praktores.com
 
 

Τα VLTs έρχονται ? Τα VLTs χαλάνε το deal ?

Αυγ 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέο επεισόδιο στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού που συνεδρίασε χθες, είχε ως θέμα συζήτησης την ανάπτυξη των VLTs (Video Lotteries Terminals) στην Ελλάδα. Αν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση δεν γνωστοποιήθηκαν, εν τούτοις η Emma Delta έκανε λόγο για άλλη μια αφορμή πολέμου με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και τον βασικό μέτοχο του το ΤΑΙΠΕΔ. Στελέχη της εταιρείας σημείωναν χθες, ότι λίγες εβδομάδες πριν αλλάξει χέρια ο οργανισμός τυχερών παιγνίων της χώρας, η διοίκηση του ΟΠΑΠ συνεχίζει να επιχειρεί να δεσμεύσει τον νέο επενδυτή με συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη έκαναν λόγο για ένα «παραγεμισμένο ποτήρι με νερό, στο οποίο αρκεί μια σταγόνα για να ξεχειλίσει».

Στελέχη της διοίκησης του ΟΠΑΠ παραδέχθηκαν χθες ότι ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου ανάπτυξης των VLTs στην Ελλάδα, καθώς τώρα παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής αγοράς. Πρόκειται για τον Κανονισμό Λειτουργίας των VLTs, που παρουσίασε πρόσφατα η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει, όπως παραδέχονταν στέλεχος του οργανισμού, ότι αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος υλοποίησης του δικτύου των VLTs στην Ελλάδα και ο ΟΠΑΠ δεν θέλει να χάσει ούτε μία ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ, το 2011 απέκτησε αντί 675 εκατ. ευρώ άδεια για την εγκατάσταση 16.500 παιγνιομηχανών και ο ίδιος έχει στη διάθεσή του ένα έτος, από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs, για να τις εγκαταστήσει. Για όσες μηχανές δεν εγκατασταθούν ένα χρόνο μετά, ο ΟΠΑΠ χάνει το δικαίωμα τη εγκατάσταση, χωρίς καμία αποζημίωση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. Σαν συνέπεια ο οργανισμός έχει διαθέσει εδώ και δύο χρόνια ένα τεράστιο κεφάλαιο (στο ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς καμία επιστροφή μέχρι σήμερα και όσο καθυστερεί η υλοποίηση του δικτύου, τόσο ζημιώνονται οι μέτοχοι του.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της Emma Delta, περί δέσμευσης του ΟΠΑΠ λίγες εβδομάδες πριν αλλάξει ο βασικός μέτοχος του, στελέχη του οργανισμού σημείωναν χθες ότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως των βασικών μετόχων τους.
Πρόσθεσαν επίσης ότι οι διοικήσεις, λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα όλων των μετόχων, και όχι μόνον του βασικού μετόχου. Ακόμη ανέφεραν, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στους επόμενους δύο μήνες, θα υπάρχει κάποιος άλλος βασικός μέτοχος στον ΟΠΑΠ, ώστε η διοίκηση του να «κατεβάσει τα μολύβια». Πάντως εκτιμούσαν ότι οι χθεσινές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ δεν δεσμεύουν τον οποιονδήποτε επόμενο βασικό μέτοχο του οργανισμού.

Στο μεταξύ σε συζητήσεις φαίνεται να έχει εισέλθει η Emma Delta με επενδυτές και τράπεζες στο Λονδίνο προκειμένου να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ. Η πληροφορία δεν διαψεύδεται από την πλευρά της εταιρείας, αλλά στελέχη της τη χαρακτήριζαν άσχετη με τα όσα εξελίσσονται στην πορεία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. «Η εταιρεία συζητεί όχι μόνον την έκδοση ομολογιακού (δανείου), αλλά μια σειρά τραπεζικών δανείων, που θα εξασφαλίσουν την επόμενη ημέρα», παρατηρούσε στέλεχος της επιχείρησης. Ο ίδιος σημείωνε ότι η Emma Delta έχει ήδη εξασφαλίσει τα κεφάλαια για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, αλλά οι μέτοχοι της θα πρέπει να σκεφθούν και την επόμενη ημέρα, δηλαδή μετά την αποκρατικοποίηση. «Προϋπόθεση», πρόσθεσε με έμφαση, «είναι να υπάρξει επόμενη ημέρα».

Ως συνέπεια υποβάθμισε την υπόθεση έκδοσης οποιουδήποτε δανείου, πριν ακόμη κλείσει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Πάντως, η εταιρεία φέρεται ανένδοτη να προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (special purpose venicle) που θ' αναλάβει τις μετοχές του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο έχει ζητήσει η σύσταση τη3 εταιρείας να γίνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, αλλά η Emma Delta, φέρεται ν' αναμένει την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών πριν προχωρήσει στο συγκεκριμένο βήμα.

Διαβάστε το άρθρο "Νέο επεισόδιο στο σίριαλ ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ" στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤα VLTs έρχονται ? Τα VLTs χαλάνε το deal ? Top of Page