Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ Κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ Κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης

από
Μόνο 2 λεπτά

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ παίρνει το σίριαλ της επιβολής του φόρου στα τυχερά παίγνια, καθώς η απόσυρση το βράδυ της Κυριακής της σχετικής διάταξης που προέβλεπε την οριζόντια αύξηση 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιγνίων δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της, η διάταξη που αποσύρθηκε θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση τις προσεχείς μέρες, με νέες διατυπώσεις και διαφορετικούς συντελεστές, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει τις ενδεχόμενες αδικίες που θα δημιουργούνταν από τον οριζόντιο φόρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει κλιμακωτό σύστημα φόρου ανάλογα με το ύψος του τζίρου της κάθε εταιρείας, χωρίς πάντως να προβλέπεται αύξηση μεγαλύτερη του 35%, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί. Στόχος των νομοτεχνικών βελτιώσεων είναι η όσο το δυνατόν αναλογικότερη συμμετοχή των εταιρειών στην επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Επί της ουσίας, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά του τζόγου είναι ο ΟΠΑΠ, εκτιμάται ότι στους υπόλοιπους παρόχους (κυρίως στον χώρο του διαδικτύου) ο πρόσθετος φόρος θα είναι μικρότερος του 35%, ενώ σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να «κλειδώσει» η επιβάρυνση για τον ΟΠΑΠ Α.Ε. Ανεξάρτητα της προσπάθειας δικαιότερης κατανομής των βαρών, επαγωγικά προκύπτει πως το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη που αποσύρθηκε προσωρινά ακυρωνόταν η επιβολή του τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, η οποία θα απέφερε 210 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο (κατά άλλους υπολογισμούς το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο). Το μέτρο του πεντάλεπτου τέλους είχε στηρίξει επανειλημμένα με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι έντονες αντιδράσεις της εταιρείας και κυρίως οι ακόμα σφοδρότερες των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, οδήγησαν στην επανεξέταση της αποδοτικότητας του μέτρου. Με την επιβολή του φόρου 35% στα τυχερά παίγνια οι εισπράξεις δεν θα ξεπερνούσαν συνολικά τα 50-70 εκατομμύρια ευρώ από όλους τους παρόχους.

Η απόσυρση του πεντάλεπτου τέλους ύστερα από έξι μήνες διαβουλεύσεων και η επιβολή του 35% σε όλους τους παρόχους προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα νέες, ανεπίσημες μεν αλλά ευδιάκριτες (σε όσους γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης) αντιδράσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα οι 24 διαδικτυακές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν με το μεταβατικό καθεστώς του Ν.4002/2011, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει συστηματικά να ανοίξει η αγορά. Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένει και η ψήφιση τροπολογίας που θα δίνει την ουσιαστική αρμοδιότητα στην ανεξάρτητη εποπτική αρχή για τα παίγνια, ώστε η τελευταία να μπορεί να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας των διαδικτυακών εταιρειών.

Διαβάσυε το άρθρο “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ Κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης” του Κ. Ζαφειρόπουλου στην πηγή “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ