praktores.com
 
 

Επί τάπητος η άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Αυγ 01
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H μία μεγάλη και εμβληματική αποκρατικοποίηση που ενδεχομένως θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση της τρόικας

εξετάστηκε χθες στο Μαξίμου. Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίστηκε προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός» και προς την κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε το ενδεχόμενο της άμεσης αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, όπως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος.

Βασικά επιχειρήματα υπέρ μιας ή περισσοτέρων αποφάσεων για εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, είναι ότι ο ΟΠΑΠ και το Τ.Τ. συνιστούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να φέρουν αξιοσημείωτα έσοδα, ενώ παράλληλα ως διαδικασίες είναι σχετικά εύκολες στην υλοποίησή τους με δεδομένο ότι περιλαμβάνουν πωλήσεις μετοχών.

Ταυτόχρονα συνεκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και να φέρει τη χώρα ξανά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.

«Χωρίς να έχουμε καταλήξει, ο ΟΠΑΠ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιος για την εμβληματική αποκρατικοποίηση που επιδιώκει η κυβέρνηση», ανέφερε ένας εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη. Ο ίδιος σημείωσε ότι επιδίωξη είναι αυτή η αποκρατικοποίηση να ολοκληρωθεί ει δυνατόν μέχρι και το τέλος του έτους.

Βασική επίγνωση όμως όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι ότι όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης του ΟΠΑΠ ανοικτό, η αποκρατικοποίηση καθίσταται μάλλον ανέφικτη. Αυτός, άλλωστε, είναι ο βασικός λόγος που η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κρατά την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ στα συρτάρια του από τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε την πώληση του 29% των μετοχών του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για τα άλλα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων. Η νέα διοίκηση του Ταμείου, υπό τον πρόεδρο Τάκη Αθανασόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη, αναφέρθηκε στην πορεία αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. H προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος έληγε χθες και αποτέλεσε θετική έκπληξη η συμμετοχή επτά ενδιαφερομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν δύο φορές επιχειρήθηκε η αξιοποίηση της ίδιας έκτασης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ούτε ένας ενδιαφερόμενος. «Η διοίκηση του Ταμείου εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκδήλωση τόσο σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό, αλλά και τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη -τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη- την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των εκκρεμοτήτων θεσμικού και διοικητικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τις περίπου 80 θεσμικές (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες κ.λπ.) και διοικητικές παρεμβάσεις (υπογραφές συμβάσεων, αποφάσεις Διυπουργικών Επιτροπών κ.λπ.) που προαπαιτούνται προκειμένου να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις εκείνες που έχει επεξεργαστεί η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε το άρθρο «Επί τάπητος η άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Βαγγελη Mανδραβελη

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 09:41 Διαβάστηκε 2476 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠΟΠΑΠΕπί τάπητος η άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ Top of Page