praktores.com
 
 

Στο αρχείο η έρευνα. Τι άλλο ψάχνουν στον ΟΠΑΠ

Φεβ 08
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο αρχείο έχει τεθεί η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς που αφορούσε την πώληση του ΟΠΑΠ στη συμμετοχική κοινοπραξία EMMA Delta. Η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, καθώς στην υπόθεση δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπως αποφάνθηκε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Σέβης που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση.
Αντικείμενο της έρευνας του εισαγγελέα ήταν αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία. Η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες με αφορμή σχετικές καταγγελίες.  Ο κ. Σέβης έκρινε ότι από τη μελέτη των στοιχείων δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση διώξεων.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κατέγραφε την έρευνα που ξεκίνησε για πι μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικοποίησης στην ιστορία της Ελλάδας, την πώληση του ΟΠΑΠ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι άλλο ψάχνουν στον Κηφισό

Οι δικαστικές εμπλοκές, όμως, του ΟΠΑΠ δεν αφορούσαν μόνο στην παραπάνω υπόθεση, καθώς:

 1 ) Είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαράλαμπο Τζώνη για σειρά καταγγελιών για τη διοίκηση και λειτουργία της εταιρείας Κρατικά Λαχεία, καθώς και τη συμφωνηθείσα προμήθεια που θα λαμβάνουν οι εταιρείες που ανέλαβαν για 12 χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας.
Οι καταγγελίες προέρχονται από την εταιρεία EMMA DELTA, δηλαδή την πλειοδότρια εταιρεία για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ, η οποία αμφισβήτησε πως είναι συμφέρουσες για τον Οργανισμό οι συμβάσεις με τις εταιρείες Intralot - Scientific Games για τα Κρατικά Λαχεία. Πρόκειται για την παραχώρηση 12ετούς άδειας για τα Κρατικά Λαχεία στην εταιρεία ειδικού σκοπού Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., την οποία σύστησε η σύμπραξη ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games.
2) Εκκρεμής είναι ακόμα και δικαστική έρευνα για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ που διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με χορηγίες σε συγκεκριμένες εφημερίδες με μη σύννομο τρόπο. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διερευνάται, αν οι χορηγίες συνδέονται με κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά κριτήρια, όπως προβλέπεται, και αν το αντισταθμιστικό όφελος των καταχωρήσεων ανταποκρίνεται στο ποσό των χορηγιών. Ελέγχονται όλες οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ.
3) Στην ανάκριση βρίσκεται και η υπόθεση που αφορά συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ την περίοδο 2006-2007 συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης από την εταιρεία Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ΟΠΑΠ δεν απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο έργο στη θυγατρική του εταιρεία Glory παρά τη συμβατική υποχρέωση που είχε. Επιπλέον, βάσει της μηνυτήριας αναφοράς της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, η Glory μπορούσε να εκτελέσει το έργο με το 1/3 του τιμήματος. Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία και μετά την απολογία του στον ανακριτή, το περασμένο καλοκαίρι, αφέθηκε ελεύθερος. Ο κ.Σ. Κόκκαλης αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό. Υποστήριξε επίσης ότι η Glory δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.
Για την ίδια κατηγορία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, απολογήθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Κώστας Αντωνόπουλος, και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στοιχημάτων -επίσης συμφερόντων Κόκκαλη- Ανδρέας Παπούλιας, ενώ για το αδίκημα της απιστίας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Βασίλης Νειάδας. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «Δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις, όπως αποφάνθηκε» στην πηγή : Η ΑΠΟΨΗ 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣτο αρχείο η έρευνα. Τι άλλο ψάχνουν στον ΟΠΑΠ Top of Page