Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «μπαλάκι» του Βαρουφάκη

Ιουν 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανέκαθεν ήταν καυτή πατάτα το θέμα των ελληνικών τυχερών παιχνιδιών. Κάποιοι ζεσταίνουν την πατάτα και την πετούν στον αρμόδιο...

Εν προκειμένω αρμόδιος είναι ο Γιάννης και ρίπτης, μίας εξ αυτών, ο Σωκράτης! Το μπαλάκι της Εθνικής Λοταρίας έφτασε στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά ταξίδεψε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Έγγραφο δύο σελίδων, ίσα - ίσα για να ξεκινήσουν οι εξελίξεις. Οι ζυμώσεις είναι αναπόφευκτες στην υπάρχουσα αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Όπως και οι συγκρούσεις.
Όμως, αναμένονται να δημιουργηθούν μαγνητικές τάσεις στρατοπέδευσης. Ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο από αυτό των κοινών συμφερόντων είναι δύσκολο να υπάρξει.
Οι πόλοι βέβαια είναι πολλοί. Περισσότεροι από δύο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όποια ελκτική ή απωθητική προσπάθεια. Μέχρι «προχτές» ήταν σε δικαστικές διαμάχες η ΟΠΑΠ Α.Ε. με την Ιντραλότ Α.Ε. «Σήμερα» έχουν οδηγηθεί σε δικαστική αντιπαράθεση οι Πράκτορες μέσω του κλαδικού οργάνου τους, της ΠΟΕΠΠΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Αύριο μπορεί οι μεν να είναι δίπλα στους δε, γιατί αυτό θα τους συμφέρει. Όμως, όσο, φαινομενικά, βαθιά είναι τα ρήγματα που χωρίζουν τα συμφέροντα των Πρακτόρων ΟΠΑΠ από αυτά της μητρικής εταιρείας δεν είναι απίθανο να γεφυρωθούν. Και μάλιστα εύκολα.

Αν πρυτανεύσει η λογική του κοινού συμφέροντος και ξεκινήσει πάλι ο διάλογος, δεν αποκλείεται να έχουμε σημαντική εξομάλυνση σχέσεων μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Η επανεκκίνηση των συνομιλιών την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου μεταξύ ΕΠΠΑΠ και ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν αναμένεται να... εντυπωσιάσει με τα πρώτα αποτελέσματά της. Όμως θα είναι μια αρχή. Ακόμη κι αν δεν είναι το ήμισυ, σίγουρα είναι ένα σημαντικό μέρος «του παντός».


Οι πράκτορες στάθηκαν τόσα χρόνια δίπλα στην εταιρεία σε όλες τις μάχες που έδωσε για τη διατήρηση των εμπορικών πλεονεκτημάτων που δίνονται από το υπάρχον μονοπώλιο στο δίκτυο. Βέβαια, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πράκτορες στήριζαν ένα κρατικό μονοπώλιο, κάτι που ήταν ευκολότερο. Δεοντολογικά και νομικά.
Σήμερα έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με όσα αυτό συνεπάγεται και όσα αυτό μπορεί να υποσχεθεί στην κοινωνία, στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και στους μόνιμους και πιστούς συνεργάτες του, στο δίκτυο των 4.500 επιχειρήσεων των πρακτορείων ΟΠΑΠ.


Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την οριστική αδειοδότηση των διαδικτυακών ανταγωνιστών της. Νομικά, τα επιχειρήματά της έχουν μια κάποια ισχύ, αλλά, μεγαλύτερη βαρύτητα φαίνεται ότι έχουν τα χρήματά της...
Κι αυτό το μπαλάκι έχει φτάσει στα χέρια του Βαρουφάκη. Μοιάζει λιγότερο «καυτό», αλλά δεν είναι. Η νέα κυβέρνηση έχει κληρονομήσει εκατοντάδες παθογένειες από τους προκατόχους της, αλλά, στα τυχερά παιχνίδια καλείται να δώσει λύσεις σε ένα νομικά αδιέξοδο θέμα. Οι μηνύσεις των μεν ή των δε και οι προσφυγές στα κοινοτικά όργανα είναι, κυριολεκτικά, αναπόφευκτες.


Είτε στο θέμα της Εθνικής Λοταρίας που πρότεινε ο Σωκράτης Κόκκαλης, είτε στο θέμα των μόνιμων διαδικτυακών αδειών που διεκδικούν σχεδόν όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα της χώρας δεν λείπει απλά η πολιτική βούληση για τη διευθέτησή τους. Λείπει (έντονα) ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Λείπει το κυβερνητικό πλάνο που θα ορίζει πόσα τυχερά παιχνίδια θέλει να έχει η χώρα μας...


Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι τα πρώτα VLT's ετοιμάζονται να μπουν στην... πρίζα, αλλά η ΕΕΕΠ ακόμα μελετάει το θέμα και οι πράκτορες ΟΠΑΠ προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Μήπως, τελικά, στα πολλά και διάφορα μπαλάκια θεμάτων γύρω από τον τζόγο δεν αρκεί ο Βαρουφάκης, αλλά είναι αποκλειστικής ευθύνης του Μαξίμου;

Διαβάστε το άρθρο "Το «μπαλάκι» του Βαρουφάκη" στην πηγή "1-2-Χ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 13:24 Διαβάστηκε 2073 φορές

Σχετικά Άρθρα