praktores.com
 
 

Συνέντευξη στο ΧΩΝΙ του Σ. Σταυρίδη για τον ΟΠΑΠ

Μαϊ 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεπουλάνε τη χώρο.Τους νοιάζει μόνο να καταχωρήσουν την πώληση του ΟΠΑΠ στο βιογραφικό τους.
Δεν τους νοιάζει καν που το ελληνικό δημόσιο έχασε μια βασική πηγή εσόδων Το δυστύχημα δεν είναι ότι ξεπουλάνε τη χώρα. Το δυστύχημα είναι ότι πανηγυρίζουν επειδή ξεπουλάνε τη χώρα.
Δεν βγήκαν στα media ως οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη δύσκολη θέση τη λάθος στιγμή... Δεν τους είδαμε να βγαίνουν απολογούμενοι για αυτό που υποτίθεται ότι αναγκάστηκαν να κάνουν...
Το αντίθετο ακριβώς. Για αυτούς είναι καλό να ξεπουλάς την πατρίδα σου στις πιο εξευτελιστικές τιμές της αγοράς. Άλλωστε, για αυτούς οι έννοιες «πατρίδα», «ο τόπος που θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου» ή «το ελληνικό κράτος» ανάγονται περίπου σε πεπαλαιωμένες αραχνιασμένες ιδεοληψίες.
Αντίθετα, γοητεύονται ιδιαίτερα από τις έννοιες «χρήμα», «εξουσία» και πάλι «χρήμα». Δεν τους νοιάζει που το ελληνικό δημόσιο έχασε μια βασική πηγή Πανηγυρίζουν (υποκριτικά) εσόδων... Τους νοιάζει μόνο να καταχωρήσουν το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ στο βιογραφικό τους. Άρα, θα πρέπει να μας το παρουσιάσουν ως μια πετυχημένη αποκρατικοποίηση. Άρα, θα πρέπει να βγουν και να πανηγυρίζουν. Ε, αυτό είναι το πιο χυδαίο...
Αν ακούσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την «απίστευτη» δήθεν συμφωνία που πέτυχαν οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, θα νομίσει ότι τον πουλήσαμε 5-6 δια! Τελικά βέβαια τον πουλήσαμε 652 εκατ. ευρώ, όταν -θυμίζουμε- η εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή για το ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ήταν 650 εκατ. ευρώ!

Και όμως ο Στέλιος Σταυρίδης, ο πρόεδρος του Ταμείου ξεπουλήματος της χώρας, βγήκε την Πέμπτη το μεσημέρι στα ραδιόφωνα και έλεγε ότι τάχα του δίνουν και συγχαρητήρια από το εξωτερικό για τη δήθεν τεράστια επιτυχία του.
Ότι οι διεθνείς οίκοι και παράγοντες της αγοράς δεν πίστευαν την τόσο συμφέρουσα τιμή πώλησης που πέτυχε το ΤΑΙΠΕΔ... ΟΤΑΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το ΧΩΝΙ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη. Η άποψή μας για το Ταμείο ξεπουλήματος της χώρας είναι δεδομένη και τη γνώριζε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Επειδή έχουμε συνηθίσει αυτοί οι τεχνοκράτες να αποφεύγουν συνήθως να μας απαντήσουν, ειδικά όταν πρόκειται για περίπτωση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μας προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη η κίνηση του κ. Σταυρίδη να τηλεφωνήσει ο ίδιος για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, 10 λεπτά μετά την υποβολή του αιτήματος μας.

 Εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε το θάρρος, τη διάθεση και τα αντανακλαστικά του ανδρός (Στέλιου Σταυρίδη) αλλά διαφωνούμε κάθετα με τις πρακτικές του Ταμείου που προεδρεύει. Η επτκοινωνία μας ξεκίνησε ήρεμα...
Χ: θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για την τιμή πώλησης του ΟΠΑΠ.
Το κράτος έχει επιβάλει ένα φόρο 30% στο μεικτό κέρδος. Ο ΟΠΑΠ ας το πούμε κάνει περίπου 4 δια τζίρο, μοιράζει στους παίκτες τα 2,8 και του μένουν 1,2. Πέρυσι ήταν 1,3 δια ευρώ. Σ αυτό το 1,3 δισ. που έμενε στην εταιρεία, το κράτος έβαλε 30% φόρο. Άρα, αφαιρεί 400 περίπου εκατομμύρια από τα κέρδη της εταιρείας. Και αφαιρεί 6,3 δια από τα κέρδη

Χ: Πάντως το κράτος θα τα έπαιρνε αυτά χα λεφτά ακόμη και αν παρέμενε ο ΟΠΑΠ κρατικός και δεν τον έπαιρνε κανένας ιδιώτης. Αυτά θα ήταν έσοδα του δημοσίου έτσι και αλλιώς από την επιβολή φορολογίας. Έτσι δεν είναι;

Έτσι μπράβο.


Άρα, μειώσαμε τα ετήσια κέρδη για να βγαίνουμε και να λέμε ότι πουλήσαμε 18,6 φορές πάνω από τα ετήσια κέρδη. Επίτηδες τα μειώσαμε. Εμείς το κάναμε συνειδητά.
Ασφαλώς συνειδητά.


Άρα, μην επικαλείστε το επιχείρημα ότι πουλήσαμε 18,6 φορές τα ετήσια κέρδη του.
Και τι πρέπει να κάνω δηλαδή;

Να πείτε την αλήθεια. Τώρα βγαίνετε και πανηγυρίζετε ότι πουλήσατε σε τιμή που ισοδυναμεί με 18,6 φορές τα ετήσια κέρδη του ΟΠΑΠ. Τα ετήσια κέρδη του ΟΠΑΠ όμως δεν έχουν ούτε τα κέρδη του ΟΠΑΠ από το διαδίκτυο ούτε από τα φροντάκια ούτε από το Bingo ούτε από το Ξυστό. Όλα αυτά θα τα τρέξει ο νέος ιδιοκτήτης.
Τώρα μπορείτε να με ακούσετε;

Ο ΟΠΑΠ έχει ένα business plan δεκαετίας που περιλαμβάνει όλα αυτά που είπατε?

Μα αφού δεν τα τρέχει αυτά τα παιχνίδια σήμερα. Πώς τα περιλαμβάνει; Πώς ξέρουν πόσα θα είναι τα κέρδη του ΟΠΑΠ; Ο προκάτοχος σας Σπανουδάκης το 2012 έλεγε άτι ο ΟΠΑΠ μόνο από το internet θα έχει επιπλέον κερδοφορία 200 εκ ευρώ το χρόνο.
Μόνο από το internet. Πώς μου λέτε ότι στην τιμή συμπεριλαμβάνετε αυτά τα κέρδη από τα επιπλέον παιχνίδια;

Πρόβλεψη κάνουμε κύριε Κακλαμάνε

Μα, η πρόβλεψη σας για το 2013 είναι χειρότερη από το 2012, που δεν τα είχε αυτά τα παιχνίδια. Τι πρόβλεψη είναι αυτή;

Να σας πω κάτι; Επειδή θέλετε να επιχειρηματολογήσετε ότι ξεπουλάμε, κάντε το τουλάχιστον αφού ακούσετε την αλήθεια. Όταν αγοράζεις μια εταιρεία την αγοράζεις με βάση το μέλλον και όχι το παρελθόν.
Αυτά είναι στοιχειώδεις κανόνες.
Ακριβώς. Και εσείς τι κάνετε; Υπολογίζετε την τιμή με βάση το παρελθόν και όχι με βάση το μέλλον και τις δυνατότητες κερδοφορίας που θα έχει ο νέος ιδιοκτήτης.
Ακούστε. Εμείς λέμε το εξής. Οι κανόνες μιας εταιρικής διακυβέρνησης είναι δεδομένοι. Κάνω μια εκτίμηση για το μέλλον, που μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη. Όλα αυτά που λέτε έχουν υπολογισθεί για αυτό και τα κέρδη του 2013 είναι λίγα. Του 2014 και του 2015 είναι σχετικά λίγα αλλά μετά το 2016 και το 2017 ανεβαίνουν τα κέρδη ακριβώς γιατί έχουν υπολογισθεί όλα αυτά που λέτε.
(Το ΤΑΙΠΕΔ είναι τελείως σουρεαλιστικό. Παραδέχονται και επίσημα πως το επιχείρημα τους, ότι τάχα πούλησαν 18,6 φορές πάνω από τα ετήσια κέρδη του 2013, είναι τελείως υποκριτικό.
Το ξέρουν ότι τα κέρδη του 2013 είναι τα χαμηλότερα δυνατά. Επειδή αυτοί συνειδητά τα μείωσαν. Και παρά ταύτα πανηγυρίζουν  Η συνέχεια της επικοινωνίας μας είναι -αναμενόμενα- επεισοδιακή).)

  Αυτά είναι στοιχεία που έβγαλε ο ΟΠΑΠ. Δεν τα έβγαλα εγώ. Το θέμα είναι το εξής. Οι διεθνείς αγορές σήμερα έχουν στρέψει το μάτι τους στην Ελλάδα. Το 2012 κανείς δεν παρακολουθούσε την Ελλάδα. Τώρα όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα συνεχιστεί; Μακάρι. Δεν θα συνεχιστεί; Θα φύγουν οι επενδυτές και θα μείνουμε εμείς με τη μιζέρια μας. Και δεν ξέρω αν θα έχετε και λεφτά να βγάζετε Το ΧΩΝΙ γιατί δεν ξέρω ποιος θα μπορεί να το αγοράσει.
Όχι. Είναι καλύτερο να τη δώσουμε όλη την Ελλάδα στους επενδυτές. Να τα πάρουν όλα οι επενδυχές. Και να την πάρουν την Ελλάδα και να φύγουν. Αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Και δώστε τα και τζάμπα τελείως. Αυτό θα είναι ακόμη καλύτερο. Αυτό να κάνετε για να στρέψετε και άλλους επενδυτές εδώ

Μ' αυτά τα μυαλά προχωράμε. Εδώ παίρνουμε λεφτά και μιλάτε;

Δεν παίρνετε λεφτά κύριε Σταυρίδη. Χαρίζετε λεφτά.
Τώρα τι να κάνουμε; Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε;

 Διαβάστε το άρθρο «ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΧΩΝΙ ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Κατηγορία Έντυπος Τύπος
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΣυνέντευξη στο ΧΩΝΙ του Σ. Σταυρίδη για τον ΟΠΑΠ Top of Page