Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ TV Ναι στα τυχερά παιχνίδια με την άδεια του ΕΣΡ

TV Ναι στα τυχερά παιχνίδια με την άδεια του ΕΣΡ

από
Μόνο 2 λεπτά

Ανοίγει το πλαίσιο για την προβολή τυχερών παιχνιδιών από τα τηλεοπτικά κανάλια με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα έχει τον πρώτο λόγο, καθώς θα είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αδειών.

Η διεύρυνση του νομικού πλαισίου που παραχωρεί άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών αποσκοπεί στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Να θυμίσουμε ότι το ΕΣΡ μέχρι σήμερα επέβαλλε πρόστιμα σε τηλεοπτικά κανάλια για τέτοιου είδους δραστηριότητες με το σκεπτικό ότι “εκμεταλλεύονται τον κόσμο”, ενώ ζητούσε νομικό πλαίσιο που θα συγκεκριμενοποιεί το τι ορίζεται ως “τυχερό παίγνιο”.

Το νομοσχέδιο για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, που συζητείται στη Βουλή, ρυθμίζει και ζητήματα σχετικά με τα τυχερά παίγνια (άρθρο 106), επεκτείνοντας και στα τηλεπικοινωνιακά μέσα το καθεστώς διεξαγωγής τους που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Το νομοσχέδιο αναφέρει πως η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ανεξάρτητα από τον τρόπο συμμετοχής των παικτών σε αυτά, επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική άδεια, ανά παίγνιο, η οποία χορηγείται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), στον πάροχο των υπηρεσιών των παιγνίων αυτών, που ασκεί την εκμετάλλευσή τους.

Η άδεια περιλαμβάνει και τους όρους διεξαγωγής του παιγνίου, ενώ για να αδειοδοτηθούν τα τυχερά παίγνια πέραν των υπολοίπων προϋποθέσεων πρέπει να συντρέχουν επιπλέον “σωρευτικά” και οι εξής προϋποθέσεις: 1) Η δομή του παιγνίου να διαθέτει τουλάχιστον δύο φάσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον της μίας το αποτέλεσμα να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις γνώσεις των συμμετεχόντων ενώ μίας το πολύ, έστω και εν μέρει, από την τύχη, η δε τυχαιότητα να παράγεται αποκλειστικά και μόνο μέσω κλήρωσης.

2) Αν το παίγνιο διεξάγεται μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η διεξαγωγή πρέπει να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, με τη συμμετοχή φυσικού προσώπου ως παρουσιαστή. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με απόφασή του, θα καθορίζει το μέγιστο ανά εικοσιτετράωρο και ανά μέσο χρόνο κατά τον οποίο επιτρέπεται να διεξάγονται τυχερά παίγνια μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ενώ με απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων θα προσδιορίζεται το ύφος των καταβαλλομένων τελών και παραβόλων για τη χορήγηση και διατήρηση των αδειών, το είδος και το ύφος των απαιτουμένων εγγυήσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ