praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

Μαϊ 11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και σταδιακή «χαρτογράφηση» του οργανισμού οι πρώτες κινήσεις των νέων ιδιοκτητών

Μπορεί να απαιτηθούν τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες προκειμένου και «με τη βούλα» οι νέοι ιδιοκτήτες ίου ΟΠΑΠ να αρχίσουν να κινούν τα νήματα στο Περιστέρι -ο φάκελος του διαγωνισμού έχει αποσταλεί προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση πώλησης των μετοχών θα υπογραφεί αφού δοθεί η σχετική έγκριση-, ωστόσο ήδη δρομολογούνται οι πρώτες κινήσεις βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει οι μέτοχοι του Emma Delta.

Η αρχή θα γίνει με την αλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε., εν όψει της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Κ», υπάρχουν σκέψεις να αναλάβει θέση στο δ.σ.
ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελιοοανίδης, ένας εκ των βασικών μετόχων του Emma Delta, κίνηση με πολυάριθμα μηνύματα και αποδέκτες. Βάσει της νομοθεσίας, το επενδυτικό σχήμα, ως κάτοχος του 33% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει δικαίωμα να τοποθετήσει επιπλέον μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Τοποτηρητής

Συγκεκριμένα, αναφέρουν νομικοί, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ επί του παρόντος διαθέτει 11 μέλη, τα οποία εκλέγονται (ή εγκρίνονται, αν έχουν σταδιακά αντικατασταθεί στο δ.σ. κατά τη διάρκεια της θητείας τους) από τη γενική συνέλευση. Στην πράξη, η γενική συνέλευση εκλέγει ή εγκρίνει τα μέλη που προτείνει το δ.σ., το οποίο ορίζει ο κύριος μέτοχος, άρα η Emma Delta.

Για να λάβει η Emma Delta τον έλεγχο του δ.σ. πριν από την επικείμενη γενική συνέλευση, πρέπει σταδιακά να παραιτηθούν τουλάχιστον 6 από τα 11 μέλη του και, κυρίως, ο διευθύνων σύμβουλος, που έχει και την αρμοδιότητα εισήγησης των θεμάτων.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», η πρώτη κίνηση αφορά την τοποθέτηση ενός μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της επιλογής των νέων μετόχων, και μάλιστα με καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου, ώστε να υπάρχει «τοποτηρητής» από την πρώτη ημέρα και έλεγχος των αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έως ότου εγκριθεί ο διαγωνισμός και το σχέδιο σύμβασης για τη μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου από το ελεγκτικό συνέδριο, θεωρείται δύσκολο να πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές.

Χαρτογράφηση

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθεί επιπλέον χρόνος. Τα επόμενα βήματα των νέων ιδιοκτητών θα αφορούν την επιχειρησιακή και λειτουργική χαρτογράφηση του Οργανισμού. Καθώς η προετοιμασία για τον διαγωνισμό υπήρξε ενδελεχής και πολλά στοιχεία δόθηκαν μέσω του data room, υπάρχει μια αρκετά καλή εικόνα για την εσωτερική δομή της εταιρείας.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως χρονικά θα προηγηθεί η τοποθέτηση νέου επικεφαλής και της διοικητικής ομάδας στον ΟΠΑΠ. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τοποθέτηση στελέχους τσεχικής καταγωγής ως CEO, με δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, ή για ανάληψη της προεδρίας από Τσέχο και πρόσληψη επαγγελματία μάνατζερ από την αγορά για τη θέση του CEO, ο οποίος θα πλαισιωθεί από δυο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.

Σημειώνεται πως ο τσεχικός ΟΠΑΠ, η εταιρεία SAZKA, ελέγχεται από τον επενδυτικό όμιλο KKCG του Τσέχου δισεκατομμυριούχου -και μετόχου του Emma Delta- Κάρελ Κόμαρεκ. Στη SAZKA διευθύνων σύμβουλος είναι σήμερα ο Ρόμπερτ Χβάταλ, με πολυετή θητεία σε πολυεθνικές όπως η Procter & Gamble και η Reckitt Benckiser, το όνομα του οποίου έχει συζητηθεί ως νέου επικεφαλής για τον ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα, θα δρομολογηθεί εκπόνηση και υλοποίηση ενός νέου business plan, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά θέματα που παραμένουν παγωμένα, όπως είναι η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, η επέκταση στο Internet (ενδεχομένως με την προώθηση και του Bingo, το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών της εταιρείας), το λανσάρισμα του Ξυστό και το «ξεκαθάρισμα» του στελεχιακού και υπαλληλικού προσωπικού.

Αρκεί να αναφερθεί πως το "restructuring" είναι η λέξη που επισταμένως χρησιμοποιούν στις συζητήσεις τους οι μέτοχοι του Emma Delta...

Πολυθρόνα για Ρώσους, Τσέχους και Έλληνες

Ρώσοι ολιγάρχες, Τσέχοι εκπρόσωποι του «new money», Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες υπό μία σκεπή; Το εγχείρημα δεν ήταν διόλου εύκολο και απαιτήθηκε μεγάλη και πολύμηνη προετοιμασία για τη σύνθεση ενός επενδυτικού σχήματος που θα μπορούσε να διεκδικήσει -και να αποκτήσει- τον έλεγχο του ΟΠΑΠ.

Πέραν του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίβη (Aegean Marine Petroleum) και του Πρι Σμετς (πρώην μέτοχος του PPF Group, υπεύθυνος σήμερα των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και των τραπεζικών επενδύσεων του ομίλου και μέτοχος της τσεχικής Home Credit Β. V και της Τράπεζας Πειραιώς), στο Emma Delta συμμετοχή διαθέτουν ο (γνωστός στην ελληνική τραπεζική αγορά) Αλεξάντερ Νέσις, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας ICT. η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με το PPF. καθώς και ο Σλοβάκος Γιόζεφ Tkots, επικεφαλής του ομίλου J&T Group. Ακόμα, συμμετοχή διαθέτει ο Κάρελ Κόμαρεκ. επικεφαλής του ομίλου KKCG. ενώ ο Ρώσος Αλεξάντερ Μάμουτ φαίνεται να εισέρχεται σε δεύτερο στάδιο στο σχήμα.

Ποιος θα «τρέξει» τον Οργανισμό

Η παρουσία της Lottomatica στο μετοχικό σχήμα που απαρτίζει το fund Emma Delta προοιωνίζεται πως λειτουργικά το «τρέξιμο» του ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθεί οπό τους Ιταλούς operators.

Ο ιταλικός όμιλος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορείς λειτουργίας και εκμετάλλευσης συστημάτων λοταρίας παγκοσμίως, με βάση τα συνολικά στοιχήματα. Μέσω της θυγατρικής GTECH Corporation, αποτελεί επίσης κορυφαίο πάροχο τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών λοταρίας και παιγνίων σε παγκόσμιο επίπεδο Ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την De Agostini. η οποία ανήκει σε έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους ομίλους στον χώρο των εκδόσεων και των ΜΜΕ. To 2012 o όμιλος Lottomatica κατέγραψε έσοδα περίπου 3.1 δισ. ευρώ ενώ αριθμεί περίπου 8.500 εργαζομένους οε περισσότερες από 60 χώρες.

Το ποσοστό που κατέχει στην Emma Delta, που κέρδισε τον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ, εκτιμάται σε 10%. ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ανέφερε στο Reuters πως πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση.

«Η Lottomatica Group θα λειτουργήσει ως industrial partner και στόχος είναι να συμβάλει σε θέματα τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο στον τομέα των τεχνολογιών, της διαχείρισης και της εισαγωγής νέων προϊόντων».

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΙΑΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Νίκου Χρυσικόπουλου

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα Top of Page