praktores.com
 
 

Ανασκόπηση του 2016: Με το βλέμμα στο 2017… κάθε φέτος και χειρότερα;

Ιαν 05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

To 2016 ήταν μια χρονιά που είχε σημαντικές εξελίξεις που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως θα καθόριζαν την εξέλιξη του κλάδου για την επόμενη 5ετία, αν ο κλάδος δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα που όλα ανατρέπονται σε μια νύχτα!

Ας δούμε τι έγινε ή μάλλον καλύτερα τι επιχειρήθηκε να γίνει στο 2016 μέσα από τις επόμενες γραμμές.

Το ελληνικό σοφό κράτος αποφασίζει να επιβάλει τελικά ενιαίο φόρο 35% στο GGR όλων των παιχνιδιών και όλων των εταιριών, διορθώνοντας έτσι μια καραμπινάτη εξυπηρέτηση των εταιριών που λειτουργούν με το «προσωρινό» καθεστώς (σ.σ. από το 2011!). Με την απόφαση του αυτή ναι μεν αποκαθιστά μια αδικία εναντίον της ΟΠΑΠ, η οποία μάλλον πρέπει να αποδίδει (εμμέσως ή αμέσως) τα μεγαλύτερα ποσά σε φόρους από οποιαδήποτε άλλη εταιρία στην χώρα, αλλά από την άλλη θέτει σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία όλων των παιχνιδιών και όλων των εταιριών και των εμπλεκομένων επιχειρήσεων στον χώρο του νομίμου τζόγου, καλλιεργώντας έμμεσα, αν όχι άμεσα, ένα καλύτερο περιβάλλον και κίνητρα για τον παράνομο τζόγο.

Εκδίδεται (από την ΕΕΕΠ, δηλαδή το κράτος) ο Νέος Κανονισμός των VLTs καταργώντας όλα αυτά που η ίδια η επιτροπή (η ΕΕΕΠ, δηλαδή το κράτος) μόλις πριν ένα χρόνο περίπου θεωρούσε λογικά (!) και τα οποία είχαν κάνει την επένδυση της ΟΠΑΠ για τα VLTs μη βιώσιμη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ΟΠΑΠ «να τρέχει και να μη φτάνει» προκειμένου να υλοποιήσει άμεσα το τεράστιο και προβληματικό εν τη γενέσει του project (δεν ήξερε, δεν ρώταγε;) μήπως και το καταστήσει βιώσιμο σε ένα οικονομικό περιβάλλον που πάει… από το κακό στο χειρότερο!

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως δεν σταματά και εκδίδει και τον Νέο Κανονισμό των πρακτορείων της ΟΠΑΠ (αφού τα πήγε περίφημα στον κανονισμό με τα VLTs, είπε να κάνει το… θαύμα του και στα λειτουργούντα πρακτορεία).

Φυσικά, μέσα σε αυτό το περιβάλλον «ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας που θα βρει χρήματα να συντηρήσει όλα αυτά τα παιχνίδια που υπάρχουν και που έρχονται, το σοφό μας κράτος δεν μας ξεχνά και φροντίζει (για όλους τους κλάδους) να φτιάξει ένα φορολογικό σύστημα που σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό ΣΚΟΤΩΝΕΙ στην κυριολεξία κάθε επιχείρηση από το νέο έτος, ακόμα κι αν αυτή είναι κερδοφόρα!

Μέσα στον κακό χαμό από τις αλλαγές, η ΟΠΑΠ για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα επόμενα 2-3 χρόνια που αφορά όλα τα παιχνίδια, όλα τα δίκτυα της, τις επενδύσεις που έχει ξεκινήσει και το παρουσιάζει μάλιστα στο δίκτυο των πρακτορείων!

Από την άλλη πλευρά, τα πρακτορεία όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ζαλισμένα από όλα αυτά τα «νέα πράγματα» δεν ξέρουν όχι μόνο τι πρέπει να κάνουν αλλά δεν έχουν ξεκάθαρη στο μυαλό τους ούτε καν την κατεύθυνση προς που πρέπει να πάνε (όπως ποτέ άλλωστε στην ιστορία τους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων). Για σχεδιασμό… ούτε λόγος να γίνεται!

Και ενώ θα έλεγε κανείς πως έστω και με τα όποια λάθη των κανονισμών και των σχεδίων της ΟΠΑΠ για την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον διαμορφώνεται ένα σταθερό περιβάλλον (νέοι κανονισμοί, όραμα, σχέδια της ΟΠΑΠ κ.λπ.) με βάση το οποίο μπορείς να αποφασίσεις αν θα μείνεις ή θα φύγεις από τον χώρο ξαφνικά το Ελληνικό Δημόσιο κάνει το θαύμα του και πάλι: Προσπαθεί να ακυρώσει, για ακόμα μια φορά, τις όποιες αποφάσεις έχει πάρει. Για παράδειγμα τη διάθεση προϊόντων ιδρύματος πληρωμών στα πρακτορεία που έβαλε με τον νέο κανονισμό της ΕΕΕΠ, προσπαθεί να την ακυρώσει το ίδιο, μόλις λίγες ημέρες μετά με τον Νέο Κανονισμό!

Τη συνέχεια παίρνει η Ε.Ε. με την επιστολή της, η οποία, στην ουσία, ζητάει από Ελληνικό Δημόσιο να ακυρώσει τον κανονισμό, «να αναθεωρήσει τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs που υιοθετήθηκε στις 25/10/16» και «σε κάθε περίπτωση να απόσχει από την εφαρμογή του» για τα VLTs διότι « εγείρει σημαντικά ερωτήματα/προβληματισμούς από άποψη του ευρωπαϊκού δικαίου».

Τέλος οι πράκτορες δίνουν διορία μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου να προσβάλουν με τη σειρά τους τον νέο κανονισμό που αφορά τα πρακτορεία αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε βασικά σημεία του!

Όλο αυτό το… υπέροχο περιβάλλον έρχεται να συμπληρώσει για μια ακόμη φορά το Ελληνικό Δημόσιο με επιλογές σε κάθε τομέα που σκοτώνουν όχι μόνο κάθε επιχείρηση και δραστηριότητα στη χώρα αλλά και κάθε ελπίδα που έχει ο τόπος αυτός, να σοβαρευτεί. Να πάψει τουλάχιστον να πυροβολεί κάθε φορά τα πόδια του! Και φυσικά η οικονομική κρίση βαθαίνει και διευρύνεται συνεχώς…

Όλα αυτά λοιπόν και άλλα τέτοια ωραία, συνέβησαν το 2016

Πάμε τώρα να κάνουμε προβλέψεις για το 2017: Για να δούμε τι θα γίνει την χρονιά η οποία μόλις ξεκίνησε…

ü  Τι θα κάνει το Ελληνικό Δημόσιο; Θα αλλάξει πάλι τους κανονισμούς, ενδίδοντας στις διάφορες πιέσεις και καθιστώντας κάθε επένδυση από την ΟΠΑΠ και τα πρακτορεία αίολη και επικίνδυνη;

ü  Τι νέους φόρους θα σκαρφιστεί πάλι και πόσο αυτοί θα επηρεάσουν τα παιχνίδια την ΟΠΑΠ αλλά και τα πρακτορεία;

ü  Τι αλλαγές θα φέρει στον νόμο 4002/2011 για το διαδίκτυο και όχι μόνο;

ü  Τι από όλα αυτά που έχει σχεδιάσει η ΟΠΑΠ θα μπορέσει να τρέξει σε αυτό το περιβάλλον και τι θα ακυρωθεί;

ü  Τι θα τρέξει και δεν θα επιτύχει και τι συνέπειες θα έχουν όλα αυτά στο δίκτυο των πρακτορείων αλλά και στην ίδια την ΟΠΑΠ;

ü  Πόσο και ποιο κομμάτι του δικτύου θα αντέξει όλες αυτές τις αλλαγές και όλο αυτό το βάρος της φορολογίας, του νέου ασφαλιστικού, των αυξημένων εξόδων αλλά και της πτώσης του τζίρου και των προμηθειών που είναι πιθανό να συμβούν το νέος έτος;

ü  Τι θα αντέξει η χώρα και πώς θα είναι το οικονομικό περιβάλλον το 2017; Θα έχουμε εκλογές, θα έχουμε  Grexit, θα έχουμε ανάπτυξη;

Αν παρατηρήσει κανείς σοβαρά το περιβάλλον, επεξεργαστεί τα δεδομένα που μέχρι στιγμής υπάρχουν και λάβει υπόψη του την ιστορία σε ορισμένα της κομμάτια, είναι δυνατό, αν όχι εύκολο, να κάνει μια πρόβλεψη για το 2017.

Σε ό,τι με αφορά δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το 2017. Για να μην επηρεάσω (να μην χαλάσω και το κλίμα ευφορίας των ημερών) κανέναν από τους αναγνώστες  που (άλλος με πολύ άλλος με λιγότερο ενδιαφέρον) διαβάζουν το κείμενο μου.

Αυτό που μπορώ σίγουρα να κάνω είναι να «δώσω» τον μεγάλο υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση καθώς και τον στόχο που πρέπει να έχει το δίκτυο των πρακτορείων ώστε να έχει ελπίδες να πετύχει κάτι για την επιβίωση του ως κλάδος και το 2017. Ο μεγάλος υπεύθυνος δεν είναι άλλος από το αδηφάγο Ελληνικό Δημόσιο που κατασπαράζει ό, τι βρει να παράγει (ακόμα και φόρους για τον ίδιο του το εαυτό), που πυροβολεί ό, τι προσπαθεί να κινηθεί, και μάλιστα μπροστά, σε αυτή τη χώρα.

Το Ελληνικό Δημόσιο που, εν μέρει, αποτελείται και διοικείται από ένα μάτσο άχρηστους παραγοντίσκους που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή τους αλλά «ξέρουν» να νομοθετούν και να αποφασίζουν για την τύχη χιλιάδων επαγγελματιών, καταστρέφοντας τους. Το Ελληνικό Δημόσιο που είναι τόσο αφερέγγυο όσο τίποτε άλλο στη χώρα. Αυτό, που πριν στεγνώσει το μελάνι της δικής του υπογραφής την ακυρώνει με ενθουσιασμό, και χωρίς καμία ντροπή για τη ζημιά που κάθε φορά προκαλεί σε σοβαρές εταιρίες και επαγγελματίες!

Η «πλάκα» είναι πως τουλάχιστον για τον κλάδο μας, είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος, αφού διαθέτουμε την πιο μεγάλη δύναμη εναντίον του, την κοινωνική αποδοχή και τη δυνατότητα άμεσου επηρεασμού της κοινής γνώμης σε κάθε γωνία της Ελλάδας.

Αλλά είναι στη μοίρα του κλάδου μας να κυνηγά κάθε φορά λάθος στόχους και λάθος προτεραιότητες όπως την ΟΠΑΠ και όχι το κράτος που στο τέλος… θα διαλύσεις και την ΟΠΑΠ και τους πράκτορες της! Μάλλον το «αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη» πρέπει να ειπώθηκε για εμάς.

Κλείνοντας λοιπόν, να ευχηθώ αυτή η χρονιά να είναι με περισσότερη απλή λογική και ρεαλισμό για τον κλάδο, την ΟΠΑΠ αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο και καταφέρουμε να (περι)σώσουμε κάτι…

Διαβάστε το άρθρο "Ανασκόπηση του 2016: Με το βλέμμα στο 2017… κάθε φέτος και χειρότερα;" του Παναγιώτη Ντόμαλη Προέδρου πρακτόρων νομού Κορινθίας στην πηγή "1-2-Χ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 11:49 Διαβάστηκε 2693 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΑνασκόπηση του 2016: Με το βλέμμα στο 2017… κάθε φέτος και χειρότερα; Top of Page