιβολή ενός τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τέλος που δεν επιβάρυνε άμεσα τον οργανισμό αλλά τον παίκτη.

Επιπλέον και προς υποστήριξη της κοινωνικής διάστασης των μέτρων που τελικά αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, η φορολόγηση του προϊόντος του μονοπωλιακού και ιδιωτικού πλέον ΟΠΑΠ στηριζόταν στην θεώρηση ότι η φορολόγηση μιας συμπεριφοράς όπως ο τζόγος, είναι προτιμότερη από την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του εισοδήματος των πολιτών ή την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στους έμμεσους φόρους.

Μετά από το πέρας των τριών πρώτων μηνών του έτους, έφθασε η στιγμή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση σχετικά με την επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Πόσα χρήματα έχασε το κράτος

Όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", το Δημόσιο υπολόγιζε ότι μπορούσε να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το ποσό αυτό υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασμό των συνολικών στηλών που έχουν παιχθεί επί του τέλους των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το μέγεθος, την σπουδαιότητα και την σημασία του ποσού την δεδομένη χρονική στιγμή.

Μια ματιά στα στοιχεία του οργανισμού του 2015, αποκαλύπτει ότι με περίπου 10 δισεκατομμύρια στήλες που παίζονται ανά έτος, το προσδοκώμενο έσοδο για το Δημόσιο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που από μόνο του θα μπορούσε να καλύψει το 1/4 των 2 δισ. που εναγωνίως αναζητούνται από τα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο ΟΠΑΠ ακολουθώντας παρελκυστική τακτική και παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για αναστολή επιβολής του ειδικού τέλους, δεν το εφάρμοσε ποτέ, επικαλούμενος τεχνικές δυσκολίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot, που είναι η εταιρεία που προσφέρει την τεχνολογική υποδομή για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενημέρωσε προς τα τέλη Φλεβάρη ότι είναι σε θέση τεχνικά να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των συστημάτων. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα με επιστολή που δεν στάλθηκε μόνο στην ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και την ΕΕΕΠ, την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας παιγνίων.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, επέμεναν ότι το μέτρο θα ανασταλεί και η ανακοίνωση των πρακτόρων, ήρθε να τις επιβεβαιώσει πανηγυρικά. Το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, είναι γνωστό.

Η ανακοίνωση των πρακτόρων

"Έχουν περάσει ήδη πέντε  μήνες  από την περίοδο που το θέμα της επιβολής του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη  των  παιχνιδιών της  ΟΠΑΠ  ΑΕ άρχισε να  απασχολεί  την  κυβέρνηση, σαν  ισοδύναμο   για  την  συμφωνία  με  τους  δανειστές, αλλά  και τους  πράκτορες  ΟΠΑΠ, σαν  μέτρο  που θα  είχε  επίπτωση κατά  την  άποψη τους στις πωλήσεις   και  κατ’ επέκταση   στα  έσοδα  των  πρακτορείων  τους.

Δεδομένης  της  άσχημης  οικονομικής  κατάστασης  της  χώρας,  της δραματικής  μείωσης  του  εισοδήματος  των  πρακτόρων  τα  τελευταία  5-6  χρόνια , αλλά  και των  πελατών   μας, θεωρήσαμε  ότι  μια  απόφαση  επιβολής  τέλους  στα   παιχνίδια  του  ΟΠΑΠ  θα  τους  απομάκρυνε   από  τα  μαγαζιά  μας , με  συνέπεια   την  κάθετη  πτώση  του  εισοδήματος   μας, σε  μια  περίοδο  που  υπάρχει  έντονο  πρόβλημα    βιωσιμότητας.

Αλήθεια  είναι  ότι  ο κλάδος, με  το  ανώτερο   συνδικαλιστικό   του  όργανο  την  ΠΟΕΠΠΠ, αντέδρασε   άμεσα , έντονα , και  σε  πολλές   κατευθύνσεις , για  να  υποστηρίξει  την  αντίθεση  του στο  μέτρο. Αυτή  έξαλλου  είναι  η αποστολή των  συνδικαλιστικών  οργάνων, στην  προάσπιση  των  συμφερόντων  των  μελών  που εκπροσωπούν.

Σε  παρόμοιες  περιπτώσεις κρίσιμων στιγμών, διεκδικήσεων  και  αποφάσεων, μπορεί  να υπάρξουν , να  ειπωθούν  ή  να  γραφούν  και  κάποιες   υπερβολές , επάνω στην μεγάλη πίεση και ένταση της στιγμής  αρκεί βέβαια να μην  ξεπερνούν  τα  ανεκτά  και  λογικά όρια  που  βάζει  ο  διαπραγματευτικός  αλλά   και  ο  συνδικαλιστικός  μας   πολιτισμός.

Με αυτές τις  παραδοχές,  τώρα   που   φαίνεται ότι  τελειώνει  αισίως   το  θέμα  του  τέλους    των   5  λεπτών  στα  παιχνίδια  του  ΟΠΑΠ, οφείλουμε να  ζητήσουμε  συγγνώμη  αλλά  και την  κατανόηση  από πρόσωπα  και  φορείς  με  τους  οποίους   κάναμε  επαφές για το συγκεκριμένο  θέμα  και  ήρθαμε  σε  αντιπαράθεση.

Ειδικότερα  από  τον  Αναπλ.  Υπουργό  Τρύφωνα  Αλεξιάδη   στον  οποίο  εστιάσαμε  την  κριτική  μας  χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι είχαμε κάτι  συγκεκριμένο  μαζί του.

Είναι αληθές και αυτονόητο  ότι  δεν υπάρχει  τίποτα  προσωπικό  με  κανένα  κυβερνητικό   στέλεχος, πόσο  δε μάλλον με τον Αναπλ. Υπ Οικονομικών  καθώς   γνωρίζουμε   ότι   στην  σημερινή  συγκυρία  καλούνται  να  πάρουν –χωρίς  να  το  θέλουν  πολλές  φόρες - δύσκολες και  επώδυνες  αποφάσεις  για όλους μας

Ευκαιρίας  δοθείσης  να  ευχαριστήσουμε  τόσο  τον  Υπ. Οικονομικών  Ευκλείδη  Τσακαλώτο  όσο  και  τον  Αν.Υπουργό  Τρύφωνα  Αλεξιάδη  για  τις  συναντήσεις  και  την  συνεργασία  που  είχαμε , τον  χρόνο που μας  διέθεσαν ,όσο  και  την  βοήθεια  που  μας  πρόσφεραν  το  τελευταίο  διάστημα και είμαστε στην διάθεση τους  για οποιαδήποτε  συνεργασία  και κυρίως για την καταπολέμηση της  μάστιγας  του παράνομου τζόγου  που χρόνια  αιμορραγεί  με αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ  λόγω  της  φοροδιαφυγής,  στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου".

Διαβάστε το άρθρο "Το βάρος στους πολίτες για το 'Δεν Πληρώνω' του ΟΠΑΠ" στην πηγή "news247.gr"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠΟΠΑΠΤο βάρος στους πολίτες για το 'Δεν Πληρώνω' του ΟΠΑΠ Top of Page