praktores.com
 
 

Ξεκίνησε ντέρμπι στον τζόγο

Δεκ 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενώ κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ του ΟΠΑΠ και της κυβέρνησης σε δύο επίπεδα, στην επιβολή του ψηφισμένου τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη για κάθε παιχνίδι του Οργανισμού και στο φλέγον ζήτημα της «επένδυσης» για τα «φρουτάκια» (μηχανήματα VLTs), δυναμική πορεία πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες πράκτορες του ΟΠΑΠ προς το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου ενάντια στο ειδικό τέλος. Πάνω από 2.ΟΟΟ πράκτορες από διάφορα σημεία της χώρας συμμετείχαν στην πορεία ζητώντας την απόσυρση του μέτρου.

Συνάντηση με Τσακαλώτο

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας των πρακτόρων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα στην περίπτωση που αποδειχθεί πως το μέτρο δεν είναι αποδοτικό. «Με το ειδικό τέλος, οι παίκτες θα παίζουν πολύ λιγότερο και θα στραφούν στον παράνομο και στον διαδικτυακό τζόγο. Τις πρώτες εβδομάδες θα κλείσουν πάνω από 1.ΟΟΟ πρακτορεία, θα αποδείξουμε ότι ο φόρος δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους [100 εκατ. ευρώ] και το μέτρο θα αποσυρθεί» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων, Κυριάκος Τοπτσίδης, ενημερώνοντας παράλληλα πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης από την πλευρά του ήταν εντελώς αντίθετος στην επανεξέταση του θέματος.

«Είμαστε μαγαζιά της μέρας, λειτουργούμε 16 ώρες τη μέρα, πληρώνουμε τον φόρο απευθείας online από το πρώτο ευρώ. Από εμάς και τον ΟΠΑΠ το κράτος εισπράττει 750 εκατομμύρια ευρώ από φόρους, ενώ οι 24 εταιρείες του διαδικτύου που λειτουργούν όπως λειτουργούν καταβάλλουν 50 εκατομμύρια συνολικά» προσθέτει ο Κ. Τοπτσίδης.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την προσφυγή του ΟΠΑΠ κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο δικαστήριο διεθνούς διαιτησίας σχετικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων ως προς την αλλαγή του κανονισμού για τα περιβόητα VLTs («φρουτάκια» - ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες). Ο ΟΠΑΠ διεκδικεί 1 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ στο στόχαστρο της εταιρείας (αλλά και ιδιωτών που επένδυσαν σε μαγαζιά που θα έμπαιναν τα «φρουτάκια») βρίσκεται λόγω του κανονισμού (του Ιουνίου 2015) ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Στεργιώτης, η θητεία του οποίου λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, αρνητικά χαρακτήρισε τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση ο Τσέχος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο προηγούμενος κανονισμός για τα VLTs, επί προεδρίας στην Επιτροπή Παιγνίων του Ευγένιου Γιαννακόπουλου (στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου), όριζε ότι ένας παίκτης μπορεί να παίξει απεριόριστο ποσό ανά ημέρα. Επιπλέον η «κάρτα παίκτη» για τα συγκεκριμένα μηχανήματα, στην οποία καταγράφεται ο αριθμός ταυτότητας και το ονοματεπώνυμο, περιλάμβανε το ΑΦΜ μόνο για πολύ μεγάλες πληρωμές.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό (του προηγούμενου Ιουνίου), που χαρακτηρίστηκε εξοντωτικός από μερίδα του Τύπου, η αναγραφή ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη είναι υποχρεωτική και η μέγιστη δαπάνη ανά ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80 ευρώ. Ο συγκεκριμένος όρος είχε εγκρίθεί από την ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά δεν περιλήφθηκε στον κανονισμό του Φεβρουαρίου του 2015. Όμως είναι γνωστό στις αστυνομικές Αρχές ότι στα 800 νόμιμα-παράνομα ή νομότυπα «μαγαζιά» του τζόγου που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τζογάρονται πάνω από 4-6 δισεκατομμύρια ευρώ -ουσιαστικά μαύρου- χρήματος ετησίως.

Το «πάγωμα» των VLTs

Μετά τον αναθεωρημένο κανονισμό του Ιουνίου, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία εγκατάστασης των VLTs αφού, όπως υποστηρίζουν από τον Οργανισμό, το έργο δεν θα ήταν αποδοτικό. Ο αναμενόμενος τζίρος των VLTs του ΟΠΑΠ για το 2016, όταν δηλαδή θα αναπτύσσονταν 16.500 μηχανήματα, υπολογίζεται σε 1 δισ. (με φορολογία 30% επί του καθαρού τζίρου, το κράτος μπορεί να εισπράξει 300 εκατ.).

Ταυτόχρονα, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον γνωστών επιχειρηματιών που έχουν δραστηριοποιηθεί στον χώρο είτε ως «αντιπρόσωποι» είτε ως «εισαγωγείς» μηχανημάτων με «φρουτάκια». «Ο ΟΠΑΠ είναι μια ιδιωτική εταιρεία που κοιτάζει τα συμφέροντά του. Εμείς θεωρούμε ότι η Επιτροπή Παιγνίων έχει βγάλει έναν κανονισμό που προστατεύει απόλυτα το δίκαιο» λέει σχετικά ο Κ.Τοπτσίδης.

Διαβάστε το άρθρο "Ξεκίνησε ντέρμπι στον τζόγο" του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην πηγή "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΞεκίνησε ντέρμπι στον τζόγο Top of Page