praktores.com
 
 
Μπαίνει σε περιπέτειες η μετοχή του ΟΠΑΠ;

Μπορεί η πλειοψηφία των μέχρι στιγμής εταιρικών αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017 να είναι ικανοποιητική, αυτό όμως δεν ισχύει και για ορισμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη FTSE 25 προς χαμηλότερα επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως λόγω της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών.

Εκτός από τον συστημικό κίνδυνο όμως στην παρούσα φάση, για κάποιες μετοχές ισχύει και ο μη συστημικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος που αφορά την ΄ίδια την εταιρεία κι όχι το σύνολο της αγοράς, όπου στην δεύτερη περίπτωση συγκαταλέγεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, έπειτα από τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Τί προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία;

Για την χρήση του 2017, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα 1,456 δισ. ευρώ έναντι 1,398 δισ. ευρώ το 2016, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 306 εκατ. ευρώ από 308 εκατ. το προηγούμενο έτος, και τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν στα 126 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το P/E για την μετοχή διαμορφώνεται στο 23,39 (κλείσιμο 29/3), με την εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 2,37, και την τιμή προς εσωτερική αξία στο 3,93 (κλείσιμο 29/3). Όπως προκύπτει, η μετοχή διαπραγματεύεται με premium, κάτι το οποίο άρχισε να αποτιμά και η αγορά από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων όπως θα εξετάσουμε παρακάτω.

Το ανησυχητικό του ισολογισμού

Από τον ισολογισμό της 31/12/2017, διαπιστώνουμε πως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός για τον όμιλο έχει αυξηθεί κατά 82,3%, ενώ τα αποθεματικά του ομίλου σε σχέση με μια τριετία πριν (χρήση 2014) έχουν μειωθεί κατά 31,85%, και σε σχέση με την χρήση του 2013 κατά 44,6%. Ο συνδυασμός αύξησης του μακροπρόθεσμου δανεισμού και μείωσης των αποθεματικών εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την μελλοντική πορεία της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Στα παραπάνω, θα πρέπει να τονίσουμε και τον δικαστικό αγώνα των πρώην πρακτόρων οι οποίοι δεν υπέγραψαν την νέα σύμβαση, όπου σε περίπτωση δικαίωσης τους ο ΟΠΑΠ θα υποχρεωθεί σε σημαντική αποζημίωση αυτών.

Τεχνική εικόνα

Παρατηρώντας κανείς την πορεία της μετοχής από την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνει πως αυτή έχει εισέλθει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς έχει διασπάσει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών στο ημερήσιο γράφημα, προσεγγίζοντας το επίπεδο της υπέρ πουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,7039 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στα 8,9423 ευρώ (γραμμή ΓΔ). Τέλος, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται και στο μακροχρόνιο γράφημα, καθώς κινδυνεύει να διασπάσει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αφού πρώτα προσπάθησε να βρεθεί ανεπιτυχώς πάνω από αυτόν των διακοσίων ημερών.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Διαβάστε το άρθρο "Μπαίνει σε περιπέτειες η μετοχή του ΟΠΑΠ;" του Θεόδωρου Σεμερτζίδη στην πηγή "new-economy.gr"

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για ΟΠΑΠ

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σε 15 ημέρες το νομοσχέδιο για τον ΟΠΑΠ.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα για τελευταία φορά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και συμφωνήθηκε η παραπομπή του στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, σε 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο κοινοποιήθηκε στην ΕΕ, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε παρατήρηση είτε από την ΕΕ είτε από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε το άρθρο "Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για ΟΠΑΠ" του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου στην πηγή "dialogos.com.cy"

O ΟΠΑΠ ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

Μία θέση ανάμεσα στις δέκα «μεγάλες» επιχειρήσεις  (περισσότεροι από 251 εργαζόμενοι) με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κατέλαβε ο ΟΠΑΠ στα βραβεία «Βest Workplace 2018». Η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση της εταιρείας για τη δημιουργία ενός μοντέρνου, δυναμικού και ταυτόχρονα ευχάριστου περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της.

Τα βραβεία «Βest Workplace» αναδεικνύουν κάθε χρόνο τις 25 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα, με βάση μία ετήσια έρευνα ικανοποίησης ανάμεσα στους εργαζομένους και μία σειρά άλλων κριτηρίων.

Μία σύγχρονη εργασιακή εμπειρία

Η συγκεκριμένη βράβευση του ΟΠΑΠ από το Great Place to Work® Hellas πραγματοποιήθηκε με την καθοριστική συμβολή των ανθρώπων του. Αποτελεί επισφράγισμα των σημαντικών αποτελεσμάτων που έχει επιδείξει στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον παγκόσμιου επιπέδου που παρέχει μία σύγχρονη και ευχάριστη εργασιακή εμπειρία στους ανθρώπους της. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΑΠ προσφέρει παροχές υψηλού επιπέδου, όπως ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα, προγράμματα υποστήριξης και ανάπτυξης των εργαζομένων, εστιατόριο, γυμναστήριο, δωρεάν μεταφορά κ.ά.

Παράλληλα, αναπτύσσει τους ανθρώπους του με συνεχή εκπαίδευση μέσω της OPAPacademy και e-learning πλατφόρμας προσφέροντας ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη μέσα στον Όμιλο, ενώ ενισχύει τη δέσμευσή τους μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας και ψυχαγωγικών, αθλητικών και εθελοντικών δράσεων που δίνουν καθημερινά ζωή στις Βασικές Αξίες της εταιρείας, Διασκέδαση, Δυναμισμό, Πάθος και Ακεραιότητα.

Διαβάστε το άρθρο "O ΟΠΑΠ ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα" στην πηγή "www.protagon.gr"

«Ο ΟΠΑΠ έκλεισε 900 πρακτορεία και άφησε 3.000 κόσμο στο δρόμο»

Ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας - Βοιωτίας και εκλεγμένο μέλος της ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης, Γιώργος Γερολυμάτος, καταγγέλει στο ΦΩΣ και στον Θέμη Σινάνογλου.

«Πέπλο σιωπής για το ότι πάνω από 900 πρακτορεία έκλεισαν εξαιτίας του ΟΠΑΠ και πάνω από 3.000 κόσμος είναι στον δρόμο!»

Πληροφορηθήκαμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος που παρουσιάζουμε σήμερα είχε πράγματα να πει για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει χιλιάδες κόσμο, χιλιάδες εργαζομένους. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας τού δίνουμε τον λόγο.

Είναι ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας - Βοιωτίας και εκλεγμένο μέλος της ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης), Γιώργος Γερολυμάτος. Διαβάστε αυτά που λέει.

Εμείς δεν έχουμε σχέση με πρακτορεία ούτε με τζόγο (Στοίχημα δεν έχουμε παίξει ούτε μια φορά) και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί όμως σε αντίλογο, αν υπάρξει.

-Είστε πολύ παλιός στο χώρο, έχω μάθει.

Μιλάμε για 48 χρόνια πρακτορείο από τον πατέρα μου, από παιδί μεγάλωσα μέσα εκεί, σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας, στο κέντρο της Χαλκίδας. Πρακτορείο που έχει υπάρξει και μέσα στα πρώτα πέντε σε ό,τι αφορά τον τζίρο, σε όλη την Ελλάδα!

-Πείτε μου λοιπόν όσα θέλετε να πείτε ως πρόεδρος.

Ως πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας-Βοιωτίας θέλω να ενημερώσω τον κόσμο για ένα πέπλο σιωπής που υπάρχει, αφού το θέμα δεν έχει γίνει γνωστό και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε πέρσι όταν έστειλε ο ΟΠΑΠ εξώδικο σε 4.500 πράκτορες, με το οποίο απαιτούσε να λήξει η παλιά σύμβαση του 2009 και να ξεκινήσει καινούργια αορίστου χρόνου, καταγγέλλοντας την παλιά σύμβαση χωρίς λόγο και αιτία. Ενώ τέτοια σύμβαση καταγγέλλεται μόνο με σημαντικό λόγο. Γνωρίζετε ότι πάνω από 900 πρακτορεία, που δεν υπέγραψαν, τα έκλεισε ο ΟΠΑΠ;

-Όχι.

Πάνω από 900 πρακτορεία τα έκλεισε ο ΟΠΑΠ, μιλάμε για πάνω από 3.000 άτομα που έμειναν στον δρόμο, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών τους. Επειδή δεν δέχονταν να υπογράψουν μία νέα σύμβαση καταχρηστική υπέρ του ΟΠΑΠ.

-Γιατί δεν έχει πάρει δημοσιότητα το θέμα;

Γιατί κατά την κρίση μου τα ΜΜΕ δεν θέλουν να πάνε κόντρα στον ΟΠΑΠ, που είναι μια τεράστια εταιρεία και δίνει διαφήμιση! Είναι λογικό να υπάρχει πέπλο σιωπής. Ο ΟΠΑΠ έστειλε στους πράκτορες εξώδικο με καταγγελία της παλιάς σύμβασης και από κάτω τη νέα σύμβαση για υπογραφή, με πιεστική χρονική προθεσμία. Και έλεγε στους πράκτορες ότι όποιος δεν υπογράψει πάει σπίτι του! Έστελνε ακόμα και μηνύματα στις μηχανές των πρακτόρων. Μία αποικιοκρατική σύμβαση, στην οποία όλα τα δικαιώματα ήταν υπέρ του ΟΠΑΠ, μείωναν πολύ τα ποσοστά των πρακτόρων, υποχρέωναν τους πράκτορες να κάνουν ανακαινίσεις όπως τις ήθελε ο ΟΠΑΠ με δικά τους έξοδα, ακόμα και να αλλάξουν σημείο με δικά τους έξοδα μετεγκατάστασης, αν δεν άρεσε στον ΟΠΑΠ το σημείο των μαγαζιών. Ήταν σαν να περνούσαμε την περιουσία μας στα χέρια του ΟΠΑΠ . Γινόμασταν σαν υπάλληλοι στα ίδια μας τα μαγαζιά.

-Πόσα πρακτορεία έκλεισαν;

937 πρακτορεία δεν υπέγραψαν και τους ανάγκασαν να κλείσουν! Εγώ να φανταστείτε ακόμα διατηρώ το πρακτορείο όπως ήταν άθικτο, ακόμα πληρώνω ενοίκιο, μου έχουν πάρει όμως τα μηχανήματα, αλλά περιμένω τη νομική δικαίωση μαζί με τους συναδέλφους. Το χαρτί που είχε στείλει ο ΟΠΑΠ έλεγε ότι εντός 12μήνου θα κλείσουν όσοι δεν υπογράψουν, πράγματι λοιπόν πλέον τους έκλεισε όλους! Ακόμα και προέδρους σωματείων, όπως εγώ. Εννιά πρόεδροι σωματείων νομών από όλη την Ελλάδα έκλεισαν, εμάς μάλιστα μας έκλεισαν σχεδόν αμέσως, για να μη μιλάμε. Κανονικά έπρεπε και εμείς να έχουμε τη 12μηνη διορία, αλλά μας έκλεισαν 21 Απριλίου πέρσι, διότι γίνονταν οι εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ και δεν ήθελαν να συμμετάσχουμε. Όμως συμμετείχαμε κανονικά και εκλεγήκαμε. Δυστυχώς όμως η ΠΟΕΠΠΠ παραδόθηκε, σαν να ξεπουλήθηκε.

-Τι εννοείτε;

Έκαναν μερικές κινητοποιήσεις, σαν να κρατάνε τα προσχήματα, αλλά στο τέλος είπαν «κάντε ό,τι θέλετε», δεν στήριξαν δηλαδή τους πράκτορες. Ενώ το πηγαίναμε καλά στην αρχή με τις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις, και ενώ αν όλοι οι πράκτορες ενωμένοι πήγαιναν σε απεργία, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα ο ΟΠΑΠ. Όμως έσπασε το μέτωπο και κάποιοι πήγαν και υπέγραψαν παρασέρνοντας έτσι και άλλους. Και έμειναν 937 πρακτορεία που δεν υπέγραψαν και τους κλείσανε. Το ξέρετε ότι στη νέα σύμβαση υπήρχε με μεγάλα γράμματα μέχρι και το ότι η καινούργια σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς σπουδαίο λόγο; Δηλαδή μπορούσε ένα πρωί να μπει στο μαγαζί σου ο ΟΠΑΠ και να σου πει «μάζεψε τα πράγματά σου και φύγε».

-Νομικά τι κάνετε;

Τώρα ξεκινάνε όλα. Πιστεύουμε στην ελληνική δικαιοσύνη, όσο μεγάλη εταιρεία και αν είναι ο ΟΠΑΠ. Περιμένουμε δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οδηγούμαστε από εδώ και πέρα σε αγωγές. Θα το παλέψουμε νομικά για καταχρηστική σύμβαση, ακυρότητα καταγγελίας και αργότερα για αποζημιώσεις.

-Τι λεφτά βγάζει τώρα ένα πρακτορείο;

Από τον κύκλο μου μαθαίνω ότι με το ζόρι βγαίνει ένας μισθός.

Από ποια παιχνίδια βγαίνουν τα περισσότερα κέρδη από τα ποσοστά;

Από το ΚΙΝΟ και το Στοίχημα.

-Το μετανιώσατε που δεν υπογράψατε;

Ούτε μία στιγμή. Και τώρα αν έρχονταν και μου έλεγαν να υπογράψω, πάλι θα έλεγα όχι. Τελειώσανε τα πρακτορεία, ήταν θάνατος αυτό που έγινε.

-Γνωρίζετε από τα χρόνια της δουλειάς σας ανθρώπους που καταστράφηκαν από τον τζόγο;

Ναι, είναι αρκετές οι περιπτώσεις.

-Από ποιο παιχνίδι χάθηκαν τα πιο πολλά λεφτά από τον εθισμό του κόσμου;

Από το ΚΙΝΟ και το Στοίχημα έκλεισαν σπίτια. Και μεγάλη καταστροφή θα φέρουν από εδώ και πέρα τα «φρουτάκια». Και τα virtual, τα οποία όμως ενώ στην αρχή θέρισαν κόσμο, τώρα τελευταία έχουν πέσει.

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ της 8ης Μαΐου 2018)

Διαβάστε το άρθρο "«Ο ΟΠΑΠ έκλεισε 900 πρακτορεία και άφησε 3.000 κόσμο στο δρόμο»" του Θέμη Σινάνογλου στην πηγή "www.fosonline.gr"

Τα VLTs έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του ΟΠΑΠ

Εφαλτήριο ανάπτυξης αποτέλεσε το 2017 για τον ΟΠΑΠ. Όπως επισήμανε προς τους μετόχους της εταιρείας ο εκτελεστικός πρόεδρος του οργανισμού, Καμίλ Ζίγκλερ, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο ΟΠΑΠ κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδά του και να προωθήσει σημαντικά έργα και επενδύσεις, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία, τους μετόχους και την ελληνική οικονομία συνολικά. Καθοριστικό ρόλο τη χρονιά που πέρασε έπαιξε η εισαγωγή νέων προϊόντων και ιδιαίτερα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), των virtual παιχνιδιών και των τερματικών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs).

Συγκεκριμένα, για το έργο των VLTs ο κ. Ζίγκλερ σημείωσε: «Πιστεύω πως η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs βοηθά στην καταπολέμηση της παράνομης αγοράς στην Ελλάδα και στη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου και της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η 18η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της εταιρείας, έδωσε το «πράσινο φως» για την καταβολή πρόσθετου μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017. Έτσι, λοιπόν, μαζί με το προμέρισμα των 0,10 ευρώ ανά μετοχή που έχει ήδη διανεμηθεί, το συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος σημείωσε ότι «το 2017 ήταν μία ιστορική χρονιά, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές και πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. Τα νέα προϊόντα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, οι επενδύσεις στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και η πρωτοβουλία τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας αποτελούν ισχυρά θεμέλια για την υλοποίηση του Οράματος 2020 της εταιρείας».

Σχεδόν 11.800 παιγνιομηχανήματα λειτουργούν ήδη σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ και 2.400 SSBTs σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000 - 3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας. Επίσης, ο κ. Κόουπ αναφέρθηκε στη νέα online στοιχηματική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του, αλλά και στον τεχνολογικό μετασχηματισμό του Οργανισμού.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, η διοίκηση του ΟΠΑΠ επισήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο. Ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και όπως τονίστηκε «ο ΟΠΑΠ δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό».

Αναφορικά με τον ιππόδρομο και τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ), ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ Σπύρος Φωκάς επισήμανε ότι «δυστυχώς το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της».

Διαβάστε το άρθρο "Τα VLTs έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του ΟΠΑΠ" στην πηγή "www.naftemporiki.gr"

ΟΠΑΠ: Πώς θα γίνει η πληρωμή του υπολοίπου μερίσματος

Δικαιούχοι είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τρίτη 08.05.2018, ενώ οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του υπολοίπου μερίσματος.

Η ΟΠΑΠ γνωστοποίησε ότι η 18η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας στις 25.04.2018 αποφάσισε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2017. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας είχε ανακοινωθεί η διανομή προμερίσματος για τη χρήση 2017 ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου, το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους στις 04.10.2017.

Το υπόλοιπο μερίσματος για τη χρήση 2017 ανέρχεται συνολικά σε 95.345.249,70 ευρώ προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των 1.182.501 ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία και αντιστοιχεί σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του υπολοίπου μερίσματος των 0,30 ευρώ ανά μετοχή υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15% σύμφωνα με τα άρθρα 36 & 64 του Ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκαν από το ν.4389/2016, ήτοι 0,045 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς, οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό μετά την ανωτέρω αναφερόμενη παρακράτηση 0,255 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τρίτη 08.05.2018 (ημερομηνία προσδιορισμού - record-date). Από τη Δευτέρα 07.05.2018 (ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος), οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του υπολοίπου μερίσματος. Η πληρωμή του υπόλοιπου του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 14.05.2018 από την πληρώτρια Τράπεζα «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» ως ακολούθως:

 1. Μέσω των χειριστών των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες, θεματοφύλακες και χρηματιστηριακές εταιρείες), σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.3.4 του Κανονισμού του Χ.Α. και 39 του Κανονισμού Λειτουργίας του Σ.Α.Τ.
 1. Μέσω του δικτύου των καταστημάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για όσους εκ των Μετόχων έχουν ζητήσει εξαίρεση από τον χειριστή τους στο Σ.Α.Τ ή έχουν τις μετοχές τους στον ειδικό λογαριασμό της Μερίδας τους.
 1. Για όσους εκ των Μετόχων δεν καταστεί δυνατή, για διάφορους λόγους, η χρηματική καταβολή του υπολοίπου του μερίσματος μέσω των χειριστών τους, θα είναι δυνατή η είσπραξή του από 21.05.2018 μέσω του δικτύου των καταστημάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
 1. Με κατάθεση στο Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN), όπου ο επενδυτής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εισπράττει τα διανεμόμενα ποσά σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κανονισμού Λειτουργίας Σ.Α.Τ. και την υπ' αριθμ. 6 απόφαση του Δ.Σ. της ATHEXCSD, όπως ισχύουν, για τους επενδυτές που δεν επιθυμούν να τα εισπράττουν μέσω των Χειριστών τους. Αφορά μόνο επενδυτές που έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στην πληρώτρια Τράπεζα «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.».

Η είσπραξη του μερίσματος από τους δικαιούχους για τις παραπάνω υπό 2 και 3 περιπτώσεις είναι δυνατή με σχετική γνωστοποίηση του Κ.Α.Μ.Ε. (Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή στο Σ.Α.Τ.) και με επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω νόμιμα εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου τους (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσκομίζονται και σχετικά έγγραφα εξουσιοδότησης με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εκάστοτε δικαιούχου).

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων της Εταιρείας, τηλ. επικοινωνίας 210-5798930.

Διευκρινίζεται στους κ.κ. Μετόχους ότι το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος παραγράφεται μετά την παρέλευση πενταετίας (250 ΑΚ περ. 15.) από το τέλος του έτους στο οποίο γεννήθηκε η απαίτηση και ότι μετά τη σχετική παραγραφή τα σχετικά ποσά  περιέρχονται οριστικά στο  Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.δ. 1195/1942.

Διαβάστε το άρθρο "ΟΠΑΠ: Πώς θα γίνει η πληρωμή του υπολοίπου μερίσματος" στην πηγή "www.euro2day.gr"

ΟΠΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ μετά τη Γενική Συνέλευση και καθόρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του ως ακολούθως:
    Kamil Ziegler - Πρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
    Damian Cope - Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
    Σπυρίδων Φωκάς - Αντιπρόεδρος Α', Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Pavel Horak - Αντιπρόεδρος Β', Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Michal Houst - Εκτελεστικό Μέλος
    Pavel Saroch - Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Robert Chvátal  - Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Xρήστος Κοπελούζος - Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Marco Sala - Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Στυλιανός Κωστόπουλος  - Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Igor Rusek - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Rudolf Jurcik - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
    Δημητράκης Ποταμίτης - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Σημειώνεται ότι η θητεία του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής και παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Επίσης ανακοινώνεται ότι η ανωτέρω Γενική Συνέλευση αποφάσισε την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) ως ακολούθως:

    Δημητράκης Ποταμίτης - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου
    Igor Rusek - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου
    Rudolf Jurcik - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου

Υπενθυμίζεται ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 25ης Απριλίου 2018 εξέλεξε νέο 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο και όρισε τα ανεξάρτητα μέλη του κατά την έννοια του νόμου 3016/2002.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : "ΟΠΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο" στην πηγή : capital.gr

Στην αντεπίθεση ο ΟΠΑΠ για δικαιώματα, παράνομο τζόγο, ιππόδρομο

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη 18η γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ η διοίκηση του ομίλου, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά που διαθέτει στην online αγορά και την επένδυση που έχει υλοποιήσει στον ελληνικό Ιππόδρομο, επικροτώντας παράλληλα την αυξανόμενη διάθεση του κράτους να πατάξει τις παράνομες δραστηριότητες στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κληθείς να σχολιάσει την διατυπωμένη – πλην ακόμη ανεφάρμοστη – πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την online αγορά, επεσήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο. Όπως σημείωσε, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και "δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό".

"Για κάποιες εταιρείες υπάρχει ανοχή στην δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα μέσα σε ένα ασαφές και ομιχλώδες πλαίσιο. Εμείς ζητάμε ένα διαφανές πλαίσιο και σε αυτό να αναγνωριστεί ότι ο ΟΠΑΠ είναι ο μόνος αδειοδοτημένος πάροχος τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και στην αγορά των VLTs. Δεν μας φοβίζει ο δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει τέτοιος. Ο ανταγωνισμός είναι μη εποπτευόμενος. Αν τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ γίνουν σεβαστά και η αγορά είναι δίκαια ρυθμισμένη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τον ανταγωνισμό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Επικρατεί ζούγκλα"

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Ζίγκλερ σχολίασε πως μέχρι σήμερα έχουν περιληφθεί στη λεγόμενη black list πάνω από 1.000 ιστοσελίδες από την ΕΕΕΠ. "Επικρατεί κυριολεκτικά ζούγκλα. Εμείς λέμε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πια ανεκτή, δεν ευνοεί κανέναν. Αν το πλαίσιο είναι δίκαιο και σεβαστεί τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ, δεν φοβόμαστε κανέναν. Έχουμε ήδη ανταγωνισμό, δεν θα αλλάξει κάτι. Απλώς ζητάμε δίκαιο ανταγωνισμό".

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο παράνομος τζόγος στη χώρα ξεπερνάει τη νόμιμη δραστηριότητα και υπολογίζεται στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα και εκθέτοντας τους παίκτες σε σημαντικούς κινδύνους. Στηλίτευσε, δε, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλα ποσά τζογάρονται στα καζίνο τον Σκοπίων, ανεβάζοντας το ύψος τους στο 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, πάντως, ανέδειξε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κράτος, την ΕΕΕΠ και τις άλλες αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, τόσο στο επίγειο, όσο και το online περιβάλλον.

Τόνισε, δε, πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις κατά παράνομων καταστημάτων και έχουν κατασχεθεί 20.000 παράνομες μηχανές.

Βολές για τον Ιππόδρομο

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ιππόδρομο και την Φίλιππο Ένωση, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς επεσήμανε ότι δυστυχώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και υπεισέρχεται σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΟΠΑΠ. "Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της καθώς έχουμε υλοποιήσει μια σημαντική επένδυση στον Ιππόδρομο", σημείωσε.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ είχε αναφέρει νωρίτερα πως ο Οργανισμός καταφέρνει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις, επιτυγχάνοντας διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές επιδόσεις, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του ευρύτερου κλίματος. Αναφερόμενος στα VLTs εκτίμησε πως η ανάπτυξη του δικτύου θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. Για το 2018 ο κ. Ζίγκλερ τόνισε ότι θα είναι ένα έτος σκληρής δουλειάς στον ΟΠΑΠ με στόχο να επιτεχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου.

Με τη σειρά του ο Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ σημείωσε ότι το 2017 έγιναν σημαντικά βήματα για να καταστεί ο Όμιλος ένας διεθνής πάροχος παροχής τυχερών παιχνιδιών. Έχουμε δει σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο δικτύου, πρακτορείων, εμπειρίας πελατών, ανέφερε. Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του δικτύου, σε επίπεδο υποδομής και νέων σημείων, αλλά και προϊόντων.

Για τα VLTs ανέφερε ότι η επέκταση του δικτύου θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, με σχεδόν 11.800 παιγνιομηχανήματα να λειτουργούν ήδη σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κ. Κόουπ, κατέδειξε επίσης τις θετικές επιδόσεις του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των Virtual παιχνιδιών και των  SSBTs. Ήδη λειτουργούν 2.400 SSBTs σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ότι στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000-3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα online στοιχηματική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του. Ακόμη, μίλησε για τη τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στο έργο του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΠΑΠ, το οποίο θα προσφέρει στην εταιρεία μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.

Για το 2018 προέβλεψε ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, με σημαντικές δραστηριότητες για τον όμιλο που θα φέρει πιο κοντά τον ΟΠΑΠ στην ολοκλήρωση του "Οράματος 2020", να καθιερωθεί δηλαδή ο ΟΠΑΠ ως μια εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίου επιπέδου. Το βάρος θα δοθεί επίσης στην ενίσχυση του δικτύου, στην ανακαίνιση υφιστάμενων σημείων, νέων πρακτορείων και gaming halls, καθώς και στη διάθεση νέων προϊόντων και παιχνιδιών προς το τέλος του έτους.

Όπως σημείωσε, η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι θα δώσει την ευκαιρία στους παίκτες και πελάτες του ΟΠΑΠ να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα στα πρακτορεία της εταιρείας.

Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί το 2018, η διοίκηση σημείωσε ότι η πολιτική - εκτός απροόπτου - θα είναι η διανομή μερίσματος και προμερίσματος, όπως έγινε και στις προηγούμενες χρήσεις. Προτάθηκε από το δ.σ. και εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Μαζί με το προμέρισμα των 0,10 ευρώ, το συνολικό ποσό ανεβαίνει στο 0,40 ευρώ, κάτι που έρχεται να προστεθεί στο επιπλέον ποσό 0,70 ευρώ που διανεμήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Συνολικά οι μέτοχοι μοιράζονται το ποσό των 127 εκατ. ευρώ. Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 7η Μαΐου, με έναρξη διανομής την 14η Μαΐου 2018.

Διαβάστε το άρθρο "Στην αντεπίθεση ο ΟΠΑΠ για δικαιώματα, παράνομο τζόγο, ιππόδρομο" του Νίκου Χρυσικόπουλου στην πηγή "www.capital.gr"

Ζίγκλερ: Η αγορά παράνομου στοιχήματος ξεπερνά τη νόμιμη!

Στα 6-7 δισ. ευρώ εκτίμησε την αξία της αγοράς παράνομου στοιχήματος στη χώρα ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ. Στα 200-300 εκατ. ετησίως η ζημιά για το Δημόσιο. Η στρατηγική του ομίλου, το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι νέες υπηρεσίες.

Το ύψος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο, με τεράστιες απώλειες για το ελληνικό δημόσιο, υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είπε ο κ. Ζίγκλερ, φτάνει τα 6 - 7 δισ. ευρώ.

Στη νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών ο OΠΑΠ κατέχει το 75% και πληρώνει μόνο για φόρο τυχερών παιχνιδιών 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, πρόσθεσε και τόνισε πως από την παράνομη αγορά υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων 200 - 300 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του OΠΑΠ, είναι χειρότερη γιατί δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια που παίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και κυρίως στα Σκόπια, με τα σχετικά ποσά να υπολογίζονται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ ετησίως.

«Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο βλέπουμε αυξημένη προσπάθεια του ελληνικού κράτους και των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με περισσότερες εφόδους, κατασχέσεις παράνομων μηχανημάτων. Μόνο πέρσι κατασχέθηκαν περίπου 20.000 παράνομα μηχανήματα» είπε ο Κ. Ζίγκλερ.

Ακόμα περισσότερο γίνεται το ύψος του παράνομου στοιχηματισμού, κατά τον κ. Ζίγκλερ, αν υπολογιστούν και τα ποσά που παίζονται από Έλληνες παίκτες μέσω Διαδικτύου σε παιχνίδια για τα οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ο OΠΑΠ.

Η διοίκηση του τελευταίου, κατά τον κ. Ζίγκλερ, είναι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα του διαδικτυακού στοιχηματισμού (που θεωρεί πως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα) θα αποδώσουν.

«Δεν φοβόμαστε τον υγιή ανταγωνισμό και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να καταστήσουμε τον OΠΑΠ ανταγωνιστική εταιρεία με βάση τα διεθνή πρότυπα» τόνισε με αφορμή ερώτηση για τη συζήτηση περί νέου καθεστώτος αδειοδότησης στο Διαδικτυακό Στοιχηματισμό. Εξήγησε πως μόνο από τη «Μαύρη Λίστα» της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) διαπιστώνει κάποιος πως περισσότεροι από 1.000 δικτυακοί τόποι επιχείρησαν να παρέχουν παράνομα υπηρεσίες στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Για τη στρατηγική του OΠΑΠ τα επόμενα χρόνια μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάμιαν Κόουπ ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική χρονιά» το 2017. Όπως είπε, είναι ο πρώτος πλήρης χρόνος υλοποίησης της στρατηγικής μέχρι το 2020 που είχε ανακοινωθεί στα μέσα του 2016 και προχωράει, με στόχο τη μετατροπή του OΠΑΠ σε μια εταιρεία που θα παρέχει συνολικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Πρόσθεσε πως στο τέλος του 2017 είχαν εγκατασταθεί περισσότερα από 10.000 VLTs. Σήμερα έχουμε 11.800 με στόχο τα 20.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα virtual games έχουν ικανοποιητική πορεία και θα ενισχυθούν με νέο περιεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων (SSBTs) μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο κ. Κόουπ αναφέρθηκε και στην πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία (πληρωμή λογαριασμών) που λειτουργεί ήδη στα πρακτορεία του OΠΑΠ ενώ θα προστεθούν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες αφού έχει λάβει σχετική άδεια η θυγατρική του ομίλου “Tora Wallet”. Διευκρίνισε πως ο OΠΑΠ δεν θα παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες, αλλά ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κυρίως προς τους πελάτες του ώστε π.χ. να τους διευκολύνει για την πληρωμή όταν παίζουν τα παιχνίδια του ομίλου.

Για τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού, είπε πως «το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες και για εμάς. Επειδή εξυπηρετεί και ο χρόνος που πραγματοποιούνται φέτος οι Αγώνες». Κατά τον κ. Κόοουπ «μακροπρόθεσμα το Διαδικτυακό Στοίχημα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον OΠΑΠ. Αρκετοί από τους πελάτες μας παίζουν ήδη και στο Διαδίκτυο πράγμα που σημαίνει πως έχουμε καλλιεργήσει μια στενή σχέση. Είμαστε σε τελικά στάδια για την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού προϊόντος που προσπαθούμε μήπως και είναι έτοιμο για το Παγκόσμιο Κύπελο».

Για το θέμα του Ιπποδρόμου, ο πρώτος αντιπρόεδρος του OΠΑΠ Σπ. Φωκάς είπε πως η «Φίλιππος Ένωση έχει εκτραπεί των θεσμικών λειτουργιών της και αμφισβητεί νόμιμα δικαιώματα του OΠΑΠ που έχουν ψηφιστεί, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, από την ελληνική Βουλή. Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του OΠΑΠ λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα».

Διαβάστε το άρθρο "Ζίγκλερ: Η αγορά παράνομου στοιχήματος ξεπερνά τη νόμιμη!" του Φώτη Κόλλια στην πηγή "www.euro2day.gr"

Ανακοίνωση Οδυσσέα για τη δικαίωση ΟΠΑΠ από Ανώτατο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τη δικαίωση του ΟΠΑΠ από το Ανώτατο Δικαστήριο, πυροβολώντας, παράλληλα, την εφημερίδα «Πολίτης» για το σημερινό, σχετικό της δημοσίευμα.

Διαβάστε σχετικά: Δεύτερη δικαίωση για ΟΠΑΠ -«Άδικες & αβάσιμες οι κατηγορίες»

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», με ημερομηνία 25 Απριλίου 2018, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Ο Γενικός Ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ. Ως εκ τούτου, το θέμα της καταγγελίας ενέπιπτε κατ’ απόλυτο τρόπο στις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ακολούθησε συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, το οποίο έχει την ευθύνη ελέγχου της διακρατικής συμφωνίας. Ο ΟΠΑΠ προέβαλε προσκόμματα στον ζητούμενο έλεγχο. Τα στοιχεία της αρχικής καταγγελίας και άλλα σχετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οικονομικές καταστάσεις ή άλλα που είχαν στο μεταξύ συλλεγεί από το Γενικό Λογιστήριο, υποβλήθηκαν καθηκόντως στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Τονίζεται ότι καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και φυσικά καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει εμφαντικά, για ακόμη μια φορά, ότι προτίθεται να προστατέψει πλήρως τον πολίτη που προσκόμισε ενώπιόν της, ως η αρμόδια Αρχή για έλεγχο των εσόδων της Δημοκρατίας, τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του και τα οποία, όπως ο ίδιος πίστευε, μπορούσαν να διευκολύνουν το κράτος στη λήψη των κατάλληλων ενεργειών για προστασία των συμφερόντων του ή/και για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων. Αυτή τη συμπεριφορά, δηλαδή την προσκόμιση ενώπιον των αρμόδιων αρχών στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στην αποκάλυψη αδικημάτων διαφθοράς ή άλλων ποινικών αδικημάτων, ενθαρρύνει τόσο η Υπηρεσία μας όσο και η Κυβέρνηση, που προωθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για προστασία των πληροφοριοδοτών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται από τέτοιες ενέργειες όπως το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης». Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των πιο πάνω ενδεχόμενων αδικημάτων εις βάρος της Δημοκρατίας, έχει διαφανεί ότι η εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας γινόταν με τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ να καρπωθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχε αποδώσει στη Δημοκρατία.

Διαβάστε το άρθρο "Ανακοίνωση Οδυσσέα για τη δικαίωση ΟΠΑΠ από Ανώτατο" στην πηγή "www.sigmalive.com"

Εισέβαλαν με όπλα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Πατήσια

Με δύο όπλα εισέβαλε συμμορία ληστών σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Πατήσια. Το περιστατικό έγινε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην οδό Χαλκίδος, όπου τρία άτομα μπήκαν στο κατάστημα και ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη με την απειλή όπλων. Αφού αφαίρεσαν τις εισπράξεις της ημέρας τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Παρά την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες δεν εντοπίστηκαν.

Διαβάστε το άρθρο "Εισέβαλαν με όπλα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Πατήσια" του Αλέξανδρου Καλαφάτη στην πηγή "www.huffingtonpost.gr"

Δικαίωση του ΟΠΑΠ για δεύτερη φορά σε έξι μήνες

Αβάσιμες έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, όλες τις κατηγορίες κατά της ΟΠΑΠ Κύπρου, προχωρώντας στην έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, ακυρώνοντας και το δεύτερο ένταλμα έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις έντεκα Δεκεμβρίου 2017.

Ράπισμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, εναντίον της ΟΠΑΠ Κύπρου. Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το Ανώτατο δικαίωσε την ΟΠΑΠ Κύπρου και προχώρησε στην έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, ακυρώνοντας και το δεύτερο ένταλμα έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές της αστυνομίας.

Η νομιμότητα του εκδοθέντος Διατάγματος, αντικείμενο της αίτησης Certiorari, συναρτάται με την αντικειμενική υπόσταση της εύλογης υποψίας.

Για το ένταλμα έρευνας της αστυνομίας (11.12.2017), που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση τεκμηρίων με σκοπό να παράσχουν απόδειξη για τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, και στη θέση του δικηγόρου της καθώς η αίτηση (Νομικής Υπηρεσίας) πως αρκεί μόνο η ύπαρξη απλής υποψίας των αδικημάτων, δεν με βρίσκει σύμφωνη.

Με την απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο τη θέση των δικηγόρων της ΟΠΑΠ Κύπρου, ότι το ένταλμα εκδόθηκε υπό καθεστώς νομικής πλάνης και απόκρυψης ουσιωδών γεγονότων, σημειώνει πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή, ήταν αόριστα και ασαφή και δεν ήταν ικανά να του δημιουργήσουν απαιτούμενη εύλογη υπόνοια διάπραξης των αδικημάτων για να προχωρήσει ο δικαστής σε έκδοση του εντάλματος.

Ενώ διαπιστώνει πως το ένταλμα έρευνας της αστυνομίας, που εκδόθηκε στη βάση μαρτυρίας του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν παρουσίαζε κανένα στοιχείο που να δημιουργεί έστω, εύλογη υποψία για την διάπραξη των αδικημάτων εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου, ήταν δηλαδή ουσιαστικά, νομικά διάτρητο. Επισημαίνοντας συγκεκριμένα πως

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ

Ασαφής εικόνα παρουσιάζεται επίσης σε ότι αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου.

Το ίδιο παρατηρείται σε ότι αφορά τα αδικήματα της δόλιας ιδιοποίησης ή τήρησης ψευδούς λογαριασμού.

Δεν υπάρχει επίσης μαρτυρία ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα που διερευνά η αστυνομία.

Πρόκειται για δικαίωση της ΟΠΑΠ Κύπρου, για δεύτερη φορά, μέσα σε έξι μήνες. Στις 8 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εγκρίνει την αίτηση της εταιρείας για την έκδοση certiorari με την οποία ακυρώθηκε και το πρώτο ένταλμα έρευνας στα γραφεία του ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Ιούνιο του 2017 στη βάση του ότι υπήρχε εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι εκεί βρίσκονταν συγκεκριμένα έγγραφα.

Δικηγόροι της ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν ο Ηλίας Στεφάνου, ο Παντελής Χριστοφίδης, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Λουκής Παπαφιλίππου και ο Πέτρος Σταύρου.

Διαβάστε το άρθρο "Δικαίωση του ΟΠΑΠ για δεύτερη φορά σε έξι μήνες" του Κυριάκου Κυριακίδη στην πηγή "www.ant1iwo.com"

Η μηχανή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ παίρνει μπρος ξανά !!!

Η χτεσινή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το «διαδικτυακό τζόγο» ήρθε να μας θυμίσει ότι η βιομηχανία κοινοβουλευτικών ερωτήσεων υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ συνεχίζεται για τα καλά.

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ σε σχέση με την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον «διαδικτυακό τζόγο». Στην ερώτηση αυτή οι 14 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί καθυστερεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον διαδικτυακό τζόγο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, κατέχουν και φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης». Η τελευταία φράση αποτελεί ευθεία αναφορά στον επιχειρηματία Δ. Μάρη που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ μέσα από τις ιστοσελίδες και τους ραδιοσταθμούς της 24Media, ο οποίος παράλληλα δραστηριοποιείται και στο διαδικτυακό στοίχημα μέσα από την εταιρεία Stoiximan.

Φαινομενικά η ερώτηση φαντάζει δικαιολογημένη. Η κυβέρνηση έφερε πρόσφατα ρυθμίσεις για τις παιγνιομηχανές VLT, τα γνωστά «φρουτάκια» που αφορούν την ΟΠΑΠ ΑΕ, ικανοποιώντας γενικές τις απαιτήσεις της τελευταίας για να λειτουργήσουν τα «μικρά καζίνο» της γειτονιάς, αλλά και ρυθμίσεις για τα καζίνο, με ιδιαίτερα μειωμένη φορολογία, εξυπηρετώντας παράλληλα και διάφορους επενδυτές που ενδιαφέρονται για καζίνο στην περιοχή της Αττικής (όπως οι κ.κ. Λασκαρίδης και Κόκκαλης) και έμενε ο διαδικτυακός τζόγος όπου στην απουσία οριστικοποιημένου θεσμικού πλαισίου ακόμη και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η κουβέντα που γίνεται δεν αφορά τον εξορθολογισμό του διαδικτυακού τζόγου, που, ας μην τον ξεχνάμε, έχει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις με τις άλλες μορφές τζόγου, ξεκινώντας από το πρόβλημα του εθισμού. Η κουβέντα γίνεται στη βάση των απαιτήσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ να μπει φραγμός στον διαδικτυακό τζόγο.

Ο λόγος είναι απλός: το διαδικτυακό στοίχημα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μορφή του τζόγου. Γίνεται από οποιοδήποτε σημείο και δεν συνδυάζεται με τις αρνητικές κοινωνικές εικόνες που έχουν οι δημόσιοι χώρου τζόγου, ή ακόμη και τα πρακτορεία, ενώ ταιριάζει στις νεότερες και εξοικειωμένες με νέες τεχνολογίες γενιές. Οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος προσφέρουν σε γενικές γραμμές περισσότερα κέρδη τους παίκτες και αυτό εξηγεί γιατί ενώ υπάρχει μεγάλος τζίρος στον διαδικτυακό τζόγο, τα φορολογητέα έσοδα είναι μειωμένα σε σχέση με άλλες μορφές τζόγου που, όπως είναι τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, που έχουν πολύ πιο αυξημένη κερδοφορία για την επιχείρηση (κοινώς δίνουν λιγότερα στους παίκτες). Είναι αλήθεια ότι η δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο σημαίνει πολύ δύσκολο έργο για τις φορολογικές αρχές, όμως είναι προφανές ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ, που ανήκει σε μια κοινοπραξία τσέχων και ελλήνων επενδυτών, ανάμεσά τους και ο Δ. Μελισσανίδης, κατεξοχήν ενδιαφέρεται για να χτυπήσει τους ανταγωνιστές παρά για να μπει κάποια τάξη στην αγορά του τζόγου. Από τη μεριά τους οι βουλευτές της ΝΔ σπεύδουν να αναπαράγουν το βασικό επιχείρημα της ΟΠΑΠ ΑΕ περί διαφυγόντων φορολογικών εσόδων καθώς υπενθυμίζουν την «επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η απώλεια εκατομμυρίων φορολογικών εσόδων».

Δεν είναι η μόνη τέτοια πρόσφατη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Ανάλογη ερώτηση, λίγο πολύ από τους ίδιους βουλευτές είχε κατατεθεί και στα τέλη Νοεμβρίου.  Ορισμένοι μάλιστα από τους βουλευτές που υπογράφουν είχαν καταθέσει και παλαιότερα ερωτήσεις που απηχούσαν τα αιτήματα και συμφέροντα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Στα τέλη του 2015 η ΟΠΑΠ ΑΕ είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση πάνω σε θέματα που αφορούσαν τη φορολογία του τζόγου και τον κανονισμό για τα «φρουτάκια» που είχε φέρει ο τότε επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής για την εποπτεία του τζόγου Αντώνης Στεργιώτης, ενώ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Λονδίνου. Παράλληλα, ξεκινά στη Βουλή μια πραγματική βιομηχανία ερωτήσεων που λίγο πολύ αναπαρήγαγαν τις θέσεις της ΟΠΑΠ. Χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης της ΝΔ, που υπογράφει και την τωρινή ερώτηση, ανέφερε στη δική του ότι «η κυβέρνηση, αντί να στρέψει την προσοχή της στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας, προχωρά στην επιβολή άλλων, νέων φόρων, σε νόμιμες δραστηριότητες, αφήνοντας ανεξέλεγκτα να γιγαντώνεται ο παράνομος τζόγος» και την κατηγορούσε ότι «προχωρά στην επιβολή και νέων φόρων στις νόμιμες επιχειρήσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ που αποτελούν έναν κλάδο 4.500 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που προσφέρουν πάνω από 22.000 θέσεις απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα και συνεισφέρουν πάνω από 80 εκατ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό δημόσιο».Ανάλογες ερωτήσεις και έκαναν και συμπολιτευόμενοι βουλευτές.

Τότε οι πιέσεις αυτές είχαν αποδώσει. Η ΟΠΑΠ ΑΕ απέφυγε την υψηλή φορολογία, ο Στεργιώτης σύντομα αποπέμφθηκε και ο κανονισμός για τα «φρουτάκια» άλλαξε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΟΠΑΠ ΑΕ. Φαίνεται πώς αυτή την «επιτυχία» θέλουν να επαναλάβουν, εξ ου και ότι πήρε μπροστά η μηχανή των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

Άλλωστε, έχει γίνει σαφές ότι η ιδιωτική ΟΠΑΠ ΑΕ παρότι ιδιωτική δεν αγαπάει πολύ τον ανταγωνισμό. Αυτό που ήθελε και αυτό που προσπαθεί να επιβάλει, με όπλο την επιρροή που αγοράζει ο πολύ μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα όγκος της διαφημιστικής προβολής της, είναι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο να υποκαταστήσει ένα κρατικό μονοπώλιο. Μένει να δούμε εάν θα το καταφέρει.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Γιατί καθυστερεί η Κυβέρνηση να καταθέσει προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της διοργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Κύριε Υπουργέ,

Στη συζήτηση του Ν. 4499/2017 για «Ρυθμίσεις στην αγορά παιγνίων» τον περασμένο Νοέμβριο δεσμευτήκατε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα είχατε έτοιμο για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η δέσμευση σας αυτή ήταν ρητή και μάλιστα αναφερθήκατε στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η απώλεια εκατομμυρίων φορολογικών εσόδων.

Στις 29112/2017 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συγκρότησε Ομάδα Εργασίας προκειμένου αυτή να διαμορφώσει σχετική πρόταση η οποία θα διαβιβαζόταν στο Υπουργείο.

Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα το οποίο είχατε θέσει ο ίδιος προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι δεδομένο ότι από τη μη ρύθμιση του πλαισίου αυτού το κράτος χάνει εκατομμύρια φορολογικών εσόδων και η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, κατέχουν και φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της Grant Thornton και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου;

2. Σας έχει παραδοθεί η εισήγηση της ΕΕΕΠ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης;

3. Πότε προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 1. Σταϊκούρας Χρήστος
 2. Αυγενάκης Ελευθέριος
 3. Βεσυρόπουλος Απόστολος
 4. Βλάχος Γεώργιος
 5. Δένδιας Νικόλαος
 6. Καράογλου Θεόδωρος
 7. Καρασμάνης Γεώργιος
 8. Μπακογιάννη Θεοδώρα
 9. Σταμάτης Δημήτριος
 10. Τραγάκης Ιωάννης
 11. Τσιάρας Κωνσταντίνος
 12. Φορτσάκης Θεόδωρος
 13. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)
 14. Γεωργαντάς Γεώργιος

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :"Η μηχανή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ παίρνει μπρος ξανά Η μηχανή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ παίρνει μπρος ξανά !!!" στην πηγή http://to10.gr/

Κόντρα ΟΠΑΠ με ΦΕΕ για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών

Τη διαφωνία της με το σχέδιο για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών τον οποίο συνέταξε η νέα διοίκηση της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), προκειμένου να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η εταιρεία «Ιπποδρομίες ΑΕ» θυγατρική του ΟΠΑΠ.

Η εταιρεία ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η εξέλιξη αυτή «θίγει τη σύμφωνη με το νόμο διεξαγωγή και ακεραιότητα της ιπποδρομιακής δραστηριότητας», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η θυγατρική του ΟΠΑΠ που έχει από το 2015 το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής επίγειου και διαδικτυακού αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 και για 5 χρόνια αντίστοιχα, τονίζει πως το πολυσέλιδο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΦΕΕ στην Ιπποδρομίες Α.Ε. και την ιπποδρομιακή κοινότητα την 11η Απριλίου 2018, «προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν τα όσα ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015).

Επιπλέον, δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών, δηλαδή την Ιπποδρομίες Α.Ε, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4338/2015.

Ακόμη, πέρα από σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία».

Η «Ιπποδρομίες ΑΕ» στην σκληρή ανακοίνωσή της αναφέρει επίσης πως το προωθούμενο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών αποτελεί «μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που σημειώνεται μετά από ενέργειες της νέας διοίκησης της ΦΕΕ, η οποία προχώρησε σε προσχηματική διαβούλευση με την εταιρεία» και εξηγεί:« Το τελευταίο διάστημα, η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει βρεθεί να αγωνίζεται, σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο για την αναγέννηση των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και για την εφαρμογή των νόμων και της κοινής λογικής.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών.

Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναγκάστηκε να πάρει την εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η Ιπποδρομίες Α.Ε. απευθύνθηκε στην Πολιτεία, στέλνοντας αναλυτική επιστολή που παραθέτει τα ακριβή γεγονότα, καθώς προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα στην ομαλή, σύννομη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Παραχώρησης άσκηση του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών από μέρους της εταιρείας».

Σύμφωνα με την «Ιπποδρομίες Α.Ε.», «η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια- με μεγάλο αγώνα και οικονομικό κόστος – να δώσει νέα πνοή στον ιππόδρομο, έχοντας κάνει κινήσεις και επενδύσεις που πηγαίνουν πέρα και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, παρότι δεν υποχρεωνόταν να διεξάγει ιπποδρομίες εντός της πρώτης διετίας από την παραχώρηση, η εταιρεία προχώρησε αμέσως στη διοργάνωση τους, ενώ ταυτόχρονα καθιέρωσε έπαθλα διπλάσιου ύψους σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση.

Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μειούμενου ιππικού πληθυσμού, έφερε ίππους από το εξωτερικό, παρέχοντας οικονομικές διευκολύνσεις σε υποψήφιους ιδιοκτήτες για την αγορά τους».

Και η ανακοίνωση της θυγατρικής του ΟΠΑΠ καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό, η Ιπποδρομίες Α.Ε. δηλώνει ρητά ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προάσπιση της σημαντικής επένδυσης της απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια ακυρώνει στην πράξη την ίδια τη διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών, φαλκιδεύει το μέλλον τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρόμου, επί ζημία της Ιπποδρομίες Α.Ε., αλλά και των μελών της πολυπληθούς ιπποδρομιακής κοινότητας».

Διαβάστε το άρθρο "Κόντρα ΟΠΑΠ με ΦΕΕ για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών" στην  πηγή "www.poeppp.org"

Επιστολή ΠΟΕΠΠΠ σε ΟΠΑΠ για τα τεχνικά προβλήματα

Την πλήρη μετάβαση στο νέο τερματικό μόνο όταν επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν την λειτουργική συμπεριφορά του, ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ, μετά τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πελατών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου ανέκυπταν συνεχώς προβλήματα τόσο στην λειτουργία των τερματικών καθώς και στα νέα μηχανήματα αυτόματου στοιχηματισμού, η ΠΟΕΠΠΠ έγινε αποδέκτης επιστολών διαμαρτυρίας από σωματεία – μέλη της αλλά και από μεμονωμένους πράκτορες, με την έκκληση να ασκηθεί πίεση στην διοίκηση του ΟΠΑΠ ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των εν λόγω προβλημάτων που φέρνουν τον πράκτορα αντιμέτωπο με δυσεπίλυτες καταστάσεις.

“Όλοι μας καθημερινά επιδεικνύουμε μεγάλη υπομονή μπροστά στα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την λειτουργία των νέων τερματικών, καθώς επίσης και με τις λειτουργίες υποστήριξης των πρακτορείων μας. Προβλήματα που αντί να υποχωρούν, αντιθέτως εντείνονται”, αναφέρει η ΠΟΕΠΠΠ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 16/4, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ

Για τον σκοπό αυτό, η ΠΟΕΠΠΠ προώθησε στη διοίκηση του ΟΠΑΠ λίστες με αναλυτικές καταγραφές των περιστατικών, τις οποίες επιμελήθηκαν σωματεία – μέλη της συλλέγοντας πληροφορίες από πράκτορες και αποτυπώνοντας κάθε δυσλειτουργία που έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε το άρθρο "Επιστολή ΠΟΕΠΠΠ σε ΟΠΑΠ για τα τεχνικά προβλήματα" στην πηγή "www.poeppp.org"

Διέρρηξε επιχείρηση ΟΠΑΠ - Έφυγε με μετρητά και ...σκρατς!

Συνελήφθη το Σάββατο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων 29χρονος  κατηγορούμενος για κλοπή στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής  ο 29χρονος εισήλθε σε  επιχείρηση ΟΠΑΠ  ιδιοκτησίας 71χρονου και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ καθώς και τυχερά παιχνίδια (σκράτς) χρηματικής αξίας 2.800 ευρώ.

Άμεσα η αστυνομία τον εντόπισε και συνελήφθη ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί  στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Διαβάστε το άρθρο "Διέρρηξε επιχείρηση ΟΠΑΠ - Έφυγε με μετρητά και ...σκρατς!" στην πηγή "www.creative.gr"

Σέρρες: Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ καρέ κλοπή σε γνωστό Πρακτορείο ΟΠΑΠ

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ-καρέ τη στιγμή την στιγμή που τρεις άγνωστοι εισέβαλαν σε Πρακτορείο ΟΠΑΠ στις Σέρρες… Το video και τις φωτογραφίες ανέβασε στο fb ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δείχνοντας τους τρεις άγνωστους να ψάχνουν φορώντας κουκούλες αλλά και τις ζημιές που έκαναν στον χώρο.

Οι κλοπές και οι ληστείες στην περιοχή των Σερρών έχουν γίνει τόσο συνηθισμένο φαινόμενο που πλέον αντιμετωπίζονται με στωικότητα. Αυτό άλλωστε δείχνει το σχόλιο του ιδιοκτήτη του πρακτορείου κ. Σίκαλου που συνόδευσε τις φωτογραφίες τις κλοπής του καταστήματός του με το σχόλιο …..”Ήρθε και η σειρά μας………”

Διαβάστε το άρθρο "Σέρρες: Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ καρέ κλοπή σε γνωστό Πρακτορείο ΟΠΑΠ" στην πηγή "empisteutiko.gr"

ΟΠΑΠ κατά Φιλίππου Ενώσεως για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών

Την απόλυτη διαφωνία της με το σχέδιο για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, τον οποίο συνέταξε η νέα διοίκηση της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), προκειμένου να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοίνωσε η Ιπποδρομίες ΑΕ, θυγατρική του ομίλου ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,05%. Η διοίκηση της Ιπποδρομίες ΑΕ ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η εξέλιξη αυτή θίγει τη σύμφωνη με το νόμο διεξαγωγή και ακεραιότητα της ιπποδρομιακής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου OΠΑΠ, το πολυσέλιδο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΦΕΕ στην Ιπποδρομίες Α.Ε. και την ιπποδρομιακή κοινότητα την 11η Απριλίου 2018, προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν τα όσα ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015). Επιπλέον, δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών, δηλαδή την Ιπποδρομίες Α.Ε, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4338/2015. Ακόμη, πέρα από σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

«Δυστυχώς, το προωθούμενο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών αποτελεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που σημειώνεται μετά από ενέργειες της νέας διοίκησης της ΦΕΕ, η οποία προχώρησε σε προσχηματική διαβούλευση με την εταιρεία» υποστηρίζουν στην Ιπποδρομίες ΑΕ.

«Το τελευταίο διάστημα δε, η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει βρεθεί να αγωνίζεται, σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο για την αναγέννηση των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και για την εφαρμογή των νόμων και της κοινής λογικής. Αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών" σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. "Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναγκάστηκε να πάρει την εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017».

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, «η Ιπποδρομίες Α.Ε. απευθύνθηκε στην Πολιτεία, στέλνοντας αναλυτική επιστολή που παραθέτει τα ακριβή γεγονότα, καθώς προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα στην ομαλή, σύννομη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Παραχώρησης άσκηση του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών από μέρους της εταιρείας».

Εδώ και μια διετία, η Ιπποδρομίες Α.Ε. «έχει καταφέρει – με μεγάλο αγώνα και οικονομικό κόστος – να δώσει νέα πνοή στον ιππόδρομο, έχοντας κάνει κινήσεις και επενδύσεις που πηγαίνουν πέρα και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, παρότι δεν υποχρεωνόταν να διεξάγει ιπποδρομίες εντός της πρώτης διετίας από την παραχώρηση, η εταιρεία προχώρησε αμέσως στη διοργάνωση τους, ενώ ταυτόχρονα καθιέρωσε έπαθλα διπλάσιου ύψους σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μειούμενου ιππικού πληθυσμού, έφερε ίππους από το εξωτερικό, παρέχοντας οικονομικές διευκολύνσεις σε υποψήφιους ιδιοκτήτες για την αγορά τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιπποδρομίες Α.Ε. «δηλώνει ρητά ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προάσπιση της σημαντικής επένδυσης της απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια ακυρώνει στην πράξη την ίδια τη διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών, φαλκιδεύει το μέλλον τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρόμου, επί ζημία της Ιπποδρομίες Α.Ε., αλλά και των μελών της πολυπληθούς ιπποδρομιακής κοινότητας».

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :" ΟΠΑΠ κατά Φιλίππου Ενώσεως για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών" στην πηγή Κέρδος online   13/4/2018 16:06

Σελίδα 1 από 88
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠ Top of Page