praktores.com
 
 

Λήγει η προθεσμία για το βελτιωμένο τίμημα του ΟΠΑΠ

Απρ 24
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αύριο Πέμπτη στις 9.30 το πρωί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ καλείται η επενδυτική εταιρεία Emma Delta να υποβάλει νέο βελτιωμένο τίμημα στην εξαγορά του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι επενδυτές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προσφερόμενου τιμήματος μέχρι 40 εκατ. ευρώ. Αν συμβεί αυτό, τότε το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται σε 722 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος 60 εκατ. ευρώ, για τη χρήση του 2012. Το βελτιωμένο τίμημα, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί, αντιστοιχεί σε τίμημα 6,86 ευρώ για κάθε μία μετοχή από τα 105,27 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ.

Για την υποβολή του βελτιωμένου τιμήματος, η Emma Delta αρχικά ζήτησε απ' το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερες ημέρες περιθώριο προκειμένου να εξετάσει τις επιλογές της. Ωστόσο, η διοίκηση το Ταμείου αρνήθηκε να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο πέραν των δύο ημερών. Όλοι πάντως όμως προεξοφλούν ότι η συμφωνία θα κλείσει αύριο Πέμπτη σε κάποιο τίμημα πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα - ίσως το πρώτο από το 2010 που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για αποκρατικοποιήσεις.

Στο μεταξύ, πολιτική κόντρα με βαριές εκφράσεις ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) σχετικά με τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι», ενώ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς όσους κινούν την εν λόγω αποκρατικοποίηση. Το ΥΠΟΙΚ ωστόσο με ανακοίνωσή του στήριξε το έργο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και έκανε λόγο για «οικονομικά μοντέλα Βόρειας Κορέας» που αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη χθεσινή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι» πώλησης του ΟΠΑΠ και χαρακτήρισε ως «αμαρτωλό το ΤΑΙΠΕΔ». Επίσης χαρακτήρισε ως «εξευτελιστικό» το τίμημα που πρόσφερε ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής, σημειώνοντας ότι δεν αγγίζει καν στη χρηματιστηριακή αξία του. «Επαναλαμβάνουμε όμως», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήτανε κληρονομιά του, είναι γελασμένος.
Κανείς δεν έχει ασυλία».

Περίπου στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι η αξία του 33% του ΟΠΑΠ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γιάννης Μηλιός, περιορίστηκε ν' αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πώληση του οργανισμού.

«Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους. Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν», απάντησε το ΥΠΟΙΚ, επιχειρώντας εμφανώς να στηρίξει και τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ.

«Πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ανακοίνωση, «ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους, αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα». Στην ανακοίνωση ακόμη επισημαίνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο, καθώς εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ. «Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ήδη, το Δημόσιο έχει εισπράξει 85 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη φορολόγηση μόνον στο α* τρίμηνο του έτους. «Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε το άρθρο «Λήγει η προθεσμία για το βελτιωμένο τίμημα στην εξαγορά του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΛήγει η προθεσμία για το βελτιωμένο τίμημα του ΟΠΑΠ Top of Page