praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ : Ο μεγάλος αιμοδότης του Δημοσίου

Μαϊ 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη διάρκεια της «σκληρής» εξαετίας των μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης (2010-2015) η λειτουργία του ΟΠΑΠ έχει εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου 5,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,3 δισ. ευρώ τα έχει εισπράξει το κράτος στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, όταν άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο ΟΠΑΠ πέρασε (από τις 11 Οκτωβρίου του 2013) σε ιδιωτικά χέρια.

Μπορεί η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, με τους 32.000 μετόχους, να πληρώνει ένα κάρο λεφτά στο Δημόσιο, έχοντας το αποκλειστικό δικαίωμα στα τυχερά παίγνια, αλλά την ίδια στιγμή δίπλα της και ουσιαστικά ανενόχλητη η «μεγάλη των παρανόμων σχολή» κάνει ένα πραγματικό πάρτι φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Με την κυβέρνηση και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να έχουν μετατραπεί σε παθητικούς θεατές της κατάστασης.

Έτσι τα δυνητικά έσοδα αντί να πάνε στα «στεγνά» από ρευστότητα κρατικά ταμεία, καταλήγουν στους λογής - λογής «πειρατές του τζόγου»... Διότι απάτη μία πλευρά ανετράπη το κανονιστικό πλαίσιο για τις παιχνιδομηχανές (VLT's) και «πάγωσε» το χρυσοπληρωμένο project του ΟΠΑΠ, ενώ από την άλλη, οι διαδικτυακές εταιρίες συνεχίζουν να απομυζούν παχυλά κέρδη, κινούμενες μέσα σε ένα θολό και αδιαφανές τοπίο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, μιλώντας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, ανέφερε πως «μελέτες των ειδικών θεωρούν πως η παράνομη αγορά προσεγγίζει τη νόμιμη, αναφορικά με τον τζίρο». Και ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει: «Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα. Μόνο για τα VLT's τα χαμένα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο ακαθάριστων εισπράξεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα, ώστε να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά, προστατεύοντας τους παίκτες».

«ΜΑΥΡΟ» ΚΑΙ «ΛΕΥΚΟ» ΧΡΗΜΑ

Όπως είναι ευνόητο, αν δεν είχε ανατραπεί το κανονιστικό πλαίσιο με τα VLT's και ο ΟΠΑΠ, που έχει καταβάλλει 560 εκατ. ευρώ, τα λειτουργούσε (ο ίδιος και οι παραχωρησιούχοι) τότε τα παράνομα σήμερα «φρουτάκια» δεν θα υπήρχαν. Και τα τωρινά μαύρα έσοδα του ενός δισ. ευρώ θα είχαν... λευκανθεί. Με την έννοια άτι θα είχαν ενταχθεί στη νόμιμη αγορά και με τη φορολογία του 30% θα πήγαιναν στα δημόσια ταμεία 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και σε πενταετή χρονικό ορίζοντα, το κράτος θα μπορούσε να είχε εισπράξει μόνο από τη νομιμοποίηση των VLT's όσα τώρα περιέκοψε με τα μέτρα για το ασφαλιστικό!!!

Το εκπληκτικό είναι ότι το Δημόσιο έχει πάρει ήδη τα λεφτά για το αποκλειστικό 10ετές δικαίωμα των 35.000 VLT's (16.500 του ΟΠΑΠ και 18.500 μηχανήματα προοριζόμενα για παραχωρησιούχους) που πλέον βρίσκονται στο «ψυγείο». Αμυνόμενος ο ΟΠΑΠ απέναντι στις αιφνίδιες παρεμβάσεις στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις παιχνιδομηχανές έχει καταθέσει αίτημα διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας στο Λονδίνο. Κάνοντας λόγο για ζημιές που έχει υποστεί, άνω του 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο Καμίλ Ζίγκλερ, το ζήτημα των VLT's παραμένει σε στασιμότητα και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το κράτος να ζημιώνονται οικονομικά. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη» πρόσθεσε ο ίδιος. «Με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο είναι μη βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε».

Όπως δείχνει η ψυχρή «γλώσσα» των αριθμών, ο ΟΠΑΠ είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης του Δημοσίου. Μέχρι το 2012 η εταιρία είχε το ίδιο φορολογικό καθεστώς με τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όμως από την αρχή του 2013 τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς επιβλήθηκε ο φόρος (earning tax 30%) επί των ακαθάριστων εσόδων. Έτσι, το Δημόσιο αποκομίζει περισσότερα οφέλη από αυτά που έπαιρνε μετά μερίσματα όταν κατείχε το «πακέτο» του 33% που πουλήθηκε έναντι 652 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες (Emma Delta Hellenic).

Στην τελευταία 5ετία από φόρους και μερίσματα το κράτος έχει πάρει 2,3 δισ. από τον ΟΠΑΠ. Άλλο 1,16 δισ. έχει εισπράξει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη φορολογία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, από τη φορολογία των μερισμάτων, αλλά και από τους φόρους στους νικητές των τυχερών παιχνιδιών. Επίσης, με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ελληνικό Δημόσιο είχε έσοδα από την παραχώρηση των λαχείων και του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Σημαντικά ήταν επίσης και τα έσοδα του Δημοσίου από την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τα VLT's. Ενώ όμως ο ΟΠΑΠ πληρώνει τα πάντα, ο «εσμός των παρανόμων» συνεχίζει να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΦΟΡΟ ΜΟΛΙΣ 63.724 ΕΥΡΩ. Έρευνα για τις στοιχηματικές εταιρίες

Οι 21 από τις 24 διαδικτυακές εταιρίες έκαναν τζίρο 1,88 δισ. ευρώ και δήλωσαν ως ακαθάριστα έσοδα 116,3 εκ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, οι 24 εταιρίες της προσωρινής άδειας του διαδικτύου έχουν πληρώσει συνολικούς φόρους εισοδήματος 63.724 ευρώ, όταν με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς θα πρέπει να έκαναν ένα τζίρο 6 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα στην Ελλάδα και την Κύπρο για φοροδιαφυγή μαμούθ άνω των 35 εκ. ευρώ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν εντολή έρευνας στην Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για δύο αδικήματα. Της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η πρώτη καταγγελία έγινε το 2015 στον τότε υπουργό Παν. Νικολούδη και η δεύτερη τον περασμένο μήνα (Απρίλιο) στον υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Σ' αυτές περί γράφεται η φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιριών στην Κύπρο.

Η διενέργεια της έρευνας δεν σημαίνει ότι οι καταγγελίες είναι βάσιμες και όχι προϊόν αγνώστου επιχειρηματικού πολέμου, γι' αυτό έχει αξία τι θα αποκαλύψουν αυτές τόσο στην Ελλάδα όσο -και ιδιαίτερα- στην Κύπρο και τι θα περιλαμβάνει το σχετικό πόρισμα.

Πάντως, στην Αθήνα ήδη πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία στοιχηματικών εταιριών. Συνιδιοκτήτης μιας εταιρίας (Δασκαλάκης) εμφανίζεται να έχει από τον Μάιο του 2006 την off shore Domainator Entersrises Ltd με έδρα τις Παρθένες Νήσους, ενώ στοιχεία φαίνεται πως υπάρχουν και για άλλες εταιρίες και πρόσωπα.

Διαβάστε το άρθρο "ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ" στην πηγή "DEAL NEWS"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 09:47 Διαβάστηκε 1426 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ : Ο μεγάλος αιμοδότης του Δημοσίου Top of Page