praktores.com
 
 

Μια έγκυρη προσφορά για τον ΟΠΑΠ

Απρ 23
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε διαπραγματεύσεις με την επενδυτική εταιρεία (fund) Emma Delta Ltd. μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη εισέρχεται το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Η Emma Delta υπέβαλε χθες τη μοναδική έγκυρη προσφορά στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του οργανισμού τυχερών παιγνίων της χώρας, αλλά η οικονομική προσφορά της υπολειπόταν των αρχικών προσδοκιών του Ταμείου. Έτσι η επενδυτική εταιρεία καλείται μέχρι τώρα να προχωρήσει στη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος. Η Emma Delta πρόσφερε τίμημα 622 εκατ. ευρώ, το οποίο με την προσθήκη του μερίσματος της χρήσης του 2012 που αποδίδεται στο Δημόσιο ανέρχεται σε 682 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος υποψήφιος, η επενδυτική εταιρεία Third Point LLC, βγήκε εκτός διαγωνισμού καθώς η προσφορά που υπέβαλε παραβίαζε όρους του διαγωνισμού. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία έθετε ως όρο στην εξαγορά του μεριδίου στον ΟΠΑΠ, τη δυνατότητα πώλησής του χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ σε πιθανές υπεραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος αυτός προέβλεπε ότι, εφόσον ο προτιμητέος επενδυτής επρόκειτο να πουλήσει μετοχές ΟΠΑΠ εντός μιας τριετίας, η υπεραξία που θα αποκόμιζε θα αποδιδόταν κατά 50% στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Third Point δεν αποδέχθηκε τον συγκεκριμένο όρο και ως συνέπεια βγήκε εκτός διαγωνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ομόφωνα το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε να μην ανοιχτεί η οικονομική προσφορά της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας.

Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. για την ακυρότητα της προσφοράς της Third Point, την αποδοχή της πρότασης της Emma Delta κ.λπ.) ήταν ομόφωνες. Επίσης ομόφωνη ήταν η απόφαση να ζητηθεί η βελτίωση του τιμήματος από τον εναπομείναντα υποψήφιο προτιμητέο επενδυτή. Ο τελευταίος καλείται να βελτιώσει το τίμημα, έτσι ώστε το συνολικό τίμημα να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες, με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής, η αποτίμηση του ΟΠΑΠ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ανήλθε στα 730 εκατ. ευρώ. Έτσι, ακόμη και αν η Emma Delta την ερχόμενη Πέμπτη ικανοποιήσει τον συγκεκριμένο πήχυ, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα προσφέρει το αποκαλούμενο υπερτίμημα (premium).


Πάντως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ απέδωσαν αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΠ χαμηλότερη εκείνης της χρηματιστηριακής. Ειδικότερα η Deutsche Bank, σύμβουλος του Ταμείου στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, έδωσε ως δίκαιο τίμημα τα 610 εκατ. ευρώ ή τα 670 εκατ. ευρώ μαζί με το μέρισμα της χρήσης του 2012.0 ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το Ταμείο, η Duff & Phelps, πρότεινε ως δίκαιο τίμημα τα 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 710 εκατ. ευρώ μαζί με το μέρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Emma Delta αναμένεται σήμερα να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του Ταμείου ή όχι. Επομένως είναι πιθανό, η έκβαση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ να κλείσει ακόμη και αύριο.


Επίσης στελέχη της Emma Delta ανέφεραν ότι το προσφερόμενο τίμημα προεξοφλεί τη σύμβαση των ΟΠΑΠ - Intralot, ανεξαρτήτως των χειρισμών που θα υπάρξουν στη συνέχεια. Τέλος, σε ό,τι αφορά το τίμημα, αξίζει να αναφερθεί ότι κυμαίνεται 16 έως 20 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2013, τα οποία αναμένονται σε 116 εκατ. ευρώ.


Η Emma Delta, ο μοναδικός υποψήφιος πλέον αγοραστής του ΟΠΑΠ, είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που σύστησαν ο τσεχικής καταγωγής Γίρι Σμεκ κατά 67% και ο Ελληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης κατά 33%. Ωστόσο είναι άγνωστο ποιοι είναι οι μεριδιούχοι στην εταιρεία και, εντέλει, οι πραγματικοί κάτοχοι του 33% του ΟΠΑΠ. Εικάζεται ότι εκτός των δύο προαναφερομένων, μεριδιούχος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο θα είναι η επενδυτική εταιρεία PPF που έχει στο παρελθόν επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα έχει υποβάλει προσφορά για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται ότι ο κ. Σμεκ ήταν ένας εκ των ιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας PPF και παραμένει ένας έκτων μετόχων.

Διαβάστε το άρθρο «Μια έγκυρη προσφορά για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΜια έγκυρη προσφορά για τον ΟΠΑΠ Top of Page