praktores.com
 
 

Το νέο «χαράτσι» στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ξεσηκώνει τους πράκτορες

Νοε 16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι οριστικό. Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση στην προσπάθεια τns να βρει ισοδύναμα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτά θα προέλθουν από την «φορολόγηση» 5 λεπτών ανά στήλη σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και όχι μόνον.

Η είδηση για νέο «χαράτσι» στον ΟΠΑΠ ξεσήκωσε την περασμένη εβδομάδα θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της εταιρείας, αλλά και συνδικαλιστών των πρακτόρων. Αρχικά η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω φορολόγηση των παιχνιδιών τους επικαλούμενη τη σύμβαση που είχε συνάψει το 2013 με το ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και να μην επιτρέψει στον ΟΠΑΠ να προσφύγει με ένδικα μέσα εναντίον του νέου «χαρατσιού», έκανε λόγο για θέσπιση ειδικού τέλους επί των τυχερών παιχνιδιών.

Επ' αυτού πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας ως «παπαγαλάκια» άρχισαν να επικοινωνούν το μέτρο ως το μόνο αποτελεσματικό, το οποίο συνέδεαν και με το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης, δηλαδή με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που είναι άδεια. Τι ακριβώς είπαν; Ότι τα 5 λεπτά ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού θα αποδώσουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπερκαλύψουν δηλαδή, κατά τα λεγόμενα τους, το ποσό των 180 εκατ. ευρώ που προϋπολογίστηκε ως έσοδο από το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, ενώ το περίσσευμα θα δοθεί για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Εναντίον αυτής της λογιστικής λογικής συντάχθηκαν τόσο ο ΟΠΑΠ με δηλώσεις του γενικού διευθυντή εταιρικής κοινωνική ευθύνης, Οδυσσέα Χριστοφόρου, όσο και με ανακοινώσεις που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠ, Κυριάκος Τοπτσίδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΠΑΠΠ, Γιώργος Πουλημάς. Σχετική επιστολή απέστειλαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως, ανάλογο μοντέλο έχει εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όμως ο κάθε παίκτης έχει δικαίωμα επιλογής πως θα φορολογηθεί επί της αξίας του παιχνιδιού ή επί του κέρδους.

Επισήμως, ο αρμόδιος για τις εισπράξεις αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τηρεί για την ώρα σιγή ιχθύος, αν και υποστήριξε το ισοδύναμο για την κατάργηση του 23% στην παιδεία, βρέθηκε στα τυχερά παιχνίδια, αλλά όχι από επιπλέον φορολόγηση.

Επειδή, εντός της εβδομάδας και κατόπιν πιέσεων των θεσμών θα έχουμε εξελίξεις, αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις εκ μέρος των πρακτόρων, διότι πάει πολύ το κράτος χωρίς να έχει στα χέρια του πλέον την λοταρία να αναγορεύεται σε συνέταιρο, αν όχι σε «νταβατζή» της με φορολόγηση 30% επί των κερδών, 26% για τα πρακτορεία και από 10 έως 20% για τα κέρδη των παικτών.

Διαβάστε το άρθρο "Το νέο «χαράτσι» στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ξεσηκώνει τους πράκτορες" του ΜΠ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ στην πηγή "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΕΡΑ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 10:39 Διαβάστηκε 1421 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤο νέο «χαράτσι» στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ξεσηκώνει τους πράκτορες Top of Page