praktores.com
 
 

Επιβάρυνση σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Νοε 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εμμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην αντικατάσταση του μέτρου που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ 23% σης υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης με το «ισοδύναμο» της επιβολής μιας επιβάρυνσης στις τιμές των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, η αύξηση κατά 0,05 ευρώ της τιμής της στήλης κάθε τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων για τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες πως έχει σταλεί σχετικό αίτημα στην τρόικα και περιμένουν την απάντηση των θεσμών, την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο από τον ΟΠΑΠ όσο και από τους πράκτορες. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, το να αυξηθεί κατά 0,05 ευρώ η τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού του ΟΠΑΠ δεν παραβιάζει τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι έχουν αποκτήσει το 33% των μετοχών του Οργανισμού, καθώς η αύξηση αυτή δεν θα επιβληθεί ως ένας επιπλέον φόρος αλλά ως ένα τέλος! Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, δεν υπάρχει κάποιο νομικό εμπόδιο στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, το οποίο μάλιστα μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι πολύ περισσότερα από αυτά που υποτίθεται ότι θα απέδιδε η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αρχικά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για την επιβολή της αύξησης στην τιμή της στήλης κάθε τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, καθώς είχε εκφραστεί η άποψη ότι τυχόν απόπειρα εφαρμογής του μέτρου αυτού θα σήμαινε ανατροπή των όρων της σύμβασης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, Κι αυτό διότι βάσει της σύμβασης αυτής ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ φορολογείται ήδη με ποσοστό 30%, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν επιτρέπεται η επιβολή κανενός επιπλέον φόρου.

Πέραν της επιβολής του τέλους, το υπουργείο Οικονομικών -όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές- προσδοκά σημαντικού ύψους έσοδα και από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επιβάλει φόρο στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Είναι γεγονός πως η οικονομική ηγεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει κυρίως τα νομικά προσκόμματα που ανακύπτουν από τις υπό σχεδίαση φορολογικές ανατροπές. Όμως η εύκολη στην πρώτη της ανάγνωση ισοδύναμη φοροεισπρακτική λύση αποδεικνύεται στην πράξη πολύ δύσκολη υπόθεση για πολλούς λόγους, εξαιτίας των οποίων ήδη έχουν εγερθεί σοβαρές ενστάσεις από τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με την αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Από την πλευρά των πρακτόρων του ΟΠΑΠ έχει αποσταλεί σειρά επιστολών προς το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες οι πράκτορες ενίστανται στην κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των τυχερών παιχνιδιών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα πετύχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση, θα καταστρέψει μια αγορά και θα ενισχύσει την παρανομία, εξαιτίας της οποίας το κράτος έτσι και αλλιώς χάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Οι πράκτορες κάνουν λόγο για σκέψεις χωρίς σοβαρό σχεδιασμό από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από τους επενδυτές του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αποσταλεί από επενδυτικά funds επιστολές διαμαρτυρίας και επισημάνσεων προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ, για τα όσα επιδιώκονται να δρομολογηθούν στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών και τις επιπτώσεις που θα έχουν στη δραστηριότητα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Επίσης διερωτώνται εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την αρωγή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία.

Διαβάστε το άρθρο "Επιβάρυνση σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ" στην πηγή "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΕπιβάρυνση σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ Top of Page