praktores.com
 
 

Λύση μέσω Πράγας για τον ΟΠΑΠ

Ιουν 28
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την προηγούμενη Παρασκευή, την ώρα που στην Αθήνα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούσαν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τύχη της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και μαζί με αυτή του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κρινόταν στην Πράγα.


Εκεί, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση το Δ.Σ. του fund PPF, των Γίρι Σμετς και Π. Κέλνερ, εξέτασε «σπιθαμή προς σπιθαμή» το project και πήρε τις τελικές αποφάσεις του. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να βγει «λευκός καπνός», καθώς υπήρχε ανοιχτή γραμμή και με τους άλλους μετόχους στην Emma όπως τον Τσέχο Κ. Κόμαρεκ της KKCG και την ICT του Ρώσου Αλ. Νέσις.

To fund, παρά την έντονη δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν, αποφάσισε να παραμείνει και να δώσει τη μάχη με βάση συγκεκριμένη στρατηγική.
Οι πληροφορίες μιλούν για διαφωνίες μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και για προτάσεις άμεσης αποχώρησης που έπεσαν στο τραπέζι. Παρ' όλα αυτά, ο Γίρι Σμετς κατάφερε να αλλάξει το κλίμα παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι αν το project προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό του θα αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.


ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ

 Ωστόσο, το «ναι» εξαρτάται από αρκετούς όρους, και «κόκκινες γραμμές» καθώς το τίμημα των 652 εκ. κρίθηκε ιδιαίτερα ακριβό με βάση τη πτωτική πορεία της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με το μεγάλο «αγκάθι» των λαχείων.

Οι Τσέχοι θα ακολουθήσουν σκληρή γραμμή μέχρι τέλους προκειμένου η Emma Delta να αποκρούσει όλα αυτό που θεωρεί βάρη και στις δύο συμβάσεις ακόμη και με νομικές προσφυγές μετά την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης. Σε πρώτη φάση επιχειρούν ήδη την αποσύνδεση των δύο συμβάσεων τεχνολογικής υποστήριξης, (λαχείων και ΟΠΑΠ), ώστε να κλείσει πρώτα η υπόθεση του ΟΠΑΠ και να ακολουθήσουν τα λαχεία όπου η κοινοπραξία στοχεύει στην ανατροπή των επαχθών όρων που κατοχυρώνουν τεράστια προνόμια για τις Intralot και Scientific Games.


Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προκειμένου μην τιναχτεί στον αέρα η αποκρατικοποίηση και να εισπράξει τα 842 εκ. (652 εκ. από τον ΟΠΑΠ και 190 εκ. από τα λαχεία) φέρεται να εξετάζει και αυτή τη λύση. Έτσι, παρά τις πιέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε, -όπως ζητεί και ο Κόκκαλης-, η συμφωνία γιο τα λαχεία να υπογραφεί πακέτο με την σύμβαση προμήθειας, αλλά και με τον πάροχο για τον ΟΠΑΠ, στο τραπέζι του Μαξίμου έχει πέσει και το σενάριο να κλείσουν τα λαχεία χωρίς τα supply agreements.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ο πραγματικός λόγος της καταστατικής κυριαρχίας της μειοψηφίας (Intralot-S.G.), το σενάριο αλλαγής προμηθευτή για τα λαχεία και οι αλλαγές στη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ κρύβουν το κλειδί των εξελίξεων. Ουσιαστικά ο Κόκκαλης επιδιώκει να παραμείνει ανέγγιχτο ένα καθεστώς που επί δεκαετίες εξασφάλιζε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του στην Κηφισού, ενώ Μελισσανίδης και Γίρι Σμέτς τον καλούν να «αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια που ήξερε».

Η αποστασιοποίηση Λουρόπουλου από τη σύμβαση για τα λαχεία («τη βρήκα έτοιμη»), καταδεικνύει ακριβώς την απόλυτη κυριαρχία του συστήματος Κόκκαλη μέχρι το τέλος της διοίκησης Σπανουδάκη. Έτσι, κατέληξε ο ΟΠΑΠ που έχει το 67% της κοινοπραξίας των λαχείων-και θα καταβάλει περί τα 128 εκ. εκ των 190 εκ. του τιμήματος- μέσω των καταστατικών προβλέψεων να μην μπορεί να διορίσει ούτε καν γενικούς διευθυντές, αλλά και να αδυνατεί να πάρει αποφάσεις αφού χρειάζεται ειδικές πλειοψηφίες στο Δ. Σ. και τη Γ.Σ. (ενώ διαθέτει 7στα 11 μέλη του ΔΣ, χρειάζεται έγκριση των 8 και στη Γ.Σ.
ενώ έχει 67% χρειάζεται πλειοψηφία 75%). Ο Λουρόπουλος μίλησε για συμφωνία «προστασίας των μετόχων μειοψηφίας».


Η ουσία είναι ότι Κόκκαλης και Αμερικάνοι, αν και έχουν από 16,5%, ύψωσαν «τείχος προστασίας» απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόθεση της νέας ιδιοκτησίας του ΟΠΑΠ να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και έτσι να αλλάξει τους συσχετισμούς ή και να τους θέσει εντελώς έξω από τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Παράλληλα, η Emma Delta θέλει να ανατρέψει το 3,3% επί του τζίρου που έχουν κατοχυρώσει ως προμηθευτές Intralot-S.G. γιατί αλλιώς ο λογαριασμός «δεν βγαίνει». Πέρα από το εφάπαξ τίμημα των 190 εκ., προστίθενται οι δεδομένες εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολογία, που θα είναι 580 εκ. για τη 12ετία, τα δικαιώματα των πρακτόρων κλπ, με αποτέλεσμα για τον ΟΠΑΠ να μένει ένα ελάχιστο ποσοστό με πιθανότερο να έχει ζημιά.


ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

Αν και ο τζίρος των λαχείων κινείται πτωτικό τα τελευταία χρόνια (375 εκ. το 2010, 300 εκ.το 2011) με την επανέκδοση του Ξυστό υπολογίζεται ότι θα ανέβει πάνω από τα 400 εκ. ευρώ και άρα μιλάμε για εξασφαλισμένο έσοδο για Intralot-S.G. στη 12ετία περί τα 160 εκ. Τώρα με βάση και την εκτίμηση της εταιρίας ΒΑΙΝ -που προσέλαβε ο ΟΠΑΠ- που ρίχνει τον πήχη της προμήθειας από το 3,3% στο 2,1%, ανοίγει ο δρόμος για ανατροπές. Η αντίδραση Κόκκαλη θεωρείται δεδομένη, αλλά στο τραπέζι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής προμηθευτή με έτοιμη τη «λύση» της Lottomatica που μετέχει στην Emma Delta. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος γύρος μετά τις υπογραφές των συμβάσεων θα δοθεί στα δικαστήρια.

Διαβάστε το άρθρο "Λύση μέσω Πράγας για τον ΟΠΑΠ" στην πηγή DEAL NEWS

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΛύση μέσω Πράγας για τον ΟΠΑΠ Top of Page