praktores.com
 
 

Πανηγυρίζουν για την πώληση σε δόσεις του ΟΠΑΠ

Μαϊ 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πώληση σε δόσεις του ΟΠΑΠ, της μέχρι πρόσφατα πιο παχιάς αγελάδας του Δημοσίου και οι ιδιώτες πανηγυρίζουν για την αγορά του μονοπωλίου του τζόγου, το οποίο θα τους επιτρέψει αργά ή πιο γρήγορα να πάρουν πίσω το σύνολο των χρημάτων που βάζουν.

H πώληση του πολύτιμου αυτού περιουσιακού στοιχείου -το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε και όργανο κομματικών προσλήψεων και άσκησης πολιτικής μέσω αδικαιολόγητων χορηγιών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης- και το γεγονός ότι το επιπλέον τίμημα θα δοθεί σε δόσεις, βάζουν φωτιά στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για «μείζον »σκάνδαλο που ζημιώνει το Δημόσιο»

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) σε μία μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε τέσσερις ώρες, έκανε τελικώς δεκτή τη βελτιωμένη κατά 30 εκατ. ευρώ προσφορά της εταιρείας Emma Delta για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ Το σύνολο της προσφοράς διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ ή 712 εκατ. ευρώ (652 και πλέον 60 εκατ. ευρώ του μερίσματος της χρήσης του 2012, το οποίο θα εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο).

Το τίμημα αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013 και είναι ανώτερο των 650 εκατ. ευρώ της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή (ή των 610 εκατ.
ευρώ που ήταν το ελάχιστο αποδεκτό όριο που είχαν θέσει οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank).

«Η διαπραγμάτευση που έγινε χθες ήταν δύσκολη», αναφέρουν πηγές που ήταν κοντά στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «η έναρξη του διοικητικού συμβουλίου δεν προδίκαζε το αποτέλεσμα», διότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο για τους εξής λόγους:

α) είχε μπροστά του μόνο έναν ενδιαφερόμενο,

β) η προσφορά βελτιώθηκε μόνο 4,8%, όταν στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα εθνικά λαχεία, ο μοναδικός διεκδικητής, που ήταν η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ, βελτίωσε τότε κατά 46% την προσφορά του και

 γ) το επιπλέον τίμημα θα δοθεί σε δόσεις, τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανακοίνωσε, ούτε το ποιος και πώς τις εγγυάται.

Σε κάθε περίπτωση, η Emma Delta με τα 622+30 εκατ. ευρώ παίρνει κάτι που είναι ό,τι πιο πολύτιμο: το management, δηλαδή τη δυνατότητα να διαχειρίζεται το σύνολο των εσόδων του ΟΠΑΠ, το ενεργητικό του, τις ευκαιρίες ανάπτυξης (Vlt's,Ιντερνετ, λαχεία) και τη διαμόρφωση του κόστους.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι εάν δεν ιδιωτικοποιεί το ο ΟΠΑΠ, ίο Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα για το 2013 μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ., δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση αφού το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μεικτών κερδών, η οποία εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ.
στη δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε σκάνδαλο την πώληση του πιο κερδοφόρου οργανισμού, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός ήταν παρωδία, ότι κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή και ότι η δημόσια περιουσία χαρίζεται σε «ημέτερους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία αποκρατικοποίηση; Και ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».

Διαβάστε το άρθρο «Πήραν τον ΟΠΑΠ με δόσεις» στην πηγή: ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠανηγυρίζουν για την πώληση σε δόσεις του ΟΠΑΠ Top of Page