praktores.com
 
 

Οι πράκτορες, και όχι η ΟΠΑΠ, θα πληρώσουν το αποτέλεσμα του φόρου?

Νοε 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύσκολες στιγμές περνά ο «πολύς» κ. Ζίγκλερ τις τελευταίες εβδομάδες και ο λόγος δεν είναι μόνο η εμπλοκή του ως πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ στο σίριαλ των τελευταίων ημερών περί εύρεσης ισοδυνάμων από την επιβολή τελών στα παιχνίδια του Οργανισμού. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι από πολλές πλευρές εισπράττει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον ρόλο του, που ενδέχεται σύντομα να οδηγήσει όχι μόνο στην αποπομπή του, αλλά ενδεχομένως και στη φυγή της Emma Delta από τον ΟΠΑΠ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η περασμένη Πέμπτη αποτέλεσε την κορύφωση ενός πολύ δύσκολου χρονικού διαστήματος. Στη συνάντηση που έγινε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Χουλιαράκη, η ένταση του κ. Ζίγκλερ έδειχνε και τον φόβο του, όπως σχολιάστηκε μετά.

Με αφορμή τις σκέψεις επιβολής τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ο κ. Ζίγκλερ συνειδητοποίησε ότι κατάφερε να έχει ταυτόχρονα απέναντι του όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το έργο του:

Την κυβέρνηση, λόγω των σκέψεων για επιβολή τέλους για τα ισοδύναμα.
Τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, που τον κατηγορούν ότι δεν προστατεύει τα συμφέροντά τους και στον βωμό των VLTs επιλέγει να τους θυσιάσει.
Την οργή του αφεντικού του Jiri Smejc, που βλέπει το έργο με τα VLTs να μην προχωρά, όπως τον είχε καθησυχάσει ο κ. Ζίγκλερ, και, αντιθέτως, να γιγαντώνονται οι αντιδράσεις.

Η μυστική ρήτρα

Ο άτσαλος τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα ο κ.Ζίγκλερ ανέδειξε και άλλο ένα ζήτημα που επιθυμούσε να κρατήσει μακριά από το φως της δημοσιότητας , το οποίο αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια των σχέσεων μεταξύ Emma Delta και λοιπών μετόχων του ΟΠΑΠ (μεταξύ των οποίων μεγάλα funds και ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού) και το αποκαλύπτουμε σήμερα.

Ως τρόπο άμυνας απέναντι στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Ζίγκλερ προέταξε το επιχείρημα ότι κάθε τέτοια σκέψη αντίκειται στη σύμβαση αποκρατικοποίησης. Αυτό έκανε πολλούς να την αναζητήσουν και να έρθουν αντιμέτωποι με μια έκπληξη.

Η σύμβαση προέβλεπε ότι για κάθε επιβολή νέας φορολόγησης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει στους μετόχους ποσό ισόποσο με το ποσό που προκύπτει από την αύξηση.

Σε ποιους μετόχους, όμως;

Η υποχρέωση αυτή αφορούσε μόνο την Emma Delta.   (???)

Στο άκουσμα αυτής της είδησης -της προνομιακής μεταχείρισης του 30%- κάποια φρύδια προς BlackRock μεριά ανασηκώθηκαν και τα τηλέφωνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πήραν φωτιά... Όπως ήταν φυσικό, οι Τσέχοι δεν ήταν χαρούμενοι για το γεγονός αυτό και για τη δημιουργία ενός νέου προβλήματος που μπορεί να έχει καταλυτική σημασία και να οδηγήσει ακόμη και στην άτακτη φυγή τους και χρέωναν στον κ. Ζίγκλερ ότι ουσιαστικά ο ίδιος με την τακτική του συνέβαλε στη δημοσιοποίηση.

Η αποκάλυψη αυτή, που εμπεριέχει οσμή μεγάλου σκανδάλου, έχει θορυβήσει και τους υπόλοιπους μικρούς μετόχους του ΟΠΑΠ, οι οποίοι και χρεώνουν τον κ. Ζίγκλερ γι' αυτό, καθώς έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι.

Από τη μια πλευρά, η επιβολή τέλους θα επιφέρει μείωση τζίρου και μερίσματος και κατάρρευση της μετοχής του ΟΠΑΠ, απομειώνοντας την επένδυσή τους, με την Emma Delta να επωμίζεται μέρος μόνο του κόστους από την πτώση της μετοχής, αφού θα έχει επιστροφή από το Δημόσιο, λόγω της ρήτρας. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία Ζίγκλερ για τα VLTs μειώνει εκ των πραγμάτων τα κέρδη τους και γι' αυτό οι καθόλου συναισθηματικοί σε αυτά επενδυτές ενδέχεται να αναζητήσουν ευθύνες από την κεφαλή του ομίλου.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο των VLTs, ο κ. Ζίγκλερ, με την τακτική του να δημιουργεί συνεχώς εχθρούς, κατάφερε να ξεσηκώσει και αντιδράσεις και να μην έχει υλοποιήσει το έργο του. Για να αποφύγει, μάλιστα, τις ευθύνες του, έχει επιλέξει να στοχοποιήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνη Στεργιώτη, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για τη μη υλοποίηση του πλάνου του ΟΠΑΠ. Στην κυβέρνηση είδαν με έκπληξη να ζητά ο κ. Ζίγκλερ την αποπομπή τον Δεκέμβριο του προέδρου της ΕΕΕΠ, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τη θέσπιση του κανονισμού που έθετε κανόνες, όπως η τήρηση αποστάσεων από σχολεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και η προστασία του καταναλωτή με παικτικό ημερήσιο όριο. Ο κ. Στεργιώτης τοποθετήθηκε πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγους μήνες. Στην προσπάθειά του αυτή έχει κινητοποιήσει πολλά παπαγαλάκια -δημοσιογραφικά και μη-, ενώ ακούγεται πολύ έντονα ότι έχουν ενεργοποιηθεί για την υποστήριξή του και μερικά από τα μέλη της ΕΕΕΠ των οποίων η θητεία λήγει τον άλλο μήνα, καθώς και πολιτευτής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με νομικές γνώσεις ιδιαίτερα προς γερμανόφωνες εταιρείες.

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, από την πλευρά τους, βλέπουν μετά την αποκάλυψη της εμπιστευτικής ρήτρας ότι για τον κ. Ζίγκλερ μεγαλύτερη σημασία έχουν τα VLTs από την επιβολή τέλους, για το οποίο η πλευρά του θα αποζημιώνεται. Πολλοί φοβούνται ότι η αντίδρασή του είναι προσχηματική και μεταξύ των δύο επιλογών (τέλος ή VLTs) θα επιλέξει το δεύτερο, δίνοντας σε χιλιάδες οικογένειες διπλό χτύπημα τόσο από τη μείωση του τζίρου στα πρακτορεία, λόγω του φόρου, όσο και από τη απώλεια εσόδων που θα κατευθυνθούν από τα πρακτορεία στα φρουτάκια.

Διαβάστε το άρθρο με τίτλο "Τελευταίο χαρτί για τον Ζίγκλερ" του ΜΑΡΙΟΥ ΣΚΕΠΑΘΙΑΝΟΥ στην πηγή "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 11:04 Διαβάστηκε 11398 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟι πράκτορες, και όχι η ΟΠΑΠ, θα πληρώσουν το αποτέλεσμα του φόρου? Top of Page