praktores.com
 
 

O αργός θάνατος των πρακτόρων ΟΠΑΠ και η σκανδαλώδης εύνοια των εταιρειών του διαδικτύου

Οκτ 11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες πράκτορες ΟΠΑΠ ζούμε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Από τη μία πλευρά βλέπουμε ανήμποροι τους τζίρους των οικογενειακών μας επιχειρήσεων να καταποντίζονται, τόσο λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης όσο και λόγω της έξαρσης του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, ο οποίος με την ανοχή του επίσημου κράτους «ζει και βασιλεύει». Από την άλλη πλευρά, τα έξοδά μας έχουν εκτοξευτεί λόγω της ακραίας υπερφορολόγησης που έχουν υποστεί όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όλα αυτά αποτελούν μια θηλιά, που μέρα με τη μέρα σφίγγει τους λαιμούς μας και έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου μας σε απόγνωση.

Ο ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Οι 4.500 οικογένειες των πρακτόρων οι οποίες διατηρούν επί χρόνια υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολώντας 20.000 εργαζόμενους για τους οποίους καταβάλλουμε τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% έως και το 2015. Για τα εισοδήματα του 2016, τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν και την πλειοψηφία των μελών μας θα φορολογηθούμε με 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, με 29% από 20.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, με 37% από 30.000 έως 40.000 ευρώ και με 45% για κάθε επιπλέον ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα 40.000 ευρώ εισόδημα αντί 26%, θα πληρώσουμε 27,5% και στα 50.000 ευρώ 31%.

Οι προσωπικές εταιρείες από 26% που πλήρωναν έως το 2015, πλέον υποχρεούνται να καταβάλλουν 29%. Επίσης όπως γνωρίζετε, οι πράκτορες όχι μόνο δηλώνουμε και το τελευταίο ευρώ που εισπράττουμε μέσω της εκκαθάρισης που γίνεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά δεν έχουμε και το πλεονέκτημα των επισφαλών πελατών για τα έξοδα μας όπως έχουν όλοι οι υπόλοιποι επιτηδευματίες και τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100%.

Στην Πιερία, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των πρακτόρων ΟΠΑΠ του νομού, ήδη βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας. Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης της απόγνωσης και της απελπισίας των μελών του σωματείου μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη.

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΕΥΝΟΙΑ

Είναι γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει στην ΟΠΑΠ Α.Ε., το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των εκεί αναφερόμενων τυχερών παιγνίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι Στοίχημα. Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα ισχύει μέχρι τις 12-10-2020 και ασκείται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, δηλαδή αφορά στη διεξαγωγή των εν λόγω τυχερών παιγνίων, τόσο μέσω επίγειου δικτύου όσο και μέσω διαδικτύου.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του ν.4002/2011, οι διατάξεις του δεν θίγουν τις ισχύουσες διατάξεις περί ΟΠΑΠ. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες στοιχήματος και τυχερών παιγνίων που προβλέπονται στον νόμο αυτό μπορούν να χορηγηθούν μόνο για τα παιχνίδια για τα οποία ο ΟΠΑΠ δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τους και μόνο υπό τους όρους της προαναφερθείσας διάταξης της παραγράφου 9 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000, που κατοχυρώνει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την άσκησή του. Με άλλες λέξεις, καμία καινούργια άδεια τυχερών παιχνιδιών δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς προηγουμένως να έχει κληθεί η ΟΠΑΠ Α.Ε. να εκδηλώσει ή όχι το ενδιαφέρον της.

Παρά τις διακηρύξεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν υπό ένα ημιπαράνομο και «γκρίζο» νομικό καθεστώς, που τους επιτρέπει να δηλώνουν ως τζίρο ό,τι επιθυμούν, να πληρώνουν όσο φόρο θέλουν και να λειτουργούν στην ουσία ανεξέλεγκτες. Με βάση σχετική έρευνα του ΟΠΑΠ, το σύνολο των φορολογικών εσόδων από τη δραστηριότητα των ημιπαράνομων διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών ανήλθε για το 2014 στο «τεράστιο» ποσό των 24.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου πρακτορείου ΟΠΑΠ!

Πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα της βουλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη χορήγηση αδειών για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι, σε σχετική απάντηση - επιστολή που απέστειλε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους το υπουργείο οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν διαθέτει αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδίκτυο. Με λίγα λόγια, η ίδια η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη τα όσα ψήφισε η ελληνική Βουλή και προαναγγέλλει την παρανομία: την νομιμοποίηση με οριστική αδειοδότηση των μέχρι σήμερα παράνομων εταιρειών. Αν μάλιστα αληθεύει ότι οι άδειες θα δημοπρατηθούν σε εξευτελιστικά για τον συνολικό τζίρο της αγοράς ποσά, η κυβέρνηση όχι απλά σκοπεύει να καταργήσει το νόμιμο μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. παραβιάζοντας τον νόμο αλλά αποφασίζει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στρεβλού ανταγωνισμού σε βάρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των πρακτόρων της και υπέρ μιας σειράς offshore εταιρειών.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι εξοργιστικό. Μιλάμε για την απόλυτη υποκρισία από την πλευρά των κυβερνώντων. Από τη μία υποτίθεται ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον παράνομο τζόγο νομοθετώντας ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που στοχεύει στον έλεγχο και τον περιορισμό του, ενώ την ίδια στιγμή οδηγούν ένα νόμιμο και απόλυτα ελεγχόμενο δίκτυο πρακτορείων, με μηδενική φοροδιαφυγή και τεράστια συνεισφορά στον κρατικό κορβανά, στον αφανισμό! Και αυτό διότι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των παράνομων διαδικτυακών εταιρειών, το ήδη καταπονημένο δίκτυό μας θα αποψιλωθεί. Πάνω από το 50% των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα κλείσει. Ο απόλυτος παραλογισμός! Οι επαγγελματίες του κλάδου των πρακτόρων ΟΠΑΠ είμαστε οικονομικά και ψυχολογικά εξουθενωμένοι. Την ίδια στιγμή βιώνουμε καθημερινά την αδικία στο πετσί μας. Παρότι με τεράστιες θυσίες αποτελούμε τους μοναδικούς θεματοφύλακες νομιμότητας και ελέγχου στα τυχερά παιχνίδια είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε έναν ανελέητο πόλεμο από το ελληνικό κράτος.

Διαβάστε το άρθρο "O αργός θάνατος των πρακτόρων ΟΠΑΠ και η σκανδαλώδης εύνοια των εταιρειών του διαδικτύου" της Μαρίας Μητσιμπόνα Προέδρου της Ενώσεως Πρακτόρων ΟΠΑΠ Πιερίας στην πηγή "1-2-Χ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠO αργός θάνατος των πρακτόρων ΟΠΑΠ και η σκανδαλώδης εύνοια των εταιρειών του διαδικτύου Top of Page