praktores.com
 
 

Παγκόσμια πρωτοτυπία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Οκτ 19
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πέραν των μεγάλων χωρών, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν μια σαφή εικόνα ανοιχτής αγοράς, ιδίως, μάλιστα, όταν υπάρχει παρουσία ιδιωτών. Σχετικά με την ΕΕΕΠ, της οποίας η δημιουργία στηρίχθηκε στις αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως όλες οι ρυθμιστικές Αρχές κύριο σκοπό έχουν να ρυθμίσουν μια αγορά όπου υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ κυρίως ιδιωτών. Παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα ΜΜΕ. Εκεί, μάλιστα, χρειάζονται ρυθμιστικές Αρχές, γιατί πολύ απλά υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που τα έχει (κατά τη γνώμη του) όλα, τι ακριβώς καλείται να ρυθμίσει η ΕΕΕΠ; 

Το τραγελαφικό γεγονός του ελληνικού υπερμονοπωλίου έχει χαρακτηριστικό παράδειγμα τα VLTs. Από τα 35.000 VLTs, που έχουν εγκριθεί από τον νόμο, τα 16.500 θα τα λειτουργήσει ο ΟΠΑΠ (αν τελικά συνεχίσει το έργο) και τα υπόλοιπα 18.500 θα επαραχωρούντο σε 4-10 υπο-παραχωρησιούχους, οι οποίοι θα ανταγωνίζονται τον ΟΠΑΠ.

Βέβαια, η προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου και ο φίλος τού ΟΠΑΠ, πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ε. Γιαννακόπουλος φρόντισαν να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό: Αρχικά, και ενάντια στον νόμο, ονόμασαν τους υπο-παραχωρησιούχους (που αναλάμβαναν το ρίσκο της επένδυσης και λειτουργίας) απλούς εμπορικούς εκπροσώπους! Επιπλέον και για να μην υπάρχει δυνατότητα ανεξαρτησίας, υποχρεώνουν και τα 18.500 VLTs να συνδεθούν στα κεντρικά συστήματα του ΟΠΑΠ. Δηλαδή, ο ανταγωνιστής τους θα τους ελέγχει και θα παρακολουθεί τη δουλειά τους και θα ξέρει όλα τα στοιχεία των παικτών τους! 

Όλοι οι αντίστοιχοι φορείς της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν τα δικά τους συστήματα, στα οποία συνδέονται όλοι οι διοργανωτές παιχνιδιών με ισοτιμία και διαφάνεια. Είναι προφανές ότι η διεθνής εμπειρία καθώς και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα εναντιώνονται σε αυτό που οι Τσέχοι προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα μας. Κάτι που δεν έχουν ούτε στη χώρα τους!

 Στην Τσεχία δεν υπάρχει μονοπώλιο! Το LOTTO, το Στοίχημα και το ΞΥΣΤΟ διοργανώνονται από τέσσερις λοταρίες (η μία ανήκει στους Τσέχους ιδιώτες του ΟΠΑΠ). Η συμπεριφορά των Τσέχων, με συνεχείς απειλές για δικαστικές διενέξεις, με χειραγώγηση των ΜΜΕ για επιθέσεις ενάντια στην ΕΕΕΠ, αλλά και την κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον θρασύτατη.

 

Ασύμμετρη ισχύς

Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να διαμορφώσει άμεσα την πολιτική της σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Ευαίσθητο, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για την ασύμμετρη ισχύ που ο ΟΠΑΠ διαθέτει στον έλεγχο του αθλητισμού και των ΜΜΕ.

Έχει καθυστερήσει πολύ η διαδικασία αδειοδότησης στον τομέα του internet, που προβλέπεται από τον νόμο του 2011! Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, στο οποίο η ΕΕΕΠ θα έχει ουσιαστικό πλέον αντικείμενο.

Εξίσου σημαντικό βήμα είναι η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού (όχι, βέβαια, από τον ΟΠΑΠ, αλλά από το Δημόσιο) για την ανάθεση των 18.500 VLTs με όρους διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού (ακόμα και προς τον ΟΠΑΠ) και αυτό θα είναι ένα, επίσης, «πεδίο δόξης λαμπρό» για την ΕΕΕΠ, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά της ανεξάρτητα συστήματα επίβλεψης και ελέγχου όλων των VLTs.

Διαβάστε το άρθρο "Παγκόσμια πρωτοτυπία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ" του Μάριου Σκεπαθιανού στην πηγή "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠαγκόσμια πρωτοτυπία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ Top of Page