praktores.com
 
 

Νέα τροπή παίρνει η αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ από Emma Delta

Αυγ 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Μαύρα» σύννεφα μαζεύονται πάνω από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων, η Emma Delta κλιμακώνει την πίεση προς την κυβέρνηση για αλλαγή των όρων της αποκρατικοποίησης των λαχείων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, ως ο μοναδικός προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, έχει διαμηνύσει τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, αν δεν μειωθούν οι προμήθειες των μετόχων της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.

Διαφοροποίηση

Η στάση αυτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από εκείνη που τηρούσε ο επικεφαλής της εταιρείας Γίρι Σμετς ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει στους Financial Times ότι ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην αποκρατικοποίηση των λαχείων, η Emma Delta θα συναινέσει στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της Emma Delta, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει αποστείλει προς το Μέγαρο Μαξίμου αίτημα για τη μείωση του ύφους των αμοιβών των προμηθευτών της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία κατά 50%. Το αίτημα αυτό μάλιστα έχει φτάσει τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στον ΟΠΑΠ.

Στην πράξη, η Emma Delta καλεί τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ αλλά και της Ελληνικά Λαχεία, Κώστα Λουρόπουλο, στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικά Λαχεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2013, να μην επικυρώσει τις συμβάσεις προμήθειας των Ελληνικών Λαχείων Α.Ε. Ετσι όπως υπογράφηκαν πρόσφατα ή σε άλλη περίπτωση, οι αμοιβές θα πρέπει να είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 50%. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή των δύο εταίρων του ΟΠΑΠ στην Ελληνικά Λαχεία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους έχει καθοριστεί στο 3,3% επί των ετήσιων εσόδων της εταιρείας, που συμποσούνται σε περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ (σε ονομαστικές τιμές) σε βάθος 12ετίας ισχύος της άδειας των Λαχείων. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΠΑΠ για τα έσοδα που θα έχει από την απόκτηση της άδειας των κρατικών λαχείων.
Μάλιστα, η Emma Delta σε εξώδικο της προς τον ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ υπολόγισε τις αμοιβές αυτές σε 342 εκατ. ευρώ, πάντοτε σε ονομαστικές τιμές.

Νέα συμφωνία

Η Intralot, μέτοχος κατά 16,5% στην Ελληνικά Λαχεία, θα προσφέρει στην εταιρεία τεχνολογική υποστήριξη, ενώ το αναλογικό κόστος απόκτησης της άδειας των Λαχείων ανέρχεται σε (πραγματικές τιμές) 31 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Scientific Games, κάτοχος του 16,5% των μετοχών τη$ Ελληνικά Λαχεία -το υπόλοιπο 67% κατέχει ο ΟΠΑΠ- θα καταβάλει άλλα 31 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει την εκτύπωση του Στιγμιαίου Λαχείου (Ξυστού).
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «λεόντειο» τη νέα συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο εταίροι του ΟΠΑΠ, πριν ο τελευταίος αλλάξει χέρια. Μάλιστα, η Intralot φέρεται να πέτυχε, έστω και με «αλμυρό» επιτόκιο, την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά την υπογραφή των νέων συμβάσεων.

Τέλος, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η υπογραφή των συμβάσεων προμηθειών  στην Ελληνικά Λαχεία ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν και από Αμερικανούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα- προκειμένου να υπάρξει αίσια έκβαση για τη Scientific Games.

Διαβάστε το άρθρο "Νέα τροπή παίρνει η αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ από Emma Delta" στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 10:48 Διαβάστηκε 4360 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΝέα τροπή παίρνει η αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ από Emma Delta Top of Page