praktores.com
 
 

Στις 11 Οκτωβρίου περνάει το 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

Σεπ 18
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 11 Οκτωβρίου θα αλλάξει «χέρια» ο ΟΠΑΠ. Η Emma Delta και το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησαν εκείνη την ημέρα να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ. Η Emma Delta θα καταβάλει 622 εκατ. ευρώ για την απόκτηση περίπου 109 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει δώσει το πράσινο φως για τη συναλλαγή.
Στην πράξη η απόφασή της αναμένεται την προηγούμενη 10 Οκτωβρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Emma Delta βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει σε δανεισμό που θα της επιτρέψει την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο δανεισμός αναμένεται να γίνει με την έκδοση ομολογιών, ο αριθμός και το ύψος των οποίων αναμένεται ν' ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς, οι πιστωτές της κοινοπραξίας θα είναι ξένες τράπεζες, σε αντίθεση με όσα γράφονται και αναφέρονται το τελευταίο διάστημα περί δανεισμού της κοινοπραξίας από ελληνικές τράπεζες.

Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το επενδυτικό κεφάλαιο που έχει συστήσει ο Τσέχος επιχειρηματίας Γίρι Σμετς, ενώ ζητούμενο παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης της συμμετοχής του επενδυτικού κεφαλαίου που ελέγχει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Πάντως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Διευθύνων σύμβουλος έχει οριστεί ν' αναλάβει ο Τσέχος Καμίλ Ζίγκλερ, ο οποίος ήδη έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία βρίσκεται στην αναζήτηση και προέδρου για τον ΟΠΑΠ, μια θέση για την οποία δεν αποκλείεται να καταλάβει ο Γίρι Σμετς.

Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ.Γιώργος Μελισσανίδης και ο κ. Χρήστος Κοπελούζος. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ήδη τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ.του ΟΠΑΠ, ο νομικός σύμβουλος των επιχειρήσεων Μελισσανίδη, κ. Σπύρος Φωκάς.Σύμφωνα με στελέχη της Emma Delta, δύο είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η πρώτη έχει να κάνει με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και τα αποκλειστική δικαιώματα (μονοπώλιο) που έχουν εκχωρηθεί στον οργανισμό. Η δεύτερη προτεραιότητα έχει να κάνει με το θέμα της αξιοποίησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs).

Σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο στα τυχερά παίγνια, τα στελέχη της Emma Delta χαρακτηρίζουν ισχυρή τη νομική βάση της ελληνικής κυβέρνησης και ότι οι δικλίδες ασφαλείας για την ορθή χρήση του δικαιώματος αυτού, έχουν ήδη τεθεί.
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι η πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς με τις προσωρινές άδειες που έχει εκχωρήσει στο παρελθόν. Τα στελέχη της Emma Delta αναφέρουν ότι γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων από τους κατέχοντες τις προσωρινές άδειες, οι οποίοι μεταβιβάζουν δικαιώματα σε τρίτους - φυσικά με το αζημίωτο.

Επίσης, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι ο ΟΠΑΠ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δραστηριοποίησή του στον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.Και αυτό γιατί, αφού σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία ο οργανισμός έχει το δικαίωμα αυτό από το 2000, μέχρι σήμερα ουδέποτε το έχει ασκήσει.Τέλος, n πλευρά της Emma Delta πιθανόν να αναζητήσει κάποιες αλλαγές στο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης των VLTs, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ, σχετικά με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία παιγνίων.

Διαβάστε το άρθρο "Στις 11 Οκτωβρίου περνάει το 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta" στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣτις 11 Οκτωβρίου περνάει το 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Top of Page