praktores.com
 
 

Οι θέσεις της Emma Delta «εκπλήσσουν» εκείνους που μιλούν για «ναυάγιο»

Αυγ 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Μια «ανάσα» πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές, κάτι που προσδιορίζεται, εκτός απρόοπτου, για τις αρχές Σεπτεμβρίου, καλλιεργείται ένα κλίμα ρευστότητας με αφορμή το «σκληρό πόκερ» σχετικά με τα supply agreements των λαχείων.

Με βάση τις γνωστές ενστάσεις της Emma Delta για το ύψος των συμβάσεων προμήθειας που υπέγραψαν οι Intralot- Scientific Games επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εικόνα ανατροπής των δεδομένων όσον αφορά το project της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, κάτι που αν συνέβαινε θα εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα γνωστών κύκλων που από την πρώτη στιγμή πόνταραν στην αποτυχία, προκειμένου, όπως παρατηρείται, να διατηρήσουν τα προνομιακά τους συμφέροντα.

Μπορεί οι ενστάσεις της Emma Delta να είναι έντονες, αλλά όπως λένε οι πληροφορίες, θέμα αποχώρησης από το project δεν τίθεται. Άλλωστε, όπως έχει διαβεβαιώσει κατ επανάληψη ο Τσέχος επενδυτής Γ. Σμέτς, η κοινοπραξία επιμένει στην αποκρατικοποίηση, τονίζοντας όμως ότι δεν θα αποδεχθεί συμβάσεις που υπονομεύουν τη θέση του ΟΠΑΠ και της ίδιας ως μελλοντικού ιδιοκτήτη.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

Αφορμή για την ανάπτυξη της σχετικής φιλολογίας αποτέλεσε η κλιμάκωση των ενεργειών από πλευράς Emma, η οποία αμφισβητεί ευθέως τις συμβάσεις προμήθειας τους λαχείων, επικεντρώνοντας στο ύψος του τιμήματος που ανέρχεται στο 3,3% επί του ακαθάριστων εσόδων της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.Το επιτελείο της κοινοπραξίας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι με την είσοδο στην Κηφισού θα κινηθεί με νομικά μέσα για την ανατροπή τους.

Αυτό το μήνυμα εστάλη τις τελευταίες μέρες και προς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά την σύσταση της εταιρίας διαχείρισης των λαχείων και την υπογραφή της κύριας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της κοινοπραξίας ΟΡΑΡ- Intralot- Scientific. Games και ΤΑΙΠΕΔ, αλλά των επίμαχων supply agreements, η προσωρινή σιωπή της Emma Delta εκλήφθηκε από κάποιους κύκλους ως "αποδοχή" των τετελεσμένων.

Έτσι το μήνυμα ήρθε να επικαιροποιήσει τις προθέσεις της κοινοπραξίας να αμφισβητήσει τις «χρυσοπληρωμένες» συμβάσεις προμήθειας, ζητώντας να μην εγκριθούν από την Γ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία στις 26 Αυγούστου και απαιτώντας να μειωθούν κατά 50%. Η Γ.Σ. αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς αν μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 33% στους νέους ιδιοκτήτες -που είναι μάλλον απίθανο- τότε ο ΟΠΑΠ θα τηρήσει αρνητική στάση, ενώ αν ο έλεγχος παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκησή του θα πρέπει να μετρήσει καλά τη στάση της. Πάντως, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει ανατροπή της απόφασης του Δ.Σ. στη Γ.Σ., καθώς με βάση τις ασφαλιστικές δικλείδες και τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας (Intralot-S.G.) θα προκαλούσε ανατροπή του project  των λαχείων και ματαίωση της είσπραξης των 190 εκ. ευρώ.

Από πλευράς τακτικής, η κίνηση της Emma Delta σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, καθώς οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Τρόικας και ενδεχόμενο ναυάγιο στο deal για τον ΟΠΑΠ θα ισοδυναμούσε με "πυρηνική βόμβα" που θα τίναζε στον αέρα το πρόγραμμα.

Η LOTTOMATICA

Η συγκεκριμένη κίνηση της Emma Delta, μόνο "ντουφέκια στον αέρα" δεν αποτελεί. Αντίθετα, είναι συνέχεια της πρότασης που κατάθεσε η Lottomatica στο Δ.Σ. της νέας εταιρίας των λαχείων, την ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης για την έγκριση της κύριας σύμβασης και των συμβάσεων προμήθειας, ότι μπορεί να αναλάβει το έργο των δύο εταίρων-προμηθευτών με το 50% του κόστους. Με βάση τις προβλέψεις της Ελληνικά Λαχεία για το τζίρο των λαχείων, το ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% για τις Intralot-S.G. (από 1,7% έκαστη) ανέρχεται στα 342 εκ. ευρώ στη διάρκεια της Ι2ετίας που διαρκεί η σύμβαση παραχώρησης, ποσοστό διπλάσιο από τα ισχύοντα στη διεθνή αγορά. Αν γινόταν δεκτή η πρόταση της Lottomatica το κόστος για τον ΟΠΑΠ θα ήταν το μισό (171 εκ.).

Με βάση όλα αυτά η Emma δηλώνει ότι ο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει όλο το ρίσκο, βάζοντας τα 128 εκ. από τα 190 εκ. του τιμήματος, και τα κέρδη, αν υπάρχουν, θα είναι μηδαμινά, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας, με 62 εκ. (31 εκ. έκαστος) θα εισπράττουν "βρέξει χιονίσει".
Το σχέδιο της Emma Delta, όπως έχει αποκαλύψει η Deal, προβλέπει την αμφισβήτηση των συμβάσεων για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο, με βάση την οικονομική ζημία που προκαλείται στον Οργανισμό, προβάλλοντας την εναλλακτική λύση την ανάληψη όλης της αναγκαίας τεχνικής υποστήριξης από τη Lottomatica.

Όσο περνούν οι μέρες, πάντως, τόσο αποκαλύπτονται στοιχεία για το μπαράζ πιέσεων που προηγήθηκαν για να περάσουν τα επίμαχα supply agreements, με τις πληροφορίες να λένε ότι παρέμβαση γιο την υποστήριξη της Scientific Games έκανε εκτός από τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ Ντ. Σμιθ και ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ Τ. Λιού κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Διαβάστε το άρθρο "Περίεργα παιχνίδια με τον ΟΠΑΠ" στην πηγή DEAL NEWS

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟι θέσεις της Emma Delta «εκπλήσσουν» εκείνους που μιλούν για «ναυάγιο» Top of Page