praktores.com
 
 

«Κληρώνει» σήμερα για τον ΟΠΑΠ

Αυγ 12
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη συμφωνία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να υπογράψει σήμερα το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ με την Emma Delta, έπειτα από ένα τρίμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων με θέμα το κόστος της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου του Οργανισμού με την Intralot.
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε διαμηνύσει στην Emma Delta ότι η υπογραφή της επίσημης συμφωνίας πώλησης του 33% του Οργανισμού (Sale and Purchase Agreement) θα έπρεπε να έχει υπογραφεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου , παρά το γεγονός ότι το διεθνές επενδυπκό σχήμα που κέρδισε το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ διατηρούσε τις αντιρρήσεις του.

Παράγοντες του ΤΑΠΤΕΔ εκτιμούσαν ότι, παρά τις αντιδράσεις της, η Emma Delta θα προσέλθει και θα ολοκληρώσει τη συμφωνία που επήλθε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Emma Delta ανέφεραν πως οι μέτοχοι σύντομα θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τον ΟΠΑΠ, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα αν οι όποιες αποφάσεις τους έχουν ήδη ληφθεί ή όχι από τους μετόχους της.

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Η επιτάχυνση της υπόθεσης οφείλεται στην κινητικότητα που έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο ΟΠΑΠ στο θέμα της αξιοποίησης των αδειών των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες (VLTs), αλλά και στην επέκταση του οργανισμού στα ηλεκτρονικά παίγνια.
Οι επικεφαλής του fund εκτίμησαν ότι η Emma Delta κινδύνευε να βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων ακόμη και για project όπως τα βιντεολόττο και η επέκταση στο Διαδικτυο, για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κινητικότητα, και αποφάσισαν να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων. Προ των εξελίξεων αυτών, η Emma Delta έκρινε σκόπιμο να κάνει το αποφασιστικό βήμα.

Είχαν προηγηθεί επίσης διαπραγματεύσεις (πολλές φορές μέσω ανταλλαγής εξώδικων), ενώ σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα παγώσουν όλες οι ενέργειες που αφορούν σε σημαντικές συμβάσεις για μελλοντικά project και για την εν γένει λειτουργία του ΟΠΑΠ. Ετσι η Emma Delta εξασφάλιζε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό αποτέλεσε τον καταλύτη για την ολοκλήρωση της αποκραπκοποιησης.

«Σε ισχυ τα εξώδικα»

Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμη η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) της Emma Delta που θα υπογράψει το sale and purchase agreement με το ΤΑΙΠΕΔ. Για τα ανοικτά θέματα, δηλαδή τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, στελέχη του fund τόνιζαν πως «δεν έχει αποσυρθεί ούτε ακυρωθεί κανένα από τα εξώδικα που έχουν αποσταλεί».
Με την υπογραφή της σύμβασης η κυβέρνηση θα εισπράξει 622 εκατ. μέχρι και τον Οκτώβριο.
Τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθεί το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε δόσεις σε ορίζοντα χρόνου δεκαετίας.

Η επικείμενη υπογραφή της σύμβασης αγοράς μετοχών από την Emma Delta αναμένεται να σηματοδοτήσει άμεσα αλλαγές και εντός ΟΠΑΠ. Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση εκπροσώπων του fund εντός Οργανισμού, προκειμένου να ασκείται έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων. Ουσιαστικά, αναφέρουν, θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση «επιτροπείας» στον ΟΠΑΠ, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του νέου μετόχου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του deal μετά την υπογραφή του SPA, θα ζητηθεί η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο και τυχόν άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.

Διαβάστε το άρθρο "«Κληρώνει» σήμερα για τον ΟΠΑΠ" στην πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠ«Κληρώνει» σήμερα για τον ΟΠΑΠ Top of Page