praktores.com
 
 

Δευτέρα πέφτουν οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ ?

Αυγ 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το καθοριστικό βήμα για να φτάσει σε αίσιο τέλος η «ναυαρχίδα» των αποκρατικοποιήσεων, η πώληση δηλαδή του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, καθώς, παρά το έντονο παρασκήνιο και τις σκληρές διαπραγματεύσεις, «πέφτουν οι υπογραφές» για τη σύσταση από τα μέλη της κοινοπραξίας της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αγοράσει τον Οργανισμό.
Το ιδιωτικό συμφωνητικό (συμφωνία μετόχων) θα πρέπει να κατατεθεί αμέσως στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας και, αν υπάρξει καθυστέρηση, η κοινοπραξία Emma Delta θα πρέπει να φέρει στο ΤΑΙΠΕΔ χρονική παράταση της ισχύος της εγγυητικής επιστολής, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που έχει καταθέσει.
Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ αλλά και την κυβέρνηση, δηλώνει ότι, εάν δεν τηρηθούν επακριβώς οι διαδικασίες, είναι έτοιμο ακόμα και για την κατάπτωση της εγγυητικής και την ακύρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει πλέον βάση, καθώς τα μέλη της κοινοπραξίας φέρονται να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν κανονικά, διατηρώντας τις όποιες διεκδικήσεις τους για μελλοντικό χρόνο. Δηλαδή θα προχωρήσει η εξαγορά του ΟΠΑΠ (και συνεπώς θα καταβληθούν τα 522 εκατ. Ευρώ...), αλλά τα θέματα των συμβάσεων για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο θα αποτελέσουν, πιθανόν, αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων, ακόμα και νομικών διαδικασιών.

Σκληρό πόκερ

Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, η κάθε πλευρά πίεζε προς τη δική της κατεύθυνση, με την όλη υπόθεση να βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.
Ο Τσέχος μεγαλοεπιχειρηματίας Jiri Smejc, βασικός χρηματοδότης της κοινοπραξίας Emma Delta, υποστήριζε (και συνεχίζει αν υποστηρίζει) ότι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Intralot τόσο στην υπόθεση των Ελληνικών Λαχείων όσο και στις συμβάσεις τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ είναι λεοντείες.
Ο Smejc απειλούσε «πως θα πάρει τα λεφτά του και θα φύγει, όπως περίπου έκανε και η Gazprom στην υπόθεση ΔΕΠΑ».

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ, από την πλευρά της, δήλωνε πως είναι έτοιμη να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να εισπράξει την εγγυητική επιστολή. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε απειλήσει με ακύρωση του διαγωνισμού και πώληση του 33% μέσω Χρηματιστηρίου, η Emma Delta προειδοποιούσε για προσφυγή στα δικαστήρια μετά την εξαγορά των 20 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει η Emma Delta, προαναγγέλλοντας μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω Χρηματιστηρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έγκριση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν έχει καθαρογραφεί, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από τις αρμόδιες Επιτροπές Ανταγωνισμού, που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.
Το μικρό αυτό χρονικό κενό έσπευσε να εκμεταλλευτεί η κοινοπραξία Emma Delta, που, ως ο μοναδικός προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση αλλά και στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον μελλοντικό «συνεταίρο» της, την Intralot, που έχει αποσπάσει την υπογραφή σε προκλητικά υψηλές προμήθειες και αμοιβές.

«Είναι απαράδεκτο ο μέτοχος του 33% στα Ελληνικά Λαχεία να αποκομίζει καθαρό όφελος ύψους 438 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης και ο μέτοχος του 67% μετά βίας να εισπράττει 300 εκατ. ευρώ», ήταν το μήνυμα του42χρονου Jiri Smejc, ο οποίος απειλούσε ακόμη και με αποχώρηση -την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή- «αν ο πρωθυπουργός δεν επιβάλει την τάξη και δεν διορθώσει την κατάφωρη αδικία».
Η Emma Delta καλούσε τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ αλλά και της Ελληνικά Λαχεία, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικά Λαχεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου, να μην επικυρώσει τις συμβάσεις προμήθειας και τεχνολογικής υποστήριξης της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.

Ωστόσο, η πίεση δεν φάνηκε να αποδίδει, καθώς ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κράτησε ανένδοτη στάση, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοπραξία Emma Delta όχι μόνον γνώριζε τις λεπτομέρειες των συμβάσεων της Intralot που είχαν αναρτηθεί στο data room του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά επιπλέον κατέβαλε εγγυητική επιστολή 20 εκατ. ευρώ, «την οποία θα χάσει προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, αν δεν τηρήσει τις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ».

Ένα επιχείρημα που επικαλέστηκε η πλευρά ΤΑΙΠΕΔ- ΟΠΑΠ-κυβέρνησης, είναι ότι το ποσό που θα εξασφάλιζε για τον ΟΠΑΠ η αποδοχή των όρων του Jiri Smejc δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κίνδυνος απωλειών στην περίπτωση που δεν υπογράφονταν οι συμβάσεις για τα λαχεία φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της Intralot, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, επεσήμαναν στον «Ε» ότι όλα όσα επικαλείται και καταγγέλλει τώρα η κοινοπραξία Emma Delta ήταν γνωστά εδώ και πολλούς μήνες και ότι αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις», αφού η κοινοπραξία δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.

Είναι γεγονός ότι η κοινοπραξία Emma Delta, η οποία καλείται να καταβάλει 622 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 30 εκατ. σε 10 χρόνια) θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ την επένδυσή της στον ΟΠΑΠ με ένα κοινοπρακτικό δάνειο στο οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα συμμετέχουν μια ευρωπαϊκή τράπεζα, ένα αμερικανικό fund και δύο τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες.

Εκνευρισμός

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, παρά τη φαινομενικά αποφασιστική στάση που κρατούν τα στελέχη του, επικρατούν εκνευρισμός και αμηχανία μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στον διαγωνισμό-ορόσημο του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, θέτοντας σε αμφισβήτηση όχι μόνο τη διοίκηση αλλά και το ίδιο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχουν εκφραστεί αρνητικά για ορισμένους από τους χειρισμούς των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά προς το παρόν κρατούν χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ιδιαίτερα μετά και το φιάσκο της ΔΕΠΑ, θα φέρει σε πολύ δυσχερή θέση την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το φθινόπωρο.

Πάντως, η γενικότερη άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η κοινοπραξία Emma Delta δεν έχει πραγματική πρόθεση να τινάξει τη συμφωνία του ΟΠΑΠ στον αέρα, απλώς προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές δικαστικές διεκδικήσεις που θα τεθούν επί τάπητος μόλις η Emma Delta καταστεί ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ και... εργοδότης όσο και συνεταίρος της Intralot.
Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι οι θέσεις της αμερικανικής εταιρείας Scientific Games, που κατέχει το 16,1% των μετοχών της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. (άρα και της Intralot, που έχει ταυτόσημα συμφέροντα), αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στις ΗΠΑ από επιχειρηματικούς παράγοντες που παρακολούθησαν τις ομιλίες του.

Διαβάστε το άρθρο "Δευτέρα πέφτουν οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ" στην πηγή ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΔευτέρα πέφτουν οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ ? Top of Page