praktores.com
 
 

Ενας δύσκολος διαγωνισμός

Σεπ 30
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανακηρύχθηκε η θυγατρική εταιρία της ΟΠΑΠ Α.Ε., η ΟΡΑΡ Investment Ltd, ως Προτιμητέα Επιτυχούσα Πλειοδότρια για τη χορήγηση του 20ετούς δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ένας δύσκολος τελικά διαγωνισμός, έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εντατικών προσπαθειών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά της ΟΡΑΡ Investment Ltd ανήλθε στα 40.501.000 εκατ. ευρώ, με την προσφορά της Intralot, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην έχει διαφοροποιηθεί αισθητά έναντι των αρχικών 5,2 εκατ. ευρώ, το οποίο με διάφορες παραδοχές, αλλά και όρους θα μπορούσε να πλησιάσει τα 15 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να επιτύχει την παραχώρηση έναντι οκταπλάσιου τουλάχιστον τιμήματος από την αρχική προσφορά που είχε δεχθεί με άμεσα οφελημένα τα δημόσια ταμεία, παρόλο που μπορεί να προκύψουν ορισμένες εκκρεμότητες, αφού η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς ζήτησε με επιστολή της να ενημερωθεί τις προηγούμενες ημέρες, επί της διαδικασίες που επελέγη, αφού ο διαγωνισμός έγινε με απευθείας κατάθεση οικονομικών προσφορών, καθώς θεωρεί ότι τίθενται ζητήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό πλαίσιο.

 

Παρόλα αυτά, η επόμενη κίνηση είναι η υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, του σχεδίου σύμβασης μεταξύ δημοσίου και ΟΡΑΡ Investments. Να σημειωθεί πως η ΟΠΑΠ Α.Ε., με την απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για περίοδο 20 ετών, απομακρύνει ουσιαστικά έναν εν δυνάμει κίνδυνο δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού δικτύου πρακτορείων, καθώς η δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης ενός τέτοιου δικτύου, αλλά και το δικαίωμα επέκτασης και στο διαδίκτυο ήταν το μεγάλο ατού για τους υποψήφιους επενδυτές στην προσπάθειά τους να αναλάβουν το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα. Φαίνεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. αντιλήφθηκε εγκαίρως, ότι η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη μέσω των πρακτορείων που μέχρι σήμερα έχουν το σήμα του ΟΔΙΕ θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα σημεία πώλησης ιπποδρομιακού στοιχήματος, που προσφέρουν παράλληλα και παιχνίδια του Οργανισμού, δημιουργώντας τον κίνδυνο μελλοντικά, μια άλλη εταιρεία, πλην της ΟΠΑΠ Α.Ε., να προσφέρει στοίχημα, αλλά και άλλα παιχνίδια, κατέχοντας ήδη ένα έτοιμο δίκτυο πωλήσεων. Τελικά, έχοντας και τον ιππόδρομο στο χαρτοφυλάκιο του ο Οργανισμός εξαλείφει ουσιαστικά ένα τέτοιο κίνδυνο και πλέον δύναται να ξαναζωντανέψει ένα προϊόν, το οποίο διαθέτει μεγάλες προοπτικές, παρά το γεγονός, ότι απευθύνεται σε ένα ειδικό κοινό. Πρόκειται βέβαια για μια προσπάθεια που θα απαιτήσει χρόνο, καθώς στη χώρα μας το ιπποδρομιακό στοίχημα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία για αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα ο τζίρος του από 260 εκατ. ευρώ το 2009 να ανέρχεται πέρυσι μόλις τα 65 εκατ.ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε το 1958, ως Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, με μοναδικό παιχνίδι το ΠΡΟ-ΠΟ και πέτυχε στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, τους στόχους του, χτίζοντας στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια και ενισχύοντας οικονομικά τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και τα άλλα αθλήματα ανά την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο έκτισε στη συνείδηση των Ελλήνων το όνομά του, ως συνώνυμο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο Από το 2000 ο ΟΠΑΠ μετεξελίχθηκε στην ΟΠΑΠ Α. Ε. και πολύ γρήγορα έγινε μια από τις ισχυρότερες εταιρίες του κλάδου τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο. Εμπλούτισε την γκάμα των παιχνιδιών που προσφέρει στην αγορά, τα οποία αγκαλιάστηκαν από τους Έλληνες χάρη στην ποικιλία, το ενδιαφέρον και κυρίως την εγκυρότητά τους και αποτέλεσαν μοχλό της εντυπωσιακής ανάπτυξής της, αλλά και πηγή χρηματοδότησης της διαρκώς διευρυνόμενης κοινωνικής της προσφοράς.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να επιτύχει την παραχώρηση έναντι οκταπλάσιου τουλάχιστον τιμήματος από την αρχική προσφορά που είχε δεχθεί με άμεσα ωφελημένα τα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε το άρθρο "Ενας δύσκολος διαγωνισμός" στην πηγή "ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ".

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 17:18 Διαβάστηκε 1823 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΕνας δύσκολος διαγωνισμός Top of Page