praktores.com
 
 

" Aλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στο καθεστώς φορολόγησης των VLTs (gaming tax)"

Αυγ 16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις επιπτώσεις από τις προωθούμενες αλλαγές, στο πλαίσιο σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, για την αγορά των παιγνιομηχανημάτων και ειδικότερα για τα μεγέθη και τη στρατηγική του ΟΠΑΠ (διαθέτει την άδεια εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των VLTs στην εγχώρια αγορά), επιχειρούν να προσεγγίσουν οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Με σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ ("Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων" ) που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα και θα τεθεί προς συζήτηση με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, προωθείται η μείωση του συνολικού αριθμού των παιγνομηχανημάτων που θα λειτουργήσουν σε 25.000 από 35.000 αρχικώς, στην τροποποίηση του αριθμού των VLTs που μπορούν να τοποθετηθούν σε gaming halls (έως 50 ) και σε πρακτορεία (έως 15), ενώ επεκτείνεται η ισχύς του δικαιώματος (στα 18 έτη από 10 σήμερα), ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού των VLTs.

Η IBG σε report με ημερομηνία 11/8 και τοποθετεί τον πήχη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,10 ευρώ (από 14 ευρώ προηγουμένως), δίνοντας περιθώρια ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (9,59 ευρώ). Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως οι προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των VLTs έχουν ουδέτερη επίπτωση στην τιμή στόχο που έχει δώσει, ενώ επιβεβαιώνει τη σύσταση "αγορά" για τη μετοχή.

Στην ανάλυσή της αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αλλαγών. Στα θετικά, αναφέρει: α) η αύξηση του αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργήσουν στο δίκτυο ((Gaming Halls, πρακτορεία) αναμένεται να καταστήσει το προτζεκτ  πιο ελκυστικό για τους υπάρχοντες πράκτορες και τους νέους συνεργάτες, ενώ η επέκταση του χρόνου πλήρους ανάπτυξης των 25.000 μηχανημάτων θα προσδώσει άνεση στον ΟΠΑΠ να επιλέξει τα καταλληλότερα σημεία των καταστημάτων του β) η εξάλειψη της υποχρέωσης να δοθούν 18.500 παιγνιομηχανήματα σε 4-10 υποπαραχωρησιούχους (όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) μέσω διαγωνισμού, θα αυξήσει την ορατότητα αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου, βελτιώνοντας το περιθώριο κερδοφορίας γ) η επέκταση του χρόνου ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης των VLTs από τον ΟΠAΠ (στα 18 έτη από 10 σήμερα), είναι, αναφέρει η ΑΧΕΠΕΥ, επαρκώς ικανοποιητικό αντιστάθμισμα για την εταιρεία που χάνει το δικαίωμα να λειτουργήσει επιπλέον 10.000 VLTs (αρχικά 35.000). Στα αρνητικά, σημειώνει η IBG, η αύξηση του αριθμού των μηχανημάτων που θα μπορούν να λειτουργούν σε πρακτορεία (έως 15) μπορεί να αυξήσει το ρίσκο του "κανιβαλισμού" στα παραδοσιακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ιδιαίτερα στο ΚΙΝΟ.

Συνολικά, η ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως στο τέλος του 2018 θα υλοποιηθεί η πλήρης ανάπτυξης των 25.000 μηχανημάτων και υποστηρίζει πως το μέγεθος της αγοράς των VLTS σε βάθος πενταετίας (2022) θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη σε λειτουργία πάνω από 115 gaming halls σε όλη την Ελλάδα, ήτοι έχουν τεθεί σε λειτουργία 2.900 VLTs, ενώ σε πάνω από 100 πρακτορεία λειτουργούν 1-3 μηχανήματα.

Από την πλευρά της η Axia Ventures σημειώνει πως οι αλλαγές που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στο πλαίσιο λειτουργίας είναι σημαντικές και θα μεταβάλλουν τη στρατηγική του ΟΠΑΠ για τα VLTs.

Η αύξηση του αριθμού των μηχανημάτων που θα λειτουργήσου στα gaming halls και στα πρακτορεία, σημειώνεται σε note της χρηματιστηριακής, θα οδηγήσει σε λειτουργική αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία με ταχύτερο ρυθμό, καθώς ο ΟΠΑΠ δεν είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για τους υπο-παραχωρησιούχους, ο οποίος θα έπρεπε να εγκριθεί από το ρυθμιστή. Ακόμη πιο σημαντικό, κατά την άποψη της Axia, είναι η επέκταση του χρόνου ισχύος του δικαιώματος. Πρωτίστως, διότι εξυπηρετεί τη ωρίμανση της επένδυσης και ακολούθως διότι επιτρέπει να μεγεθυνθούν τα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένου ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι αλληλένδετα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ. Συνολικά η Axia Ventures θεωρεί ως θετικές τις αλλαγές για την εταιρεία, παρά την μείωση του αριθμού των παιγνιομηχανημάτων.

Ακόμη, το τμήμα ανάλυσης της Eurobank Equities εκτιμά πως οι αλλαγές είναι ουδέτερες – ελαφρώς θετικές για την αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό report, , η επέκταση του δικαιώματος κατά 8 χρόνια θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΠAΠ να έχει ροές εσόδων από τα VLTs πέραν της αρχικής περιόδου των 10 ετών. Ωστόσο, αυτή η θετική επίπτωση αντισταθμίζεται από την απουσία μιας προκαταβολής που θα λαμβάνονταν από τους υποπαραχωρησιούχους το 2018-2019, όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Σε επίπεδο EBITDA, η επίπτωση από τη μείωση του αριθμού των μηχανημάτων για αντισταθμιστεί από την αλλαγή στο μίγμα των VLTs, δεδομένης της μεγαλύτερης κερδοφορίας που θα έχουν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα μηχανήματα έναντι αυτών που θα λειτουργούσαν από τους υπο-παραχωρησιούχους, με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Η Eurobank Equities δίνει τιμή-στόχο τα 10,70 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με σύσταση "αγορά".

Τέλος, να σημειωθεί ότι αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στο καθεστώς φορολόγησης των VLTs (gaming tax), όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr.

Διαβάστε το άρθρο με τίτλο ''ΟΠΑΠ: Πως υποδέχονται οι αναλυτές τις αλλαγές στα VLTs'' του Νίκου Χρυσικόπουλου στη πηγή www.capital.gr

Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΗλεκτρονικός τύπος" Aλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στο καθεστώς φορολόγησης των VLTs (gaming tax)" Top of Page