praktores.com
 
 

Το πάρτι συνεχίζεται , στρώνουν χαλί για το μονοπόλιο και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Μαρ 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει στον κατά τόπο νομοθέτη μιας χώρας-μέλους τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό ins.

Ο λόγος που παρέχεται αυτή η δυνατότητα στα κράτη-μέλη είναι για να τους επιτρέψει να επιβάλουν μονοπώλια όταν κρίνουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουν την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα τυχερά παιχνίδια στη δημόσια υγεία, όπως ο εθισμός και η υπερβολική δαπάνη, η συμμετοχή ανηλίκων ή άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, η αποφυγή απάτης και η διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Ωστόσο, n χώρα μας διεκδικεί για ακόμα μία φορά Οσκαρ πρωτοτυπίας, αφού εφαρμόζει ένα μονοπωλιακό μοντέλο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος στην Ευρώπη!

Στο επίγειο δίκτυο, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Με την ειδοποιό διαφορά ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ υπάρχει πλέον για ένα μονοπώλιο που είναι 100% ιδιωτικό μετά και την πώληση του 33% που κατείχε το Δημόσιο σε ιδιώτες κατά την αποκρατικοποίηση του περασμένου Μαΐου.

Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο να βρίσκεται σε ισχύ ένα μονοπώλιο n ύπαρξη του οποίου βασίζεται στην προστασία των πολιτών, το οποίο όμως ανήκει εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες οι οποίοι αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.
Ο καινούργιος βασικός του μέτοχος μάλιστα πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση για να αποκτήσει το 33% που άνηκε στο κράτος (652 εκατ. ευρώ) και, όπως είναι λογικό, στοχεύει πλέον στη μεγιστοποίηση των εσόδων του μέσα από την τόνωση των υπαρχόντων προϊόνιωντου ΟΠΑΠ (Στοίχημα, ΚΙΝΟ κ.τ.λ.), καθώς και από το λανσάρισμα μιας σειράς καινούργιων προϊόντων (VLTs, λαχεία, διαδικτυακά παιχνίδια, Ξυστό). Με αυτές τις κινήσεις έχει μάλιστα γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό πως στοχεύει να αυξήσει κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τα ετήσια έσοδά του από τους Ελληνες πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το Ιντερνετ, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, με την ψήφιση του Ν. 4002/2011, η Ελλάδα είχε κάνει το πρώτο βήμα για να ρυθμίσει τη διαδικτυακά αγορά και να αποκομίσει έσοδα από αστή ανοίγοντας την (ακολουθώντας δηλαδή την κυρίαρχη διεθνή τάση).

Ωστόσο δεν προχώρησε γρήγορα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό καθεστώς εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Ετσι σήμερα δικαίωμα νόμιμης λειτουργίας έχουν μόνο 24 εταιρείες που υπήχθησαν σε αυτό το μεταβατικό καθεστώς τον Δεκέμβριο του 2011.
Οι εταιρείες αυτές καταβάλλουν, όπως και ο ΟΠΑΠ, φόρο 30% στα μεικτά τους έσοδα και θα μπορούσαν με μια πληρέστερη ρύθμιση της αγοράς να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα περισσότερο από ό,τι ήδη κάνουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, παρότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι πλήρες, μόνο μία από τις 24 (n Β2Β Gaming Ltd) αναμένεται να καταβάλει το 2014 φόρους ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ.
Οι τσεχικες φιλοδοξίες...

Μολονότι n EE επιτρέπει στις χώρες-μέλη να επιβάλλουν μονοπώλια στα τυχερά παιχνίδια μόνο με σκοπό την προστασία των πολιτών, ο -ιδιωτικός πλέον- Οργανισμός, ο οποίος κατέχει ήδη το μονοπώλιο στο επίγειο δίκτυο, ασκεί πιέσεις προκειμένου να πετύχει τα ίδια προνόμια και στο διαδικτυακό στοίχημα, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στο σημείο να... υποκύψει μέσω επίγειου δικτύου θα ήταν κάτι που θα προβλημάτιζε τις ελληνικές αρχές και θα τις έβαζε σε μια διαδικασία επανεκτίμησης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.

Το αντίθετο...
Παρότι το μονοπώλιο ανήκει από τον περασμένο Μάιο σε μια εταιρεία που δεν έχει πλέον καμία σχέση με το κράτος, το Δημόσιο φαίνεται οχι απλώς να συνεχίζει να επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στον ΟΠΑΠ, αλλά και να υποκύπτει στις πιέσεις του προχωρώντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που δεν απολάμβανε ούτε ο κρατικός ΟΠΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την πρόθεσή του να αυξήσει αυτόν τον μήνα τον αριθμό των επιτρεπόμενων κουλοχέρηδων ανά κατάστημα σε 50 αντί για 25, για να βοηθήσει τον ΟΠΑΠ (χωρίς αυτός να καταβάλλει κάποιο τίμημα) να επιτύχει τις οικονομίες κλίμακας που επιθυμεί, παρότι βάση σύμβασης το όριο είναι αυστηρά ορισμένο στα 25 μηχανήματα ανά κατάστημα, είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι κοντά στο να υποκύψει στις έντονες πιέσεις των Τσέχων και να ακυρώσει το κομμάτι του Ν.
4002/2011 που αφορά τα διαδικτυακά παίγνια και τη μεταβατική περίοδο αυτού που ισχύει σήμερα.
Ως πρόφαση για την παραπάνω ενέργεια φέρεται πως θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα κάνει έτσι ακόμα ένα βήμα για τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων με την απελευθέρωση του live casino και του πόκερ. Η αλήθεια, όμως, είναι πως στην πραγματικότητα θα κάνει δέκα βήματα πίσω αφού, αν προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση, θα δωρίσει στον ΟΠΑΠ το διαδικτυακό «φιλέτο» που λέγεται στοίχημα.
Αμεση προτεραιότητα.

Να σημειωθεί ότι αυτή ακριβώς η επιδίωξη των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ, δεν είναι κρυφή.
Ηδη τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Καμίλ Ζιγκλερ είχε δηλώσει ευθαρσώς δημόσια σε ενημέρωση επενδυτών ότι «η τρίτη προτεραιότητά μας είναι το διαδικτυακό προϊόν. Αυτό σημαίνει πως είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την αρμόδια Αρχή (Επιτροπή Eπoπτείας και Ελέγχου )

 Ο ΟΠΑΠ στοχεύει στη μεγιστοποίηση των εσόδων του με λανσάρισμα καινούργιων προϊόντων (VLTs, λαχεία, διαδικτυακά παιχνίδια, Ξυστό) Παιγνίων) για να φτιάξουμε τη νομοθεσία που αφορά το Διαδίκτυο και ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πλατφόρμα για τα παιχνίδια για τα οποία έχουμε ήδη άδεια -ειδικά το αθλητικό στοίχημα- όσο το συντομότερο δυνατόν».
Η ΕΕΕΠ ιδρύθηκε το 2011 (με βάση τον Ν. 4002/2011) και στη συνέχεια μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή. Σκοπός της είναι ο καθορισμός κανόνων για τα τυχερά παιχνίδια και η εποπτεία της εφαρμογής τους από τους αδειοδοτημένους παρόχους. Πρόεδρος της (με τετραετή θητεία που λήγει στο τέλος του 2015 και μισθό περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα) είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος.
Το ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας ιδιωτικής εταιρείας όπως ο ΟΠΑΠ συζητά και συνεργάζεται με τον πρόεδρο μιας Ανεξάρτητης Αρχής με κανονιστικό ρόλο όπως η ΕΕΕΠ «για να φτιάξουμε τη νομοθεσία που αφορά το Διαδίκτυο» είναι λογικό να προκαλεί ερωτηματικά στον ουδέτερο παρατηρητή. Στην πράξη, όμως, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί στους κύκλους της αγοράς αφού είναι γνωστό ότι η ΕΕΕΠ αναμειγνύεται έντονα και στη διαδικασία προπαρασκευής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (στηρίζοντας τελευταία όλο και περισσότερο τις θέσεις του ΟΠΑΠ), παρότι η νομοθέτηση της αγοράς αποτελεί ευθύνη του υπουργείουΟικονομικών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ”  στην πηγή:         ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤο πάρτι συνεχίζεται , στρώνουν χαλί για το μονοπόλιο και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ Top of Page