praktores.com
 
 

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις, αλλά η ΕΕΕΠ κάνει τον... Κινέζο

Ιουν 21
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα θέταμε μια σειρά από ερωτήματα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, για το δικαίωμα του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα, και ένα νέο «χτύπημα» για το θέμα αυτό έρχεται αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Α», το ελληνικό Δημόσιο έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για την ελληνική νομοθεσία περί τυχερών παιχνιδιών και θέματα που αφορούν τον ΟΠΑΠ και την ΕΕΕΠ.

 Ειδικότερα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς & Υπηρεσιών κ. Pierre Delsaux απέστειλε επιστολή προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, με την οποία της θέτει μία σειρά ερωτημάτων σε σχέση με εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα οποία δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

Υπενθυμίζεται από τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εκκρεμεί αιτούμενη πληροφόρηση με παλαιότερη επιστολή του (24/1/2014) για μια σειρά θεμάτων που δεν έχουν απαντηθεί. Η αιτούμενη πληροφόρηση αφορά σε θέματα νομοθεσίας τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Υπενθυμίζει δε στη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΟΙΚ. τον κατάλογο με τα αιτούμενα έγγραφα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αποσταλεί. 

Συγκεκριμένα:

Ο Κανονισμός Εμπορικής Επικοινωνίας και Διαφήμισης.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ορίων κατάθεσης.

Το εγχειρίδιο συμμόρφωσης του ΟΠΑΠ.

Η τελευταία Ετήσια Έκθεση της ΕΕΕΠ.
Το σχέδιο των κανόνων και προϋποθέσεων αδειοδότησης της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Η έγγραφη επιβεβαίωση της περαίωσης χορηγιών για το ΚΙΝΟ.

Το «κερασάκι» όμως της επιστολής είναι στο τέλος αυτής με την οποία επικρίνεται το ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν γνωστοποίησε εγκαίρως και πριν την υιοθέτησή τους, σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/EC, τις σχετικές με την αγορά τυχερών παιχνιδιών τροποποιήσεις που ενσωματώθηκαν στον πρόσφατα ψηφισθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων Ν.
4261/2014, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 5/5/2014.

Και βέβαια το τελευταίο σοβαρό, επίσης, ερώτημα αφορά τον Κανονισμό 105/2 της ΕΕΕΠ για τη διεξαγωγή των παιγνίων προκαθορισμένης απόδοσης που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ μέσω του διαδικτύου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 26/5/2014. Γιατί αυτός ο κανονισμός, που βρίθει πληθώρας τεχνικών κανόνων και που έπρεπε να έχει γνωστοποιηθεί πριν από την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε από την ΕΕΕΠ χωρίς γνωστοποίηση; 

Και μπορεί μεν για όλα τα άλλα γενικά θέματα να υπάρχει χρόνος για απαντήσεις από την ελληνική πλευρά.
Τι γίνεται όμως με τον κανονισμό της ΕΕΕΠ για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό της ΟΠΑΠ; 

Μας εγκαλεί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη ή έστω παράτυπη υιοθέτηση αυτού του κανονισμού; Υπάρχει, δηλαδή, κίνδυνος αναστολής της διεξαγωγής του διαδικτυακού στοιχήματος του ΟΠΑΠ; Και ποιος ευθύνεται για αυτή την παρατυπία; Είναι δυνατόν η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να μη γνωρίζει την κοινοτική νομοθεσία για την υιοθέτηση κανονισμών που εμπεριέχουν τεχνικούς κανόνες;

Ποιος θα αποζημιώσει τον ΟΠΑΠ στην περίπτωση αναστολής διεξαγωγής του διαδικτυακού στοιχήματος; Δεν φανταζόμαστε οι επενδυτές Τσέχοι και οι έμπειροι ‘Έλληνες συνεταίροι τους να αφήσουν αυτό το θέμα χωρίς συνέχεια. 

Τους εκθέτει κατ' αρχάς στους λοιπούς με τόχους/επενδυτές της εταιρείας, αλλά και δημιουργεί προβλήματα μείωσης αναμενόμενων κερδών. Στην πρόσφατη Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας (22/5/2014) η διοίκηση υποσχέθηκε προμέρισμα, βασισμένη προφανώς και στα κέρδη του διαδικτυακού στοιχηματισμού κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τώρα τι θα γίνει αν ανασταλεί επί τρίμηνο, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική νομοθεσία, η διεξαγωγή του στοιχήματος μέσω διαδικτύου;

Ερωτάται βέβαια και η διοίκηση του ΟΠΑΠ: γιατί καθυστέρησε να αποστείλει στην ΕΕΕΠ την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου με τις προτάσεις του για τον σχετικό κανονισμό; Από τη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ απόφαση της ΕΕΕΠ προκύπτει ότι η πρόταση του ΟΠΑΠ υποβλήθηκε στην ΕΕΕΠ μόλις στις 13/5/2014.
Και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της ΕΕΕΠ, η οποία σε μόλις 3 ημέρες, επεξεργάσθηκε και ενέκρινε στις 16/5/2014 τον σχετικό κανονισμό, τα προβλήματα φαίνεται πως δεν έχουν επιλυθεί παρά τη συμβολή δυο έγκριτων καθηγητών Πανεπιστημίου και μάλιστα νομικών, του κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και του κ. Χαράλαμπου Χρυσανθάκη.

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; Ποιος είναι υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση; Για ακόμη μία φορά η ελληνική γραφειοκρατική ανικανότητα ή άλλης μορφής σκοπιμότητες

Και το βασικό μας ερώτημα προς την ΕΕΕΠ παραμένει: έχει ή δεν έχει ο ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό στοιχημαπσμό και μέχρι πότε; Ή μήπως δεν έχει καθόλου το δικαίωμα στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, όπως είχε δηλώσει στις 28/7/2011 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο τότε και νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος; 

Διαβάστε το άρθρο ''Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις, αλλά η ΕΕΕΠ κάνει τον... Κινέζο'' στην πηγή  ΑΠΟΨΗ

Κατηγορία Έντυπος Τύπος
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 11:37 Διαβάστηκε 1395 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΗ Κομισιόν ζητά εξηγήσεις, αλλά η ΕΕΕΠ κάνει τον... Κινέζο Top of Page