praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ Α.Ε. κ Ανοικτή επιστολή προς τον Δ. Σ. της. Damian Cope

Μαρ 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κύριε,

Απρόσκλητος, παρεμβαίνω στη διένεξη μεταξύ της Εταιρίας και των Πρακτόρων της, θεωρώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως επιζήμια για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, αλλά και πιστεύοντας ακράδαντα πως υπάρχει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει και ταυτόχρονα, πως μπορείτε εσείς να συμβάλετε στο να δοθεί λύση και μάλιστα άμεσα. Κι όλα αυτά που έχουν γίνει και γίνονται το τελευταίο διάστημα να αποτελέσουν σύντομα ένα κακό παρελθόν που και οι δύο πλευρές σύντομα θα ξεχάσουν.

Είναι από τις σπάνιες φορές που στη στήλη που διατηρώ επί σειρά ετών στην ανά χείρας εφημερίδα, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στον αγώνα των Πρακτόρων της εταιρίας σας. Κι αυτό γιατί με τους Πράκτορες συζητώ σε καθημερινή βάση για τα προβλήματά τους και γνωρίζοντας από αρκετά κοντά τους αγώνες που έχουν δώσει στο παρελθόν, δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση πλέον η καθολική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Ακόμη και στις μελλοντικές που πραγματικά εύχομαι κι είμαι σίγουρος πως δεν θα χρειαστούν, φτάνει φυσικά κι εσείς να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με χαρά όλοι όσοι ασχολούμαστε με το χώρο των νόμιμων παιχνιδιών στη χώρα μας, σας ακούσαμε πρόσφατα να εξαγγέλλετε το «όραμα του 2020». Ένα όραμα που σκόρπισε ταυτόχρονα την ελπίδα για τη δημιουργία ενός νέου ΟΠΑΠ, αναγεννημένου που σαν στόχο θα έχει τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο. Κι όλοι θεώρησαν τους εαυτούς τους πανέτοιμους, να προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας από τη δική του πλευρά, για να πετύχει αυτό το όραμα, για να γίνει πραγματικότητα. Όχι όμως μόνο εγώ, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι πίστεψαν σε αυτό το όραμα, αδυνατούν να αντιληφθούν το γιατί στο πλαίσιο αυτό του οράματος θα έπρεπε να έρθει αυτή η «κόντρα» με τους Πράκτορες της εταιρίας και να οδηγηθούμε σε μία άσχημη κατάσταση, με τον αναβρασμό να επικρατεί, τις εκατέρωθεν επιστολές και κυρίως, με τα Πρακτορεία της εταιρίας κλειστά. Γιατί π.χ. να αλλαχθούν στο 99% περίπου, οι υφιστάμενες συμβάσεις και γιατί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου; Ήταν αυτό απαραίτητο; Και ποιος επιδίωξε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις; Συμφέρει κάποιον αυτή η κατάσταση;

Θα ήταν άσκοπο να αναφέρω τις διαφωνίες των Πρακτόρων στη νέα Σύμβαση που προσπαθείτε να επιβάλλετε. Απλώς σε κάθε διαφωνία, θα προτείνατε τη δική σας θέση και δεν θα δεν βρίσκαμε άκρη. Τουλάχιστον από εδώ, από τις στήλες μίας εφημερίδας. Άλλωστε δεν είμαι νομικός για να απαντήσω στις θεωρίες των διάφορων σοφών. Γι αυτό σταματώ εδώ. Εσείς όμως είστε νομικός. Θέλω όμως να πιστεύω πως είμαστε και οι δύο άνθρωποι λογικοί και η λογική μας λέγει πως αυτή η κατάσταση πρέπει το συντομότερο να λάβει τέλος.

Προτείνω λοιπόν το εξής, θεωρώντας ως δεδομένη και τη δική σας επιθυμία να λάβει τέλος αυτή η «κόντρα», αλλά λαμβάνοντας υπόψη καλόπιστα και τη δική σας (της εταιρίας ) γνώμη, πως όλα οφείλονται σε «μία παρεξήγηση» και πως «οι Πράκτορες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν».

Ο ΟΠΑΠ έχει κάνει σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό εγώ τον θεωρώ ως βασικό υπεύθυνο της κρίσης. Άφησε η εταιρία ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι το «όραμα» και την «αλλαγή της σύμβασης», να τη διαχειριστούν «μεσάζοντες», όπως αποκαλώ εγώ τους διάφορους που παρεμβαίνουν στις σχέσεις μεταξύ της εταιρίας και των Πρακτόρων της. Δεν φταίτε εσείς κε Σύμβουλε, άλλωστε βρισκόσαστε μικρό χρονικό διάστημα στο τιμόνι της εταιρίας, που ο ΟΠΑΠ είναι «ξένος κι απόμακρος» με τους συνεργάτες του, δεν διατηρεί άμεση επαφή κι ίσως αυτό το λάθος να το πληρώνει τώρα η εταιρία. Αλλά σταματώ εδώ, γιατί πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον.

Δεν θα σας κουράσω. Προτείνω ως λύση, τη με δική σας πρωτοβουλία, δημιουργία συνάντησης με το σύνολο των Πρακτόρων όλης της χώρας! Να οριστεί ως μέρος της συνάντησης ένα κλειστό γυμναστήριο, που να χωράει όλους τους Πράκτορες της χώρας (και τους 4.500) κι απευθυνθείτε στον καθένα πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε να ακούσουν οι συνεργάτες σας, από πρώτο χέρι, τις απόψεις σας κι ολοκληρωμένη τη θέση σας. Απόψεις που να δικαιολογούν τη στάση της εταιρίας. Ξεκάθαρα πράγματα. Με σημειώματα στις διάφορες ιστοσελίδες δεν πείθονται οι Πράκτορες. Αφήστε που συχνά αυτά τα σημειώματα έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που νομίζετε.

Ο ΟΠΑΠ έχει αυτή τη στιγμή δύο καθήκοντα. Το πρώτο  είναι να προχωρήσει και το δεύτερο να εννοήσει πως ο δρόμος της επιτυχίας είναι ο ίσιος δρόμος. Ο ευθύς κι ο χρήσιμος σε όλες τις πλευρές.

Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται να πλανάται, πως η εταιρία επιδιώκει να επιζήσει ως «Εισαγγελέας», ως αυστηρός διώκτης, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Πρακτόρων ερμηνεύει τη νέα σύμβαση. Θα επιζήσει όμως η εταιρία και θα μεγαλουργήσει, αν παρουσιαστεί ως μεγάλος εμπνευστής, ως δημιουργός, ως σκαπανέας της προόδου. Ο φόβος και ο τρόμος που διακατέχει πλέον όποιον διαβάζει τη νέα σύμβαση, δεν πρόκειται να σώσει την εταιρία και να δικαιώσει το όραμά της. Τις εταιρίες τις σώζει η μεγάλη, η σπουδαία, η καλή διοίκηση.

Κάποιος δάσκαλος της δημοσιογραφίας έγραφε προ αρκετών χρόνων, προπολεμικών μάλιστα πως: «Την οικοδομή δεν είναι δυνατόν να την ενδιαφέρουν οι επί του οικοπέδου ακαθαρσίες. Αυτές θα φύγουν. Την ενδιαφέρουν όμως τα πρώτα θεμέλια, το βαρύ σχέδιο, τα καλά υλικά». Θεμέλια λοιπόν, σχέδιο, καλά υλικά. Διάθεση, πνοή, προγράμματα, άνθρωποι, να τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή θα συμπλήρωνα εγώ για το θέμα που μας απασχολεί. Αδυνατώ να φανταστώ τι μέρος εξ’ όλων αυτών, εξυπηρετεί η νέα σύμβαση… Μου θυμίζει το παράδειγμα του άσχημου ανθρώπου, ο οποίος πυροβολεί τον καθρέφτη του, αποδίδοντας σε αυτόν την ασχήμια του…

Θα φανείτε λοιπόν χρήσιμος κε Σύμβουλε, αν φανείτε ασυγκράτητα σπάταλος! Όχι σε χρήμα, μην τρομάζετε… Αλλά σε σπατάλη ψυχική, πνευματική, στην προσφορά ενός πηγαίου ενθουσιασμού, στην ανάγκη της μοιρασιάς κάθε χαράς, κάθε συγκίνησης, ακόμη και κάθε λύπης. Πάντα με κατανόηση, χωρίς αυστηρότητες και πείσματα, χωρίς εγωισμούς. Αν ο ΟΠΑΠ έχει όπλα νομικά κι άλλα, να τα στρέψει αλλού κι όχι σε όσους τον στηρίζουν. Στρέψτε αλλού τα όπλα σας. Όπου αλλού κι αν κοιτάξετε, θα βρείτε εχθρούς, πραγματικούς και μεγάλους. Αλλά κι αν ακόμη τυχόν πιστεύετε πως στις τάξεις των συνεργατών σας υπάρχει μεν ένα μεγάλο ποσοστό καλών κι ευσυνείδητων, γνήσιων εκπρόσωπων της εταιρίας, αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό μη επαγγελματιών, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι το σπουδαίο. Μπορεί οι πολιτικοί να εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά οι συνεργάτες σας ψηφίζονται από τους πελάτες τους κάθε μέρα! Αν υπάρχουν λοιπόν «μη επαγγελματίες» που σας κάνουν να προβληματίζεστε για το όραμα του 2020, να είσαστε σίγουρος πως αυτούς θα τους αποβάλει η ίδια η αγορά, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω εσείς και κυρίως δεν χρειάζεται για χάρη τους να προκαλείτε την αναστάτωση και το φόβο σε 4.500 άλλους επαγγελματίες και στις οικογένειές τους. Για να μην πουν κύριε Σύμβουλε πως «θα διπλασιάσετε τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, αλλά θα καταφέρετε να κάνετε διπλή τη συμφορά που θα επέλθει εξαιτίας αυτής της εντύπωσης»!

Οι νεοέλληνες συνηθίζουμε να τα χαρακτηρίζουμε όλα κρίσιμα. Υπάρχουν όμως και μερικά που είναι πραγματικά κρίσιμα. Μόνο η συνεννόηση θα δώσει βάση στο όραμα του 2020. Πρέπει και συνεννόηση και κάποια αμοιβαία κατανόηση των δικαίων όλων των πλευρών να υπάρξει. Απλούστατα, γιατί εσείς δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτούς, κι αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εσάς και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς και τους δυο σας αυτό που ονομάζουμε όραμα του 2020 και νόμιμα τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας, στο σύνολό τους!

Αν όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα τα θεωρήσετε ως απλά λόγια κι άχρηστα πράγματα, παρακαλώ περιφρονήστε αυτή την επιστολή, πετάξετέ την στον κάλαθο των αχρήστων. Αν όμως πιστεύετε πως όλα όσα σας αναφέρω μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του οράματος του 2020, τότε τολμήστε και προχωρήστε στην υλοποίηση της πρότασής μου. Συγκεντρώστε εσείς ο ίδιος, με πρωτοβουλία δική σας και τους 4.500 Πράκτορες της χώρας, σε ένα κλειστό γυμναστήριο, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αποδείξτε έμπρακτα πως δικαίως αποκαλείτε το δίκτυο ως «τη ραχοκοκαλιά της εταιρίας» κι εξαφανίστε το φόβο και τον τρόμο που έσπειραν τα εξώδικα, οι καταγγελίες και όσες ερμηνείες φέρνουν οι νέες συμβάσεις. Αφού η ίδια η εταιρία στα σημειώματά της αναφέρει ως αβάσιμους τους λόγους που ενοχλούν τους Πράκτορες. Εμπρός λοιπόν, μιλήστε στους Πράκτορες πρόσωπο με πρόσωπο κι ας γίνει αυτή η αρχή μια νέα εποχή συνεργασίας για τις δύο πλευρές. Που οι συνεργάτες σας δεν θα μαθαίνουν τις σοβαρές εξελίξεις μέσα από μεσάζοντες, πωλητές, επιθεωρητές κτλ, κτλ. Αλλά θα υπάρχει μία ζωντανή επαφή που θα λύνει τα προβλήματα πριν ακόμη αυτά δημιουργηθούν.

Προτείνω συνάντηση και των δύο πλευρών στο σύνολό τους. Και προτείνω μάλιστα και ημερομηνία! Την 24η Μαρτίου 2017! Μέρα που ως λέγεται εκπνέει το περιθώριο της υπογραφής της νέας σύμβασης. Μία κίνηση καλής θέλησης από την εταιρία που θα αποδεικνύει μάλιστα με αυτό τον τρόπο, πως όχι μόνο δεν θέλει να «εκβιάσει» κανένα, αλλά και πως βγαίνει μπροστά για να δοθεί ένα τέλος στο θέμα που προέκυψε. 24 Μαρτίου λοιπόν. Παραμονή μιας μεγάλης επετείου για εμάς τους Έλληνες. Και θα πρότεινα ταυτόχρονα, λόγω της ημέρας εκείνης, να ξεκινήσει η ομιλία σας στη συγκεκριμένη συνάντηση με τα παρακάτω λόγια: «Τι κάνουμε κύριοι; Μεταξύ μας θα τσακωθούμε; Μπορεί να είμαι ξένος στην υπηκοότητα, αλλά από την ιστορία γνωρίζω πως αν εσείς οι Έλληνες επιζήσατε τόσα χρόνια καταδιωκόμενοι, επιζήσατε γιατί ήσασταν ενωμένοι. Και τώρα ήρθε η ώρα και να μεγαλουργήσουμε ενωμένοι»!

Μετά τιμής

ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ

30 χρόνια δίπλα στον Παίκτη και τον Πράκτορα (αλλά και στον ΟΠΑΠ)

Διαβάστε το άρθρο "ΟΠΑΠ Α.Ε. κ Ανοικτή επιστολή προς τον Δ. Σ. της. Damian Cope" του ΤΣΙΜΠΙΔΑ στην πηγλη "ΣΤΟΙΧΗΜΑ"

Κατηγορία Έντυπος Τύπος
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 18:31 Διαβάστηκε 8713 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠ Α.Ε. κ Ανοικτή επιστολή προς τον Δ. Σ. της. Damian Cope Top of Page