praktores.com
 
 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

Ιουν 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η «Α» ανέδειξε ήδη με πολλούς τρόπους και όλους τους τόνους το σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης-αποκρατικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ σε ότι αφορά στο πολιτικό, νομοθετικό και κοινωνικό της σκέλος. Από σήμερα τα αποκαλυπτήρια θα αφορούν το αμιγώς οικονομικό σκάνδαλο. Πολύ απλά, θα μιλήσουμε με αριθμούς.

Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, που καταρτίστηκε το 2007 τα συνολικά κέρδη της ΟΠΑΠ ΑΕ ήταν 1,8 δισ. ευρώ και σίγουρα μέχρι το 2017 θα ξεπερνούσαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Πόσο ιλιγγιώδες αλλά και εφάμιλλο των συνολικών κερδών 1,7 δισ. ευρώ της κορυφαίας εταιρείας τζόγου στην Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, δηλαδή της Ladbrokes και του 1,4 δισ. Ευρώ της κορυφαίας στοιχηματικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή της William Hill, αλλά και τον 0,8 δισ. ευρώ της Rank.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον παγκόσμιο σύνδεσμο λοταριών στη διαπίστωση ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ ήταν η τρίτη μεγαλύτερη λοταρία από πλευράς κερδών στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη λειτουργός στοιχήματος.

Το ξεπούλησαν 

 Κι όμως παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη εκποίησαν κυριολεκτικά την ΟΠΑΠ ΑΕ, έναντι ..πινακίου φακής! Για το τίμημα του ξεπουλήματος έπαιζαν και παιχνίδια, φυσικά στην πλάτη του ελληνικού λαού. Για μια εταιρεία λοιπόν με μικτά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Morgan Stanley στα τέλη Απριλίου του 2013 γίνονταν «παζάρια» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την μοναδική ενδιαφερόμενη EmmaDelta για το αν η τελευταία θα ανεβάσει την προσφορά της, που ανερχόταν σε 622 εκ. ευρώ, στο οποίο ποσό περιλαμβάνονταν και το μέρισμα της τιμής της μετοχής ήτοι 60 εκ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την EmmaDeltaνα ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα κατά 50 εκ. ευρώ. Με λίγα λόγια, όλοι από ΤΑΙΠΕΔ φυσικά κυβέρνηση και επίδοξοι αγοραστές μας δούλευαν ψιλό γαζί. Έβαλαν κάτι παραπάνω, δηλαδή 30 εκ. ευρώ, στο τίμημα και με την πληρωμή τους να γίνεται σε βάθος χρόνου!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χρηματιστηριακή άξια του 34% που κατείχε ως ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην ΟΠΑΠ ΑΕ αποτυπωνόταν στα 732 εκ. ευρώ!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Την ίδια στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ και ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση έδιναν γη και ύδωρ στη EmmaDelta σε παράλληλη διαδικασία βρισκόταν και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ έλεγε τότε ότι για τον ΟΠΑΠ ΑΕ ήταν όλα καλώς καμωμένα αν και στο τίμημά εκποίησης δεν είχαν συμπεριληφθεί τα κρατικά λαχεία, ούτε τα μελλοντικά παιχνίδια, ούτε οι πάγιες ακινητοποιήσεις και επενδύσεις (εξαγορά μονοπωλίου) από το δημόσιο. Αντίθετα, ισχυριζόταν ότι για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί όπως και ο ελληνικός λαός.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε εγγυητικές επιστολές ύψους 3% (20 εκ. ευρώ) για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και των λαχείων και υπερπολλαπλάσια εγγυητική ύψους 20% για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, δηλαδή Gazprom, είχε τότε αναφέρει ότι με τέτοιους όρους και σε σχέση με τη διαφορετική μεταχείριση από ότι ίσχυε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΠΑΠ δεν θα συμμετάσχει και το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί. Σε τελική ανάλυση η ΟΠΑΠ ΑΕ ξεπουλήθηκε προκειμένου να αποφευχθούν – υποτίθεται-ισοδύναμα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, αν και το πραγματικό της τίμημα ισοδυναμούσε με τα κέρδη- και λιγότερο-ενός έτους!!! Μιας και μόνο χρήσης .Για την μη πώληση της ΔΕΠΑ, ποιος επιβαρύνθηκε με πρόσθετους φόρους; Πάντως όχι η UBS ως το κατ’εξαρχής ξένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Για αυτό και η «Α» θα επιμείνει με νέες περισσότερο συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μέχρι να ενδιαφερθεί εισαγγελέας. Διότι δεν είναι αποδεκτό τα ασημικά του ελληνικού δημοσίου να πωλούνται σκανδαλωδώς έναντι πινακίου φακής…

Διαβάστε το άρθρο "ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ" στην πηγή "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 13:13 Διαβάστηκε 2382 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ Top of Page