praktores.com
 
 

Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta

Ιουν 27
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δημόσιο αξιώνει τήρηση των δεσμεύσεων και άμεση υπογραφή των συμβάσεων.

Η διοίκηση του ταμείου τόνισε ότι οι συμβάσεις για τον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία - Ξυστό πρέπει να υπογραφούν άμεσα και να τηρηθούν οι συμφωνίες. Προσφυγή μετά την εξαγορά διεμήνυσε ότι θα κάνει n εταιρεία για όσους όρους κρίνει μη επωφελείς.

Την αισιοδοξία τους ότι οι αποκρατικοποιήσεις των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ θα προχωρήσουν εξέφραζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες μετά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με την κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 33% του Οργανισμού - την Emma Delta.

Η ολοκλήρωση των δύο εν λόγω αποκρατικοποιήσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας, αφού αφενός το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άμεσα 842 εκατ. ευρώ και αφετέρου κρίνεται η επιτυχία του προγράμματος.
Μία αποτυχία αποκρατικοποίησης των δύο «στοιχημάτων» του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων-Ξυστό, θα σημαίνει ότι 1,74 δις ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος και αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας θα έπρεπε να ληφθούν σε μέτρα (περικοπές δαπανών, το ανώτατο κατά 1 δισ. ευρώ).


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε σε κλίμα μικρής έντασης, οι επικεφαλής της Emma Delta είπαν στα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα επιμείνουν στη συμμετοχή τους κατά 33%του ΟΠΑΠ, αλλά την ίδια ώρα διεμήνυσαν ότι μετά την εξαγορά του Οργανισμού θα προσφύγουν για όσους όρους πιστεύουν ότι δεν είναι επωφελείς για τον ΟΠΑΠ.

Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Emma Delta (στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Τσέχοι, Ρώσοι, Σλοβάκοι και  Ιταλοί ) θα προσφύγουν και για τους όρους κάτω από τους οποίους έγινε ο διαγωνισμός των Κρατικών Λαχείων αλλά και για τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, δηλαδή της Intralot.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και n Emma Delta, επανατοποθετήθηκαν στα ζητήματα που αφορούν τους όρους εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων, αλλά και για τη διάρκεια της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου (Intralot) με τα ίδια επιχειρήματα και από τις ίδιες οπτικές γωνίες που έχει κάθε πλευρά εδώ και περίπου δύο μήνες, που έχουν ανακύψει τα προβλήματα.

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είπε ξεκάθαρα ότι το μόνο ζήτημα που αφορά το ελληνικό Δημόσιο είναι το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και όχι οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και των προμηθευτών.

Οι συμβάσεις

Γι' αυτόν τον λόγο οι ίδιοι τόνισαν πως οι συμβάσεις για τον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία - Ξυστό πρέπει να υπογραφούν άμεσα και να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν κάνει όλες οι πλευρές μεταξύ τους.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Emma Delta επανέλαβαν για ακόμη μία φορά ότι οι όροι της εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων καθώς και το ποσοστό συμμετοχής του ΟΠΑΠ σε αυτήν δεν είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού.


Αυτός είναι ο λόγος που το επενδυτικό σχήμα που προκρίθηκε στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έθεσε για άλλη μία φορά ζήτημα αλλαγής των όρων στη συμφωνία για τα Λαχεία, καθώς και θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων που ελήφθησαν για τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot ως τεχνολογικού παρόχου για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης 2 ετών.

ΤΑΙΠΕΔ : Τι υποστηρίζει για τη σύμβαση

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2012 τον διαγωνισμό κέρδισε Κοινοπραξία 4 εταιρειών (ΟΠΑΠ Α.Ε., Scientific Games, Lottomatica και Intralot), n οποία προσέφερε εφάπαξ ποσό 190 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο έτο5 και 50 εκατομμύρια ευρώ ανά έτο5 για καθένα από τα υπόλοιπα 11 έτη της παραχώρησης.
Η σύμβαση μεταξύ της Κοινοπραξίας και του ΤΑΙΠΕΔ ενεκρίθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 17 Απριλίου.


Οι σχέσεις Η σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων καθώς και τα θέματα που καθόριζαν τις σχέσεις των μετόχων της Κοινοπραξίας, όπως π.χ. η σύμβαση μετόχων και οι αμοιβές των μελών της υπό την ιδιότητά τους ως προμηθευτών της Κοινοπραξίας τους (είναι ταυτόχρονα μέτοχοι και προμηθευτές), ήταν διαθέσιμα στην ψηφιακή βάση δεδομένων του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, άρα και απολύτως γνωστά πριν από την υποβολή της προσφοράς της Emma Delta, της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.


Περαιτέρω, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να υπογράψει τη σύμβαση για τον Τεχνολογικό Πάροχο με την Intralot, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. και την έγκριση (με πλειοψηφία 71% και 29% λευκό) της  έκτακτης Γενικής Συνέλευση της εταιρείας της 5ns/4/2013.

Διαβάστε το άρθρο "Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta" στην πηγή ΕΘΝΟΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta Top of Page