praktores.com
 
 

Ο κ. Λουρόπουλος για λόγους που θα πρέπει να εξηγηθούν πέταξε έξω ...

Ιουν 08
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι ιδιωτικοποιήσεις για Λαχεία - Ξυστό (190 εκατ. ευρώ) και πώληση 33% του ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ) από λάθη και παραλείψεις του Οργανισμού.

Τραβάει τα μαλλιά του ο Στ. Σταυρίδης (πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ), αφού το Ταμείο τον περασμένο Δεκέμβριο κατακύρωσε τον διαγωνισμό για τα Λαχεία - Ξυστό στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ (67%) και Scientific Games (16,5%) και Intralot (16,5%), η σύμβαση ενεκρίθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές Απριλίου 2013, και ο κ. Κ. Λουρόπουλος (πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε.) μόλις προχθές (!!!) συναντήθηκε με την Intralot για να συσταθεί η κοινή κοινοπρακτική εταιρεία, που όμως έδωσε την προσφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όταν στις 10 Δεκεμβρίου 2012 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Intralot, ScientificCames, για το δικαίωμα εκμετάλλευσης για 12 χρόνια των Λαχείων και Ξυστό, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κ.Λουρόπουλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έλεγε στους υπαλλήλους του Οργανισμού ότι «η σημερινή συμφωνία με τα Κρατικά Λαχεία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας μου. Πάντως, δεν θ' ανοίξουμε ακόμα σαμπάνιες, γιατί είμαι προληπτικός...».

Σήμερα, 8 Ιουνίου 2013, δηλαδή έξι μήνες μετά, θα έλεγε κανείς ότι οι... προλήψεις του κυρίου Προέδρου έχουν κάνει το θαύμα τους, αν πριν από αυτές δεν υπήρχε ένα πλήθος παραλείψεων από τον ίδιο. Παραλείψεις ουσίας, αφού έξι μήνες μετά δεν έχει καταφέρει ακόμα να συστήσει την εταιρεία της κοινοπραξίας, η οποία και θα πρέπει να καταβάλει τα 190 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τρανή απόδειξη των παραλείψεων που κινδυνεύουν να τινάξουν τον διαγωνισμό στον αέρα αποτελεί το γεγονός ότι μόλις προχθές, Τετάρτη, 5/6, κατόπιν επιμονής του Στέλιου Σταυρίδη, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να εισπράξει τα 190 εκατ. ευρώ, συναντήθηκαν στα γραφεία του Ταμείου οι κ. Κ. Λουρόπουλος και Σ. Κόκκαλης για να ρυθμίσουν λεπτομέρειες που αφορούν τη σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρείας, δηλαδή μιας εταιρείας που έδωσε προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ προ έξι μηνών...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν ο κ. Λουρόπουλος στις 7/8/2012 κάθισε στον προεδρικό θώκο της ΟΠΑΠ Α.Ε., βρήκε ήδη μια υπογεγραμμένη συμφωνία κυρίων η οποία συγκροτούσε κοινοπραξία ως εξής: ΟΠΑΠ 33,5%, ScientificGames 16,5%, Intralot 16,5% και Lottomatica33,5%. Ας σημειωθεί ότι στις συμφωνίες υπήρχε πρόβλεψη εκ του 33,5% του ΟΠΑΠ το 16,75%, δηλαδή το ήμισυ, να δοθεί στο τσέχικο fund PPF. Μεσολάβησε όμως ο διαγωνισμός για το διαδικτυακό σύστημα, πριν αναλάβει ο Κ. Λουρόπουλος, όπου νικητής αναδείχθηκε η Lottomatica, με αποτέλεσμα να τα «σπάσουν» Κόκκαλης και Μελισσανίδης, που μέχρι τις 24/7/2012 ήταν πολύ κοντά...

Ο κ. Λουρόπουλος για λόγους που θα πρέπει να εξηγηθούν πέταξε έξω τη συμφωνία με το PPF, με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση. Όταν τον Δεκέμβριο η κοινοπραξία προσέφερε 125 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε και απαίτησε το ποσόν των 190 εκατ. ευρώ. Η Lottomatica αποχώρησε και ο κ. Λουρόπουλος, χωρίς έγκριση του Δ.Σ., αλλά μέσω μιας γενικού περιεχομένου εξουσιοδότησης, δεσμεύτηκε να καταβάλει τα υπόλοιπα 65 εκατ. ευρώ , για να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Έτσι, η κοινοπραξία πλέον επρόκειτο να συγκροτήσει την εταιρεία εκμετάλλευσης Λαχείων - Ξυστό, με ποσοστά 67% ο ΟΠΑΠ, και από 16,5% οι ScientificGames και Intralot. Ο φάκελος του διαγωνισμού ετέθη υπ' όψιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με πλειοψηφία 2 προς 1 ενεκρίθη, στις αρχές Απριλίου 2013. Ένα ποσοστό 3,3% επί του τζίρου θα εδίδετο ως προμήθεια στις ScientificGames και Intralot για την εκτύπωση των Λαχείων και των δελτίων Ξυστό.

Οι νέοι ιδιοκτήτες της ΟΠΑΠ Α.Ε. (δηλαδή η EmmaDelta) τον Μάιο του 2013 διατύπωσαν διαφωνίες με ορισμένους όρους της κοινοπρακτικής εταιρείας, έστειλαν εξώδικα με σκληρό περιεχόμενο και απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν τη σύμβαση για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Τελικά το θέμα αναμένεται να επιλυθεί στην εβδομάδα που έρχεται, με κυβερνητική παρέμβαση και κάπως με παρακλητικό τόνο προς τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, για να μην τιναχθούν στον αέρα οι δύο διαγωνισμοί που αφορούν την ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικού ύψους 842 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως για να μην πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αξιοπιστία την οποία ο Αντώνης Σαμαράς προβάλλει σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του.

Δεν χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης των χειρισμών της Emma Delta και στις τοποθετήσεις απαντήσεις της Intralot. Οι πλειοψηφίες για τη λήψη απόφασης της κοινοπρακτικής εταιρείας και η προμήθεια του 3,3% ήταν γνωστές ευθύς εξ αρχής.

Το θέμα είναι γιατί οι τριβές αυτές δεν λύθηκαν στο διαρρεύσαν διάστημα των έξι μηνών από τον πρόεδρο της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κώστα Λουρόπουλο, που όπως προείπαμε κατέχει το 67% στην κοινοπραξία, άρα και την πρωτοβουλία για επίλυση όλων των θεμάτων και τριβών μεταξύ των εταίρων.

Προφανώς, όταν τον Δεκέμβριο ο κ. Λουρόπουλος αρνήθηκε τους εορτασμούς για την επιτευχθείσα συμφωνία με σαμπάνιες, μάλλον αργότερα το ξανασκέφτηκε και άνοιξε δυο τρεις για τον εαυτό του... Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η επί εξάμηνο αδράνειά του.

Διαβάστε το άρθρο "ΟΠΑΠ: Αστοχίες Αποκρατικοποιήσεων" στην πηγή ΑΠΟΨΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 10:44 Διαβάστηκε 2749 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟ κ. Λουρόπουλος για λόγους που θα πρέπει να εξηγηθούν πέταξε έξω ... Top of Page