praktores.com
 
 

Ο «νέος» ΟΠΑΠ αλλάζει το σκηνικό

Αυγ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πώληση του ΟΠΑΠ ήταν η πρώτη αποκρατικοποίηση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά και όπως διαβάσαμε, πανηγύριζε γι' αυτό. Εκείνο που θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν -καθώς θα το συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα στην πράξη- είναι ότι το σκηνικό ΑΛΛΑΖΕΙ πλέον για τα καλά. Και αυτό αφορά όχι μόνο τον χώρο του αθλητισμού -κυρίως του ποδοσφαίρου- αλλά και των ΜΜΕ.

Έγραψα προχθές ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι πια με τη συμμετοχή του στο fund του Οργανισμού, ο ισχυρός παίκτης του χώρου. Μιλάμε για έναν επιχειρηματία με πολύ μεγάλη εμπειρία και δυναμική, έναν άνθρωπο ιδιαίτερα εύστροφο και ευέλικτο. Το μεγάλο προσόν του Μελισσανίδη είναι ότι ξέρει καλό την πιάτσα. Δεν είναι του σαλονιού. Δεν γεννήθηκε πλούσιος, το αντίθετο. Μόνος του δημιούργησε την περιουσία του και από μια σχολή οδηγών στη Νίκαια κατάφερε να μπει στον Λευκό Οίκο!

Με τον Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ  λοιπόν, τελείωσαν οι... δωρεές. Και δεν αναφέρομαι, να μην παρεξηγηθώ, στο κοινωνικό έργο που πράγματι είχε επί δεκαετίες ο Οργανισμός, αλλά στα «δώρα» προς φίλους. τα οποία για να βγουν από τα ταμεία έβαζαν σημαντικά το χέρι τους οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Από χορηγίες προς ΜΜΕ (διαφημίσεις το εύρος των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις ουδεμία σχέση είχε με την αξία, τις πωλήσεις ή ακόμη και το αντικείμενο εφημερίδων ή καναλιών) μέχρι τις χορηγίες σε συλλόγους για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου τάβλι. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις «διαπλοκής», αλλά επί της ουσίας αυτός ο «εναγκαλισμός» ουδέποτε απουσίαζε. Άλλοτε χαλάρωνε, άλλοτε γινόταν πολύ... σφιχτός.

Ο κρατικός ΟΠΑΠ είχε σημαντικό κοινωνικό έργο κι αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Στήριξε με... άπειρα χρήματα τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα και τον πολιτισμό. Εξόπλισε νοσοκομειακές μονάδες, πρόσφερε χορηγίες για ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων, στήριξε τη λυρική σκηνή.
Μέχρι να... ανακαλυφθεί η τηλεοπτική δεξαμενή, ο Οργανισμός ήταν σχεδόν ο μοναδικός αιμοδότης των ελληνικών ομάδων. Κάθε χρόνο περίμεναν σαν τον διψασμένο στην έρημο τα λεφτά του ΟΠΑΠ για να βγάλουν τη χρονιά.

Ακόμη και μετά την είσοδο της NOVA στο παιχνίδι, ο ΟΠΑΠ -με την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος, αλλά και με χορηγία στις φανέλες- έδινε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στις ελληνικές ΠΑΕ. Εκείνο που δεν κατάφεραν οι ομάδες να περάσουν ήταν θεσμική κατοχύρωση ποσοστού από το Στοίχημα, γι' αυτό και βρέθηκε η φόρμουλα της «ανταποδοτικής χορηγίας» μέσα από τη διαφήμιση στις εμφανίσεις. Λεφτά ενίοτε... τρελά, αν σκεφθείτε ότι μέχρι πέρυσι ο Ολυμπιακός έφθασε τα 3.5 εκατ. ευρώ και ο Παναθηναϊκός τα 2.7 εκατ.ευρώ (μόνο από τις φανέλες). Οι περισσότερες ΠΑΕ ζούσαν και ζουν με τα λεφτά του ΟΠΑΠ και της NOVA. Τώρα όμως θα πρέπει να... συνηθίσουν σε διαφορετικές λογικές. Και να μάθουν να κάνουν άλλη διαχείριση...
Με το ταμείο του Οργανισμού έκαναν... πολιτική οι εκάστοτε κυβερνώντες. Η αγελάδα αρμέχτηκε πολλάκις.

Και το «γάλα» της χρησιμοποιήθηκε, άμεσα ή έμμεσα, για αρκετές συμφωνίες. Ο ΟΠΑΠ υπήρξε ένα από τα πιο γερά χαρτιά του ελληνικού κρατισμού που σε κάθε ευκαιρία έπεφτε στο τραπέζι για να... βοηθήσει τους συνομιλητές.
Τώρα όμως το σκηνικό αλλάζει. Ο «ιδιώτης» ΟΠΑΠ έχει πια την μπάλα στα πόδια. Αυτός μοιράζει τις πάσες. Αυτός έχει το χαρτί. Και μαζί με τους Τσέχους είναι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά όλη την ελληνική πιάτσα. Και την ποδοσφαιρική και την επιχειρηματική και τη μιντιακή.

Είναι δεδομένο ότι το ιδιωτικό χρήμα μοιράζεται πολύ δύσκολα, αλλά και πιο αξιοκρατικά από το κρατικό. Γιατί δεν βγαίνει μέσα από τον συνολικό κορβανά, αλλά από τα παντελόνια επιχειρηματιών. Επίσης το ιδιωτικό χρήμα δεν μοιράζεται σε λογικές «πάρτε, κόσμε». Με δυο λόγια, πέρα από τον κοινωνικό του χαρακτήρα που φαντάζομαι θα διατηρήσει ό Οργανισμός, τα πάντα θα ακολουθήσουν οδούς «προσαρμοσμένες» στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Οι ομάδες θα μάθουν να «τροφοδοτούνται» με αρκετά λιγότερα και φυσικά μέσα από την εμπορικότητα της καθεμιάς. Αρκετοί έχουν ήδη αρχίσει να ψελλίζουν ότι ο Μελισσανίδης, ως νέος ηγέτης της ΑΕΚ. θα θελήσει να κάνει και παιχνίδι δυναμικής μέσω ΟΠΑΠ.
Ο «Τίγρης» είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος για να δώσει οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα. Απλά με το ισχυρό όπλο που ονομάζεται ΟΠΑΠ μπορεί να απαιτήσει Τέρμα οι δωρεές, το κτίριο «βρυχάται»! -και να πετύχει στην πράξη- το δίκαιο μοίρασμα της τράπουλας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι που φαντάζομαι έχουν κατά νου στην ΕΠΟ και στη Λίγκα.
Καθώς δεν έχουν πια να κάνουν με τον εκάστοτε... Λουρόπουλο.

Ταυτόχρονα είναι δεδομένο πως το σκηνικό θα αλλάξει ριζικά και στην ΟΠΑΠ-ική χορηγία των ΜΜΕ. Η μέχρι σήμερα εικόνα, που ορισμένες φορές υπήρξε... ακαταλαβίστικη παροχή ως προς το Μέσο ή ακόμη και αποκλεισμός Μέσων, το προϊόν των οποίων ήταν απόλυτα συγγενές με αυτό του ΟΠΑΠ. θαρρώ πως θα αποτελέσει παρελθόν. Εδώ δεν μπορεί να καθαρίσει πλέον ούτε ο βουλευτής ούτε ο υπουργός. Εδώ υπάρχει ο ιδιώτης που θα κρίνει με βάση τα συμφέροντά του.

Ναι, φυσικά μπορεί να δώσει μια διαφήμιση παραπάνω σε έναν φίλο του (άλλωστε για επιχειρήσεις μιλάμε, όχι για εκκλησίες), όμως το πρώτο που θα κοιτάξει είναι το συμφέρον του. Και σε αυτή την περίπτωση το κάθε Μέσο πρέπει να παίζει με την αξία του προϊόντος του, όχι με το όνομα ή τις διασυνδέσεις του αφεντικού του.
Κι επειδή κάποιοι θεωρούν πως αν στον κρατικό ΟΠΑΠ ορισμένα Μέσα έκαναν μία φορά τουμπεκί για να πάρουν διαφήμιση, τώρα στον ιδιωτικό ΟΠΑΠ θα το ράψουν, νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολα... αλιεύσιμο (και ταυτόχρονα πανεύκολο για ΚΡΑΞΙΜΟ) από ένα ΜΜΕ το οποίο «σκάει» σε θέμα που βγάζει μάτι. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυο φορές κραγμένο το Μέσο. Με την ίδια λογική, επειδή ο Μελισσανίδης έχει και την ΑΕΚ. δεν θα ασκείται κριτική στην Ένωση! Γίνονται, ρε παιδιά, αυτά τα πράγματα, Το σκηνικό αλλάζει. Σε όλα τα επίπεδα. Και θα έχει πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα  προσπαθήσουν να προσαρμοστούν οι χαμαιλέοντες τούτης της χώρας...

Διαβάστε το άρθρο " Ο «νέος» ΟΠΑΠ αλλάζει το σκηνικό " στην πηγή LIVE SPORT

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟ «νέος» ΟΠΑΠ αλλάζει το σκηνικό Top of Page