praktores.com
 
 

Σκυταλοδρομία ευθυνών στον ΟΠΑΠ

Ιουλ 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυξάνονται οι πιθανότητες αντιστροφής των όρων στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Είναι πλέον πολύ πιθανότερο να ολοκληρωθεί πρώτα η εξαγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ από την κοινοπραξία Emma Delta και κατόπιν η αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων με την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας για 12 χρόνια στην κοινοπραξία που συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games...


«Δώστε μου λίγο χρόνο να ολοκληρώσω τις τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες των δύο συμφωνιών, ώστε να καταλήξουν -όλες- προς όφελος του Δημοσίου αλλά και του Οργανισμού», ζητά από τον βασικό του μέτοχο, το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.


«Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων και να εισπράξει τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ της προκαταβολής μέχρι το τέλος του μήνα», απαντά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού.


Ο Κ. Λουρόπουλος επεξεργάζεται, με τις νομικές υπηρεσίες του ΟΠΑΠ, τις τέσσερις κρίσιμες βασικές συμβάσεις, δηλαδή το «εσωτερικό συμφωνητικό» (memorandum of understanding) μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία, αλλά και τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου με την Intralot, για να βελτιώσει τους όρους καινά εκμεταλλευτεί τις συνέργειες που δημιουργούνται. Υπάρχει καθημερινή ανταλλαγή επιστολών και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του ΟΠΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων τους, αλλά και με τους υποψήφιους επενδυτές.

Μέχρι στιγμής, για τη συμφωνία των κρατικών λαχείων μόνον ο ΟΠΑΠ έχει καταθέσει το μέρος της προκαταβολής που του αναλογεί, δηλαδή τα 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η καταβολή των 3,3 εκατ. από την Intralot και τη Scientific Games . Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει εισπράξει συνολικά 38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων, ώστε με τη σειρά του να ανταποκριθεί σε μια σειρά από οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, αλλά και τους συμβούλους...

Η αμερικανική εταιρεία Scientific Games επιμένει να αρνείται την καταβολή χρημάτων προτού ολοκληρωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας των μετόχων. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους μετόχους μας τι επενδύουμε και τι προσδοκούμε από την επένδυσή μας στα κρατικά λαχεία», λένε τα στελέχη της Scientific Games.
Από την άλλη πλευρά, ο Τσέχος μεγαλοεπενδυτής Γιρι Σμετς και τα στελέχη του βρίσκονται στην Αθήνα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κάθε εβδομάδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δηλώνοντας ότι θέλουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία απόκτησης του 33% του ΟΠΑΠ.


Κυβερνητικές πιέσεις

Η κυβέρνηση πιέζει διακριτικά το Ελεγκτικό Συνέδριο να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες και εγκρίσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και να εισπράξει επιτέλους το ελληνικό Δημόσιο ένα σοβαρό ποσό από τις αποκρατικοποιήσεις και να ανταποκριθεί στις ελάχιστες υποχρεώσεις του μνημονίου.
Η Emma Delta, ως μελλοντικός διαχειριστής του ΟΠΑΠ, θα προτιμούσε, προτού καταβάλει τη δική της προκαταβολή, να έχει προηγηθεί η είσπραξη των χρημάτων από τα κρατικά λαχεία για τη σύσταση της εταιρείας και τις χρηματικές εγγυήσεις για τη λειτουργία της.

Για να πετύχει τον σκοπό της, η Emma Delta επιδεικνύει την οικονομική της ευρωστία, τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει το deal, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πιέσει το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των ενδιαμέσων συμφωνιών... Φυσικά, ο Τσέχος Γίρι Σμετς και οι Έλληνες συνέταιροι του (όμιλοι Μελισσανίδη και Κοπελούζου) δεν θα είχαν ουδεμία αντίρρηση να υπογραφεί πρώτα η σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ και στη συνέχεια οι ίδιοι πλέον -ως νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ- να διαπραγματευθούν τις συμβάσεις προμηθευτών για τα λαχεία... 

Διαβάστε το άρθρο "Σκυταλοδρομία ευθυνών στον ΟΠΑΠ" στην πηγή ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣκυταλοδρομία ευθυνών στον ΟΠΑΠ Top of Page