praktores.com
 
 

Τα στοιχήματα του σήμερα, οι προκλήσεις αύριο!

Οκτ 18
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα ήθελα μέσα από την αγαπητή στους πράκτορες εφημερίδα «12Χ», που πάντα είναι κοντά στα προβλήματα του κλάδου, να εκφράσω κάποιες απόψεις, να δώσω κάποια στοιχεία έτσι ώστε να δούμε το σήμερα και να ανιχνεύσουμε το αύριο. Ως κλάδος είμαστε σε δύσκολη καμπή μέσα σε αρνητικές συγκυρίες που απαιτούν πολλή ενέργεια και συγχρόνως προσεκτικές κινήσεις.

Εδώ και τρία χρόνια, με ιδιώτη επενδυτή και ξένα στελέχη που έχουν άλλη νοοτροπία, διαφορετική πρακτική, χωρίς γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Τα εκκρεμή θέματα μπήκαν στην αρχή από την ΟΠΑΠ Α.Ε. σε νέα βάση, με την ΠΟΕΠΠΠ να προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, κάτι που έγινε σχετικά σύντομα. Κληθήκαμε να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε δύσκολα θέματα όπως τα Λαχεία-Σκρατς, τα VLTS (G.Hall-κανονισμός), το ίντερνετ, την κλιμακωτή, το 5λεπτο, το εφάπαξ, το φορολογικό, αλλά και την -πρωτόγνωρη για τον κλάδο εμπλοκή σε νομικές ενέργειες. Και όλα αυτά μέσα στην οικονομικό-πολιτική αβεβαιότητα της χώρας που καθιστά πιο δύσκολη κάθε διαπραγμάτευση. Κακά τα ψέματα, άλλος ΟΠΑΠ ο ιδιώτης, άλλος ο δημόσιος.

Ειδικά στα θέματα της ΟΠΑΠ Α.Ε., υπήρξαν στην αρχή αρρυθμίες, αδιέξοδα, δύσκολες καταστάσεις. Χάθηκαν ατέλειωτες ώρες σε συζητήσεις, μπήκε σε πολλά έξοδα ο κλάδος (δικαστικά, μετακινήσεις, συνελεύσεις). Δεν μπορούσε να γίνει όμως διαφορετικά. Το θετικό είναι ότι τώρα υπάρχει καλό κλίμα με την εταιρεία. Οι απόψεις του Damian Cope για την «ανάγκη να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών» είναι σημαντική. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να αποτελέσει οδηγό στη συνεχεία. Γνωρίζω άτι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό -και είναι λογικό σ' ένα βαθμό- αλλά αν είναι τουλάχιστον το επιθυμητό, ξεκινάς από καλή βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν απ' την ΟΠΑΠ ΑΕ συμπεριφορές που δεν συνάδουν με αυτό που λέμε «ειλικρινής συνεργασία». Υπάρχουν μπροστά μας το επόμενο διάστημα αρκετά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι. Όμως, άσχετα από καλές προθέσεις, πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Οι πράκτορες πρέπει να συμμετέχουμε στα κοινά του κλάδου, ειδικά αυτή την περίοδο. Το επάγγελμά μας είναι η ζωή μας, η οικογένειά μας, το μέλλον μας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ας σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί σε αρκετά θέματα τελευταία αν δεν υπήρχαν τα σωματεία και η ΠΟΕΠΠΠ και πόσα θέματα δεν θα είχαν περάσει σε βάρος των πρακτόρων. Αυτά δεν είναι θεωρίες ή παραινέσεις, είναι η πραγματικότητα.

Όσον αφορά τώρα την οικονομική κατάσταση των πρακτόρων, αυτή χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο τζίρος τα τελευταία χρόνια έχει πέσει τουλάχιστον στο ήμισυ, ενώ τα έξοδα έχουν αυξηθεί κατά 50%. Αιτία είναι η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πελατών μας, λόγω της ύφεσης. Οι αφαιμάξεις όμως του κράτους ειδικότερα στους επαγγελματίες με διάφορες ονομασίες-πατέντες αυξάνονται. Οι φωστήρες της κυβέρνησης δεν κατανοούν ότι το τρίπτυχο φόροι-φόροι- φόροι οδηγεί σε αδιέξοδο. Με τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το 2017 να δούμε πόσα πρακτορεία θ' αντέξουν και τι θα βρουν να εισπράττουν τα ταμεία. Το μέτρο πάντως των εισφορών είναι πρωτοποριακό και δίκαιο!! Οι πράκτορες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν όλα τα έξοδά τους, αλλά ούτε και να φοροδιαφύγουν. θα πληρώνουν υπέρογκες εισφορές και θα είναι οι καλύτεροι πελάτες του ΟΑΕΕ!!! Αυτοί που θα φοροδιαφεύγουν θα δηλώνουν λιγότερα, άρα θα πληρώνουν χαμηλές εισφορές. Συμπέρασμα:

1.            ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ -ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ- ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.

2.            ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ.

Όσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου για το μέλλον, θα πρέπει να δούμε τι έχουμε σήμερα και πιθανολογώντας να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Χωρίς αμφιβολία, η επιτυχία στην επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά βασικά το προσωπικό στίγμα και το γενικό οικονομικό περιβάλλον προέχουν. Ειδικότερα στους πράκτορες, καθοριστικός παράγοντας είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. (ανάπτυξη, νέα προϊόντα, εμπορική πολιτική, σχέσεις με πράκτορες κ.α.). Όμως άσχετα από τις σωστές κινήσεις ΟΠΑΠ-Πρακτόρων δεν μπορείς να αγνοήσεις τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζεται σήμερα με συνταγές αποτυχίας και αλλοπρόσαλλα μέτρα. Πώς μπορείς να αγνοήσεις τη γιγάντωση της παράνομης αγοράς τζόγου, την ασυδοσία των ιντερνετικών, τις φήμες για το μονοπώλιο και την απελευθέρωση της αγοράς.

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, αλλά και την επομένη χρονιά:

•             Λογικά, σύντομα θα έχουμε νέο κανονισμό πρακτορείων (πρώτη φορά), τον οποίο υποχρεούται να εκδώσει η ΕΕΕΠ σύμφωνα με τον νόμο 4002/11. Έχουν στείλει προτάσεις τόσο η ΠΟΕΠΠΠ όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ, έχουν γίνει συζητήσεις, όμως υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές με την εταιρεία. Αυτές είναι τα πρακτορεία «Υγειονομικού ενδιαφέροντος» και η «ελάχιστη απόσταση μεταξύ πρακτορείων». Αν δεν συμφωνήσουμε σε κοινή θέση, τη λύση θα δώσει η ΕΕΕΠ, η οποία υποχρεούται να τον εκδώσει. Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Πρέπει να πω -και το λέω υπεύθυνα- ότι οι αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κάποιους πράκτορες, για «παράξενες» συμφωνίες της ΠΟΕΠΠΠ στο θέμα του κανονισμού, είναι ψευδείς και εκτός πραγματικότητας.

•             Ένα άλλο θέμα που ανακινεί σιγά - σιγά η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας σε όλα τα παιχνίδια. Ας μην γελιόμαστε, αυτό θα σημάνει σίγουρη μείωση προμήθειας. Θα είναι καταστροφικό, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή για τους πράκτορες, αλλά και με τα υπάρχοντα παιχνίδια να βρίσκονται (με το στοίχημα πρώτο) σε πτώση.

•             Άλλο δύσκολο θέμα που θα βρούμε μπροστά μας είναι το θέμα των VLTS. Πολύπλοκο θέμα, δύσκολο πρόβλημα για κράτος, ΟΠΑΠ, πράκτορες. Δεν νομίζω πάντως πως θα λύσει το οικονομικό των πρακτορείων.

•             Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά είναι η κατάσταση στο στοίχημα. Είναι παράλογο ένα τυχερό παιχνίδι, που συνδέεται με αθλητικά γεγονότα, ειδικά με το πιο δημοφιλές σπορ, το ποδόσφαιρο, να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στον ΟΠΑΠ. Και δεν είναι το ίντερνετ η βασική αιτία. Καλός είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, η εισαγωγή νέων παιχνιδιών, όμως ας βελτιώσουμε πρώτα αυτά που έχουμε. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΠΑΠ το 2017 πρέπει να είναι το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

Τελειώνω με κάτι συνδικαλιστικό. Είναι διαπίστωση όλων ότι αν θέλουμε να έχουμε σαν κλάδος περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, στο θολό οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, πρέπει να δούμε το θέμα της ενημέρωσης και της συμμετοχής μας στα κοινά του κλάδου πιο ζεστά και υπεύθυνα. Στις επόμενες εκλογές, η μαζική συμμετοχή, αλλά και η ανάδειξη νέων συναδέλφων στα σωματεία ή την ομοσπονδία θα ήταν ευχής έργον. Τόσο η ανάγκη ανανέωσης στελεχών στον κλάδο όσο και οι σημερινές ανάγκες, με ανοικτά πολλά ζητήματα, το επιβάλλουν.

* Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω απηχούν εντελώς προσωπικές απόψεις.

Διαβάστε το άρθρο "Τα στοιχήματα του σήμερα, οι προκλήσεις αύριο!" του Μανώλη Περάκη μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ στην πηγή "1-2-Χ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤα στοιχήματα του σήμερα, οι προκλήσεις αύριο! Top of Page