praktores.com
 
 

H ΟΠΑΠ ,οι προκλήσεις του σήμερα και το αβέβαιο μέλλον της

Μαρ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα η ΟΠΑΠ είναι μπροστά στις πιο μεγάλες προκλήσεις της ιστορίας της.

  ü  Διοικείται από ένα επενδυτικό fund που την βλέπει σαν μια πρόσκαιρη επένδυση με μόνο σκοπό την απόκτηση κερδών και την ανάδειξη της υπεραξίας.

  ü  Πάσχει όπως οι περισσότερες εταιρίες του διαμετρήματος της από το σύνδρομο του στελέχους και το ανελέητο κυνήγι των αριθμών που προκαλεί κακό συντονισμό, προστριβές, λάθη, αστοχίες και αποτυχίες.

  ü  Έχει μπει και καλείται να διαχειριστεί  την πορεία της μέσα σε ένα περιβάλλον «ημιανταγωνισμού» με μια σαθρή και ασόβαρη  προστασία των δικαιωμάτων της εκ μέρους του κράτους αλλά και με μια κάκιστη χρήση αυτών των δικαιωμάτων του από πλευράς της.

  ü  Είναι μια μεγάλη εταιρία, με δυσκαμψία, που προσπαθεί να πιάσει τις μεγάλες ταχύτητες, τόσο των τεχνολογικών εξελίξεων όσο και αυτών της αγοράς και του ανταγωνισμού, κυνηγώντας μια ουτοπική ανάπτυξη με τεράστια – για την χώρα μας– projects και αλλαγές στο δίκτυο της.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά ορισμένα από τα κομμάτια ενός παζλ που πρέπει να συνθέσει κάποιος ώστε να δει την συνολική εικόνα της εταιρίας και τη θέση στην οποία ουσιαστικά βρίσκεται σήμερα.

Οι κίνδυνοι και το αβέβαιο μέλλον της ΟΠΑΠ

Εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η ΟΠΑΠ, η οποία δρα μέσα σε ένα από τη φύση του «άγριο περιβάλλον», αυτό του τζόγου που έχει μέσα του πολλών ειδών «συμπληγάδες» οι οποίες προέρχονται από τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και από κοινωνικές ευαισθησίες που το κάνουν ακόμα πιο άγριο και πιο δύσκολο .

Θεωρώ λοιπόν ότι η ΟΠΑΠ στο άμεσο μέλλον για να μην διακινδυνέψει τη θέση της σήμερα, πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία τις παρακάτω προκλήσεις τις οποίες μάλιστα έχει προκαλέσει η ίδια και συνεχίζει να προκαλεί.

Η δημιουργία νέων δικτύων πώλησης που επιχειρείται, θα πρέπει να γίνει χωρίς να πληγώσει το πλέον επιτυχημένο στην χώρα και μοναδικό μέχρι σήμερα δίκτυό της, αυτό των πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ όπως τα αποκαλούσαμε μέχρι χθες,  και με τέτοιο τρόπο που θα κερδίσει νέο πελατειακό κοινό και αγορές χωρίς όμως να χάσει το μερίδιο και τη θέση της στη αγορά σήμερα. Αυτό που βλέπει κανείς όμως σήμερα είναι πως επιχειρεί, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, τον άμεσο περιορισμό – στραγγαλισμό του πιο σίγουρου δικτύου που είναι και η βάση της, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους μεγάλους τζίρους της και τα κέρδη της.

Η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εντελώς νέου, ακριβού, απαιτητικού και με αμφίβολη εμπορική επιτυχία δικτύου, αυτό των opap play, με την παράλληλη εισαγωγή ενός παιχνιδιού, των vlts , με εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν στην χώρα μας αλλά και με έντονα χαρακτηριστικά που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις , θα οδηγήσουν την ΟΠΑΠ σύντομα στη απώλεια του σημαντικότερου αποκτήματος στην πορεία της: Στην απώλεια της ευρύτατης, και από κάθε κοινωνικό στρώμα, αποδοχής της εταιρίας στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως της εταιρίας του «Κερδίζουν όλοι» (ΟΠΑΠ - Καλό για όλους).

Η ΟΠΑΠ σύντομα πρέπει να μπορέσει να επιβιώσει σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και να φύγει από την προστασία του κράτους. Αυτή η προστασία σήμερα της προσφέρει τη δύναμη και τα μονοπωλιακά της δικαιώματα, τα οποία στην ουσία τα χάνει καθημερινά αλλά και τυπικά (από το 2020 παύει και τυπικά το μονοπωλιακό δικαίωμα στο παιχνίδι στοίχημα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο επίγειο δίκτυο).

Όλοι έχουμε δει, φυσικά, τις επιδόσεις της ΟΠΑΠ σε συνθήκες ημιανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα (με τις 24 «προσωρινά» αδειοδοτημένες εταιρίες στο διαδίκτυο) που την έχει φέρει σε μερίδιο της αγοράς πολύ μικρότερο από εταιρίες που ξεκίνησαν «από το μηδέν» (!), χάνοντας ουσιαστικά σε ένα από τα δυο βασικά τους παιχνίδια, αυτό του στοιχήματος.

Ο κίνδυνος, με ευθύνη της ΟΠΑΠ, να χαθεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα, αυτό του μονοπωλίου, που της εξασφαλίζει κέρδη και εύκολες πωλήσεις αλλά και της δίνει το «δικαίωμα ?» να συμπεριφέρεται στους συνεργάτες της και στο πελατειακό της κοινό σαν ένα εξαιρετικά «κακομαθημένο μυξιάρικο» που το μόνο που έχει μάθει να κάνει είναι να απαιτεί παράλογα πράγματα. Αλαζονεία και απληστία… σε όλο τους το μεγαλείο!

Τίποτα δεν κρατάει όμως αιώνια και μάλιστα στην χώρα μας η οποία αλλάζει πολιτικές και κατευθύνσεις «σαν τα πουκάμισα», αδιαφορώντας για το τι καταστρέφει.

Έτσι –και σήμερα– υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απώλειας του μονοπωλιακού δικαιώματος (εξαιτίας της απαράδεκτης αλαζονικής πολιτικής της ΟΠΑΠ, της ανεπίτρεπτης στάσης των ανεξάρτητων αρχών και του κράτους αλλά και των τεράστιων ανταγωνιστικών συμφερόντων που περιμένουν την «κατάλληλη» στιγμή). Σε μια τέτοια περίπτωση η ΟΠΑΠ θα κληθεί να (επι)ζήσει όπως ένα καλομαθημένο κατοικίδιο  που ξαφνικά βρέθηκε σε μια εχθρική και γεμάτη κινδύνους ζούγκλα με άγρια ζώα για συγκάτοικους. 

Μέσα σε όλα αυτά, το δύσκολο περιβάλλον γεμάτο με τα προβλήματα του ίδιου της του εαυτού, η ΟΠΑΠ πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται και σε σχέση με τις αλλαγές των τεχνολογικών παροχών, τις νέες τεχνολογίες, τις αλλαγές στα παιχνίδια κ.λπ. ( οι πράκτορες τρέμουν την ριζική αλλαγή του λογισμικού). Η μέχρι σήμερα πορεία πάντως έχει δείξει πως δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά. Αυτό μπορεί να το δει κανείς από την εισαγωγή και την απόδοση ενός από τα πιο δυναμικά παιχνίδια του, αυτό του «live betting in store» που ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και σχεδιασμούς αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε καθόλου καλά.

Όλα αυτά και όχι μόνον αυτά, άλλο λίγο άλλο πολύ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό για την επόμενη ημέρα που αν το συνδυάσει κανείς με τον σημερινό χαρακτήρα της εταιρίας, το απαράδεκτο από κάθε άποψη ελληνικό κράτος και με το επιθετικό ανταγωνιστικό περιβάλλον που δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί σκληρά απέναντι του, τότε εύκολα μπορεί να μαντέψει προς τα που θα κινηθεί το μέλλον της εταιρίας.

Δεν είναι καθόλου απίθανο, μάλλον είναι το πιθανό σενάριο, η άλλοτε μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα, να καταλήξει μια ασήμαντη και δευτεροκλασάτη εταιρεία του χώρου (μην ξεχνάμε πως σε ορισμένα παιχνίδια είναι ήδη πολύ πίσω, υπολείπεται κατά πολύ).

Το χειρότερο δε, θα είναι να της γυρίσει την πλάτη ο κόσμος και οι πελάτες που τόσα χρόνια τη στήριζαν!

Πολλά κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της επόμενης ημέρας, έχουν τοποθετηθεί από καιρό στην θέση τους και τώρα τοποθετούνται βασικά κομμάτια όπως το βίαιο ξήλωμα του δικτύου, η αλόγιστη επέκταση σε αχαρτογράφητα νερά νέων επικίνδυνων παιχνιδιών, η υιοθέτηση μεθόδων αλαζονικής διοίκησης που ξεπερνούν τη λογική, και η ασυλλόγιστη αντιμετώπιση των κίνδυνων με πρόχειρους, επιπόλαιους και ανεύθυνους σχεδιασμούς.

Ας ελπίσουμε πως η λογική και ο Θεός θα βάλουν το χέρι τους και θα παραμείνει όρθια η ΟΠΑΠ ΑΕ… Η εταιρεία που ήταν ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Παναγιώτης Ντόμαλης
Πρόεδρος Σωματείου ν.Κορινθίας

Κατηγορία Έντυπος Τύπος
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 15:05 Διαβάστηκε 11268 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςH ΟΠΑΠ ,οι προκλήσεις του σήμερα και το αβέβαιο μέλλον της Top of Page