praktores.com
 
 

Στα 309 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το β' τρίμηνο

Σεπ 19
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Εσοδα 309 εκατ. ευρώ είχε στο β' τρίμηνο του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ.Πρόκειται για έσοδα που στο μεγαλύτερο μέρος τους προήλθαν από την πώληση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων στις εταιρείες Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν 7,5 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στη Ν. Ηράκλεια.

Τα συνολικά έσοδα του Ταμείου για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους εκτιμάται ότι δεν διαφοροποιούνται αισθητά από τα προαναφερόμενα μεγέθη.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε σχεδόν μηδενικά έσοδα στο α' τρίμηνο του έτους, ενώ και στους μήνες που ακολούθησαν μετά το β' τρίμηνο, τα έσοδα είναι πενιχρά. Η μόνη σημαντική είσπραξη αναμένεται ότι ήταν εκείνη της επιστροφής κεφαλαίου από τον ΟΛΘ, ύψους 25 εκατ. ευρώ που συντελέστηκε μέσα στον περασμένο Αύγουστο.

Τέλος, κάποιες άλλες πωλήσεις ακινήτων είτε μέσω δημοπρασιών είτε μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών εκτιμάται ότι απέφεραν έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απίθανο το ΤΑΙΠΕΔ να πετύχει τον στόχο των εσόδων που προβλέπονταν για φέτος στους εναπομείναντες τρεις μήνες. Ο στόχος, ο οποίος αναθεωρήθηκε δύο φορές, τελικά τέθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που πιθανώς μπορούν να αφήσουν σημαντικά έσοδα μέσα στο διανυόμενο έτος είναι εκείνη του ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ) και του Αστέρα Βουλιαγμένης (100 εκατ.ευρώ). Αντίθετα, η τιτλοποίηση ακινήτων στην οποία το Ταμείο έχει βασίσει σημαντικές ελπίδες στο παρελθόν, θα είναι ευχής έργο να ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω αυτής της τιτλοποίησης, είχε υποσχεθεί έσοδα 350 έως 500 εκατ. ευρώ που θα έρχονταν μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι θεωρείται απίθανο φέτος τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, στη διάρκεια της οικονομικής χρήσης που έληξε 30 Ιουνίου 2014 είχε κύκλο εργασιών 6,8 εκατ. ευρώ και ζημίες ύψους 460 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η οικονομική χρήση του Ταμείου έχει διάρκεια από 1η Ιουλίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Στην αντίστοιχη προηγούμενη χρήση, το ΤΑΙΠΕΔ είχε εμφανίσει έσοδα 0,5 εκατ. ευρώ και ζημίες ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ως έσοδο το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει τη συμφωνημένη προμήθεια ύψους 0,2% ειιϊ ίου καταβαλλόμενου τιμήματος στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοτχείων του ελληνικού Δημοσίου.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η υποβολή προσφορών για την αποκρατικοποίηση του Ιππόδρομου. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην προσφορά του ΟΠΑΠ και της επενδυτικής εταιρείας GFP, που ήδη έχει δεσμευτεί δημοσίως για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό και μάλιστα ότι το τίμημα δεν θα υπολείπεται των 40 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο θέμα κλειστά χαρτιά κρατούν στην Intralot, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο επανάκαμψης του ενδιαφέροντος από την πλευρά της γαλλικής PMU.

Διαβάστε το άρθρο "Στα 309 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το β' τρίμηνο" στην πηγή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 10:44 Διαβάστηκε 4456 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣτα 309 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το β' τρίμηνο Top of Page