praktores.com
 
 

Θρίλερ ... και στον ΟΠΑΠ

Ιουν 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Κρύος ιδρώτας» στο κυβερνητικό επιτελείο και στο ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση του ΟΠΑΠ.

 Το «φάντασμα» της ΔΕΠΑ πλανάται πάνω από την Κηφισού και στο Μαξίμου δε θέλουν ούτε να σκεφτούν την πιθανότητα η πρώτη εμβληματική αποκρατικοποίηση να καταρρεύσει εκ των υστέρων λόγω των προβλημάτων με την αποκρατικοποίηση των λαχείων και τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου της Intralot.

Σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι, αν μετά την δυσάρεστη ανατροπή στο διαγωνισμό με τη ΔΕΠΑ, έρθει και προστεθεί μια κατάρρευση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για αυτό καθ' αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα τεθεί εντελώς εκτός τροχιάς και οικονομικών στόχων, όσο και σε επίπεδο εικόνας της χώρας.

«Εκεί που πήγαμε να γυρίσουμε το παιχνίδι, θα έρθουν τα πάνω κάτω» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί, μετά από τόσες προσπάθειες και την πιο κρίσιμη ώρα όπου ισχυρά funds και μεγάλοι διεθνείς επενδυτές άρχισαν να εντάσσουν στα πλάνα τους την Ελλάδα, η ταυτόχρονη σχεδόν «αποδόμηση» των δύο πιο εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων θα λειτουργούσε ως «χαριστική βολή» σε κάθε πιθανότητα να δείξουν ενδιαφέρον για τα τωρινά και μελλοντικά projects του ΤΑΙΠΕΔ.

Η εντολή από το Μαξίμου προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, αλλά και του Ταμείου ήταν σαφής: «κάντε ό,τι χρειαστεί για να μη χαλάσει η υπόθεση».

Έτσι, κυρίως μετά τη «Μεγάλη Δευτέρα» της ΔΕΠΑ, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια  και να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Ο Κόκκαλης πέρασε την πόρτα της Κηφισού και συναντήθηκε με το Λουρόπουλο προκειμένου να συζητήσουν τις «τελευταίες λεπτομέρειες» τόσο για τη σύσταση της κοινής εταιρίας που θα διαχειριστεί τα λαχεία, όσο και για τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου. Ουσιαστικά, το αφεντικό της Intralot, βλέποντας την πίεση που ασκούν οι τελευταίες εξελίξεις επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προκειμένου να πετύχει τα σχέδιά του. Υπολογίζει ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης προς την κοινοπραξία Emma Delta προκειμένου να μην επιμείνει στις ενστάσεις της.

Τα πράγματα όμως δεν διαγράφονται όπως τα υπολογίζει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο της κοινοπραξίας και ιδιαίτερα οι Τσέχοι υπό τον Γίρι Σμέτς δηλώνουν ανυποχώρητοι στα όσα έχουν επισημάνει με το εξώδικο τους προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας ουσιαστικά «κόκκινη γραμμή».

Κατ αρχήν, όσον αφορά το διαγωνισμό για τα λαχεία θεωρούν ότι ήδη ήταν μεγάλο το τίμημα των 190 εκ. ευρώ για τη 12ετή εκμετάλλευση και ότι αυτή η υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να καταβάλει το ποσοστό του τιμήματος που αναλογεί στο 67% που κατέχει στην κοινοπραξία (Intralot και Scientific Games έχουν από 16,5%) θα πρέπει να εκταμιεύσει 128 εκ περίπου, που αν αφαιρεθούν από τα διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις φέρνουν το οργανισμό σε κατάσταση να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Παράλληλα, παραμένουν «μέχρι κεραίας» όσα έχουν διατυπωθεί σε σχέση με τους «εξωφρενικούς όρους» που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας όσον αφορά τις καταστατικές πλειοψηφίες τόσο τη δυνατότητα βέτο από τους δύο μειοψηφούντες μετόχους στο Δ.Σ., αλλά και στη Γ.Σ. της υπό σύσταση εταιρίας, όσο και τα άλλα θέματα με κορυφαίο την απαίτηση η Intralot και η S.G. να είναι και οι προμηθευτές λαμβάνοντας 3,3% επί του ετήσιου τζίρου ανεξάρτητα αν η χρήση θα είναι κερδοφόρα ή ζημιογόνα.


Με βάση τη συμφωνία, η Intralot θα υποστηρίξει τεχνολογικά την ανάπτυξη της εταιρίας και του δικτύου και η Scientific Games θα προμηθεύει το Ξυστό.
Από την άλλη πλευρά, ο Κόκκαλης και οι Αμερικανοί απειλούν με δικό τους εξώδικο και μη καταβολή του τιμήματος που τους αναλογεί αν δεν υπογραφεί άμεσα και το supply agreement που θα τους κατοχυρώνει ως προμηθευτές, αλλά αυτό υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αβέβαιο.


Έτσι, υπό την πίεση της κυβέρνησης μπορεί να προχωρεί η σύσταση της εταιρίας προκειμένου να καταβληθούν τα 190 εκ. του τιμήματος στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά τα ζητήματα, σύμφωνα με κύκλους της Emma Delta, παραμένουν ανοιχτά. Κάτι που σημαίνει ότι και μετά τη σύσταση της εταιρίας θα επιδιωχθεί, ακόμη και με νομικά μέσα, η αλλαγή των όρων που θεωρούνται απαράδεκτοι.

Διαβάστε το άρθρο "Σκηνικό θρίλερ και στον ΟΠΑΠ" στην πηγή DEAL NEWS

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΘρίλερ ... και στον ΟΠΑΠ Top of Page