praktores.com
 
 

Μάχες χαρακωμάτων για τα λαχεία μεταξύ των ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta

Ιουλ 01
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ επιχειρεί, σύμφωνα με μία σειρά εγγράφων που έχει στη διάθεση της η «Κ», την αποσύνδεση της υπογραφής της σύμβασης των λαχείων με τη συμφωνία τεχνολογικού παρόχου για τα λαχεία. Το γεγονός ωστόσο βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την Παρασκευή η τελευταία ζήτησε για μία ακόμα φορά από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να ολοκληρώσει την υπογραφή της σύμβασης για τα λαχεία σε ένα 48ωρο.

Στις 20 Ιουνίου 2013 ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Στέλιος Σταυρίδης, απέστειλε επιστολή στον Παναγιώτη Πιπή, εκπρόσωπο της κοινοπραξίας των εταιρειών που είχαν πλειοδοτήσει για τα λαχεία (Οpap Investment, Intralot, Scientific Games) «για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, με σκοπό την άμεση υπογραφή της σύμβαση παραχώρησα». Ο κ. Σταυρίδη είχε προηγουμένου στείλει άλλες δύο επιστολές στον κ. Πιπή για να προσκομίσει έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι ο τελικός επιτυχών πλειοδότη είχε εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα ζητούσε την άμεση σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού με τη διευθέτηση των μεταξύ των μετόχων σχέσεων.

Ο κ. Σταυρίδης σημείωνε ότι αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την επιστολή ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος κάλεσε τις εταιρείες της κοινοπραξίας των λαχείων να καταθέσουν πιστοποίηση της καταβολής του ελάχιστου ποσού μετοχικού κεφαλαίου στα λαχεία (20 εκατ. ευρώ). Οι εταιρείες, όμως, με πρώτη την Intralot, στις 22 Ιουνίου 2013, δια επιστολής του διευθύνοντος συμβούλου της, Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, του θύμισαν ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε δεσμευθεί ήδη από τις 6 Ιουνίου 2013 ότι θα υπέγραφε τις συμβάσεις προμήθειας (supply agreements) το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου, για να προχωρήσουν Intralot και Scientific Games στην καταβολή του μεριδίου τους στο μετοχικό κεφάλαιο και τη σύσταση της εταιρείας αγοραστή των λαχείων.

Αντί για αυτό ο ΟΠΑΠ ζήτησε -κατά την Intralot- ευθύνες των προμηθευτών «χωρίς όριο αποζημίωσης», «υπέρμετρες περιπτώσεις επιβολής ποινικών ρητρών» και «ετήσιο κοστολογικό έλεγχο του τιμήματος». Ποιου τιμήματος; Εκείνου που αντιστοιχεί στο 3,3% του ετήσιου τζίρου των λαχείων. Η θέση αυτή του ΟΠΑΠ προήλθε από την επισήμανση της Emma Delta, της εταιρείας που τον αγόρασε, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσει οι τεχνολογικοί πάροχοι λαμβάνουν από 0,5 - 2,3% του τζίρου. Οι μέτοχοι της εταιρείας ειδικού σκοπού, που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό των λαχείων, έχουν συντάξει καταστατικό στο οποίο προβλέπεται ότι οι δύο προμηθευτές, Intralot και Scientific Games, έχουν βέτο με 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ. στη διάθεσή τους σε ζητήματα που αφορούν προμήθειες της εταιρείας των λαχείων.

Επίσης, η Emma Delta επισήμανε ότι ένας από τους εταίρους της εταιρείας των λαχείων, η Scientific Games, ζήτησε να εισάγει λαχεία από τις ΗΠΑ προβαίνοντας σε ενδοομιλικές συναλλαγές και γι' αυτό επέβαλε στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ρήτρα με την οποία θα αποζημίωνε την εταιρεία στην περίπτωση που διαπιστώνονταν παρόμοιες πρακτικές. Η Scientific Games απάντησε με επιστολή που έστειλε στις 24 Ιουνίου και υπογράφει ο κ. Μάικ Κονφόρτι, αντιπρόεδρος της εταιρείας: «Δεν έχει νόημα η επαναδιαπραγμάτευση όρων που είχαν συμφωνηθεί. Απογοητευόμαστε από τη χωρίς όριο χρονική διαδικασία» σημειώνει ο Κονφόρτι «και τις συνεχείς καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη ανάθεση στην ιταλική εταιρεία Bain and Company να επανεκτιμήσει το κατά πόσο έπρεπε να είναι το τίμημα για τις συμφωνίες προμηθειών». Ο κ. Αντωνόπουλος της Intralot επιχειρεί ένα βήμα παραπέρα όταν γράφει στη δική του επιστολή: «Η εταιρεία συμβούλων Bain είχε αποδεδειγμένα σχέσεις με την εταιρεία Lottomatica, μέλος του σχήματος Emma Delta». Η Intralot υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ γνώριζε τη συμφωνία τεχνολογικού παρόχου για τα λαχεία από τον Φεβρουάριο του 2013.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ισχυρίζεται ότι πήρε τα σχέδια στις 6.6.2013. Αντίθετα, ο Αντωνόπουλος υποστηρίζει ότι απλά τον Ιούνιο την έστειλε χωρισμένη -ως προς τον ΟΠΑΠ και τα λαχεία.


Στο ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι το «άνοιγμα» των συμβάσεων προμηθειών για τα λαχεία θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της εξαγοράς των λαχείων και στη συνέχεια την προσβολή του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ, «με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο ιδιωτικοποιήσεις». Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το «σχέδιο επενδυτικής αισιοδοξίας» που προωθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και θα είχε ως μοναδικό «νικητή» την Intralot, που θα συνέχιζε τη γνωστή σχέση με τον σημερινό δημόσιο ΟΠΑΠ.

Ευθύνες για αυτήν τη διαχείριση αποδίδονται στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και στον κ. Λουρόπουλο προσωπικά, επειδή ενδίδει σε πιέσεις που τον «ξεπερνούν» αλλά και σε ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος nou τον επέβαλαν στη διοίκηση του ΟΠΑΠ.
Η κατάρρευση της ιδιωτικοποίησης ακόμα θα είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη σχέδια για τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ εκτός Ελλάδος, που προωθεί μια μερίδα των δανειστών μας...

Διαβάστε το άρθρο "Μάχες χαρακωμάτων για τα λαχεία μεταξύ των ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta" στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΜάχες χαρακωμάτων για τα λαχεία μεταξύ των ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta Top of Page