praktores.com
 
 

Οι δανειστές απαιτούν την κατάργηση της τεκμαρτής απαλλαγής των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Αυγ 11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η είδηση για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών βγήκε από την εφημερίδα «Αγορά» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Αυγούστου και σκόρπισε κατήφεια στις τάξεις των πρακτόρων ΟΠΑΠ. Μια και μοναδική ήταν η καλή είδηση για τους επαγγελματίες πράκτορες ΟΠΑΠ από την αρχή της χρονιάς και αυτή φέρεται ότι δέχεται πιέσεις για την αναστολή της!

Στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους, η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε προχωρήσει σε δίκαιη τροποποίηση της διάταξης του κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Η κυβέρνηση είχε κατανοήσει τα εξειδικευμένα προβλήματα των πρακτορείων ΟΠΑΠ μετά την αναλυτική παρουσίαση που είχε κάνει στο Υπουργείο η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π..

Αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στους πράκτορες ΟΠΑΠ το 2% επί του τζίρου τους στις τεκμαρτές δαπάνες τους. Να υπολογίζεται και να εξαιρείται της φορολογητέας ύλης, καθώς η λειτουργία κάθε πρακτορείου ΟΠΑΠ συνοδεύεται με εισπρακτικές επισφάλειες και λάθη πάνω στη δουλειά τα οποία έχουν οικονομικό κόστος στην κάθε επιχείρηση.

Το 2% επί του τζίρου θεωρείται από τους δανειστές ως ειδική εξαίρεση και έκπτωση χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και απαιτούν την κατάργηση του! Στην ήδη επιβεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα πρακτορεία ΟΠΑΠ η κατάργηση αυτή θα αυξήσει το ετήσιο λειτουργικό κόστος ανά πρακτορείο από 1.500 έως 3.000 το μήνα. Βέβαια, για τους «σκληρούς» του κουαρτέτου των δανειστών, αυτό το 2% δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από μια φορολογική εξαίρεση, λες και τα Δημόσια Ταμεία θα σωθούν από τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ετήσιο έσοδο από την τροποποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Αυτά είναι χρήματα τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους «εξανεμίζονται» από τα ταμεία των 4.500 πρακτορείων ΟΠΑΠ κατά τη λειτουργία τους. Δεν μπαίνουν στην τσέπη τού κάθε πράκτορα για να θεωρούνται φορολογική εξαίρεση υπέρ των πρακτόρων ΟΠΑΠ. Βέβαια οι απαιτήσεις των δανειστών δεν σταματούν μόνο στο 2% των πρακτορείων ΟΠΑΠ, ένα μέτρο που αφορά μια μερίδα επαγγελματιών της χώρας.

Συνολικά απαιτούν τις εξής αλλαγές:

Να νομοθετηθεί η 30ή Απριλίου ως καταλυτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (από 30 Ιουνίου που είναι σήμερα) και ο Υπουργός Οικονομικών να μην μπορεί να δίνει παράταση. Η υποχώρηση τους είναι μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια να δίνεται παράταση έως την 31η Μαΐου.

Ζητούν την κατάργηση της έκπτωσης του 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου, αλλά δέχονται τη διατήρηση των τριών διμηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Απαιτούν από φέτος την ενσωμάτωση της έκτατης εισφοράς στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος, κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένων θα ανέβουν, αυτομάτως, κλίμακα.

Ως έχει θα παραμείνει για το 2015 και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ με στόχο είσπραξης τα 2,65 δισ. ευρώ ανά έτος. Δεν δέχονται καμία τροποποίηση για φέτος στη μικρή ακίνητη περιουσία που θα απαλλάξει από μέρος των βαρών τους τα χαμηλά εισοδήματα. Ο λόγος είναι ότι για φέτος είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια και δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις.

Από την πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος παραγόντων του οικονομικού επιτελείου διαμηνύει ότι «το πολεμά έως και σήμερα» για να απαλύνει τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Τα αποτελέσματά της ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερα από αυτά των υπολοίπων «μαχών» που έχει δώσει μέχρι σήμερα και τις έχει χάσει κατά κράτος.

Διαβάστε το άρθρο "Οι δανειστές απαιτούν την κατάργηση της τεκμαρτής απαλλαγής των πρακτορείων ΟΠΑΠ" στην πηγή "1-2-Χ"

το

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟι δανειστές απαιτούν την κατάργηση της τεκμαρτής απαλλαγής των πρακτορείων ΟΠΑΠ Top of Page