praktores.com
 
 

Σκληρό παζάρι για το τίμημα του ΟΠΑΠ ως την Πρωτομαγιά

Απρ 29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο Τσέχοι, ένας Ρώσος, ένας Σλοβάκος και δύο Έλληνες - όλοι πάμπλουτοι - καλούνται ως την Πρωτομαγιά να βρουν επιπλέον 28 εκατ. ευρώ τα οποία τους χωρίζουν από την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ.


Η προσφορά του επενδυτικού fund που διαχειρίζεται η Emma Delta διαμορφώθηκε στα 622 εκατ. ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτίωση με στόχο να ανεβεί η προσφορά στα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει κρίνει ως εύλογο για την αξία του 33% του ΟΠΑΠ ο ανεξάρτητος αποτιμητής που έχει προσλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η Duff & Phelps.
Είχε δοθεί διορία ως την περασμένη Πέμπτη για την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς, αλλά η Emma Delta ζήτησε παράταση ως την 1η Μαίου.


Η διαφορά δεν φαίνεται να είναι μεγάλη αλλά είναι μια καλή αφορμή για τους μετόχους της Emma Delta να διαπραγματευθούν σκληρά με το ΤΑΙΠΕΔ και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους αποπληρωμής του τιμήματος. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα θέσουν και αίτημα, άμα τη αποκτήσει του ΟΠΑΠ, να προχωρήσουν άμεσα σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στον Οργανισμό που θα τους επιτρέψουν να αποσβέσουν γρηγορότερα την επένδυσή τους.


Πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Τσέχος Τζίρι Σμετς, ένας από τους μετόχους της Emma Delta 622 εκατ. ευρώ η προσφορά του επενδυτικού fund που διαχειρίζεται η Emma Delta και εκ των ιδιοκτητών του τσεχικού fund PPF, επεσήμανε ότι το τίμημα που προσέφεραν είναι δίκαιο και χρησιμοποίησε πάνω από πέντε φορές τη λέξη restnjcturing (αναδιάρθρωση) για τον Οργανισμό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Emma Delta προκειμένου να βελτιώσει την προσφορά της θα ζητήσει να μην καταβληθεί εξ ολοκλήρου το τίμημα όταν μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών αλλά να της δοθεί η δυνατότητα καταβολής δόσεων και κυρίως θα θελήσει να εξασφαλίσει την άδεια να εκμεταλλευτεί άμεσα ορισμένα assets του ΟΠΑΠ, όπως π.χ. να εκχωρήσει και τα 16.500 VLTs σε παραχωρησιούχους, εκτός από τα 18.500 που προβλέπει η αρχική άδεια.


Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, μετά την παΑλεξαντρ Νέσις ραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development και της άδειας των κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Scientific Games - Intralot, βρίσκεται αντιμέτωπο για τρίτη φορά με μία και μόνο δεσμευτική προσφορά, γεγονός που του αφαιρεί πόντους για μια επι ίσοις όροις διαπραγμάτευση. Τα 650-700 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ είναι προϋπολογισμένα και δύσκολα θα αναπληρωθούν αν ο διαγωνισμός για κάποιον λόγο κηρυχθεί άγονος.
Όλα δείχνουν πάντως ότι την ερχόμενη Τετάρτη εύκολα ή δύσκολα ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές θα υποχρεωθούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.


Διαβάστε το άρθρο «Σκληρό παζάρι για το τίμημα του ΟΠΑΠ ως την Πρωτομαγιά» στην πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣκληρό παζάρι για το τίμημα του ΟΠΑΠ ως την Πρωτομαγιά Top of Page