praktores.com
 
 

Το σκάνδαλο με τη «ρήτρα» του Ζίγκλερ στον ΟΠΑΠ

Δεκ 16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα για την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποκάλυψαν ένα σκάνδαλο που έρχεται από την περίοδο -Σαμαρά - ένα σκάνδαλο που τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δεν καταδέχτηκαν να αναδείξουν, αλλά προτίμησαν να το εντάξουν στη διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ, μιλώντας για... τα διαφυγόντα έσοδα των μεγαλομετόχων από την Τσεχία.

Ποια είναι τώρα η σκανδαλώδης αυτή «λεπτομέρεια». Η σύμβαση αποκρατικοποίησης, που ολοκληρώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Μπαλτάκου-Φαήλου Κρανιδιώτη και με την παρουσία του διδύμου των ντόπιων διαμεσολαβητών, προέβλεπε ότι για κάθε επιβολή νέας φορολογίας στα έσοδα του ΟΠΑΠ που υπερβαίνει συνολικά τα 2 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει ποσό ίσο με αυτό που προκύπτει από την αύξηση.

Όμως αυτή η επιστροφή δεν αφορά όλους τους μετόχους, αλλά μόνο την επιχειρηματική κοινοπραξία της Emma Delta ως αγοραστών του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ, δηλαδή τους Τσέχους. Αυτή ακριβώς η προνομιακή αντιμετώπιση του 33% έχει ήδη προκαλέσει προστριβές στις σχέσεις μεταξύ των μελών της επιχειρηματικής κοινοπραξίας και των λοιπών μετόχων του ΟΠΑΠ (από τους μικρομετόχους μέχρι την BlackRock), με αποτέλεσμα κάποιοι να δεχτούν πολλά οργισμένα τηλεφωνήματα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η κυβέρνηση, που πιέστηκε να βρει «ισοδύναμα» μετά το φιάσκο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιμένει ότι πρόκειται για τέλος που αφορά τον παίκτη και όχι φόρο στα έσοδα της εταιρείας, το βέβαιο όμως είναι ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει.

Άλλωστε, μετά και την «επιτυχή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ο 53xpovos Τσέχος Kamil Ziegler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, έθεσε χωρίς ενδοιασμούς τους δύο γνωστούς όρους, ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της Emma Delta: κατάργηση του κανονισμού Στεργιώτη για τα «ηλεκτρονικά φρουτάκια» και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς προς όφελος της εταιρείας και εις βάρος των πρακτόρων, αλλά και αποπομπή Στεργιώτη από την ΕΕΕΠ, με τοποθέτηση νέου προέδρου «ελεγχόμενου» από τα συμφέροντα ΟΠΑΠ!

Η εισηγμένη ΟΠΑΠ ΑΕ με τη σύμβαση αποκρατικοποίησης είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία, η οποία κατέχει το μονοπώλιο σε 13 τυχερά παιχνίδια. Το μονοπώλιο στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρίας είναι δυνατό, όπως προβλέπουν και οι κείμενες διατάξεις της EE, μόνο στην περίπτωση που αυτό λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Με απλά λόγια, επιτρέπεται η μονοπωλιακή νομή μιας αγοράς μόνο στην περίπτωση που ο έλεγχος είναι πολύ αυστηρός, έτσι ώστε το μονοπώλιο να μη μετατραπεί σε ασυδοσία, Αυτός ακριβώς είναι ο κορυφαίος ρόλος της ΕΕΕΠ ως ανεξάρτητης αρχής και έχει συσταθεί για να βάζει κανόνες και να ελέγχει τον ΟΠΑΠ και τους υπόλοιπους παρόχους τυχερών παιγνίων.

Διαβάστε το άρθρο "Το σκάνδαλο με τη «ρήτρα» του Ζίγκλερ στον ΟΠΑΠ" στην πηγή "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤο σκάνδαλο με τη «ρήτρα» του Ζίγκλερ στον ΟΠΑΠ Top of Page