praktores.com
 
 

Πού τοποθετείται ο πήχης του τιμήματος του ΟΠΑΠ

Απρ 22
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αύριο κρίνεται η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που επιχείρησε η χώρα στα τελευταία τρία χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει προγραμματίσει, παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν την περασμένη Τετάρτη οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, Emma Delta και Third Point. Οι δύο τελευταίοι ενδιαφέρονται ν' αποκτήσουν το 33% των μετοχών ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα, ο προτιμητέος επενδυτής να καταστεί ο βασικός μέτοχος στην εταιρεία.

Παράγοντες της αγοράς εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι με την προσέλευση επενδυτών, ενώ σημείωναν ότι εφόσον το τίμημα ξεπεράσει τα 7 ευρώ ανά μετοχή θα λύσει πολιτικά τα χέρια κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ στο να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Συνολικά το Ταμείο διαθέτει 105 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ. Με βάση τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής το τελευταίο διάστημα, η αξία τους στο ταμπλό του Χ.Α. ανέρχεται περί τα 735 εκατ. ευρώ. Οποιαδήποτε τιμή επομένως πάνω από αυτό το όριο θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία.

Αντίθετα n κυβέρνηση θα έχει-κυρίως πολιτικό- πρόβλημα, αν η συμφωνία κλείσει κάτω από το προαναφερόμενο όριο.

Ειδικοί στην αγορά παιγνίων και αναλυτές αναμένουν ένα τίμημα μεταξύ 700 και 900 εκατ. ευρώ. Το υπερτίμημα αυτό δικαιολογείται -σε άλλες καλύτερες εποχές θα χαρακτηριζόταν χαμηλό δεδομένου ότι ο νέος επενδυτής, έκτος από τις μετοχές αποκτά και τον έλεγχο της εταιρείας (management). Στο Ταμείο, πάντως, κρατούν κλειστά χαρτιά, παρόλο που έχει ανατεθεί και ήδη έχει παραδοθεί η δίκαια αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΠ στην αμερικανική εταιρεία Duff & Phelps.

Τα συν και τα πλην

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν θετικά στην κατάθεση ενός υπερτιμήματος και μόλις ένας λόγος που συμβάλλει αρνητικά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν θετικά είναι η προοπτική της ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στις αγορές των παιγνίων τύπου VLTs (VideoLottery Terminals), των λαχείων και των διαδικτυακών παιγνίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, κυβέρνηση και Ταμείο φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα να «προικίσουν» τον ΟΠΑΠ αυξάνοντας την αξία του.


Η μόνη αβεβαιότητα είναι η νομική εκκρεμότητα για το μονοπώλιο του οργανισμού, ειδικά στην αγορά του online τζόγου που είναι και η πλέον αναπτυσσόμενη. Κατά του αποκλειστικού δικαιώματος που έχει εκχωρηθεί στον ΟΠΑΠ (σε επίγεια και διαδικτυακά παίγνια) έχουν προσφύγει πολλοί ανταγωνιστές του, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οριστική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι κοινοτικές αρχές ακόμη ζητούν στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης του αποκλειστικού αυτού δικαιώματος από τον ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, το Δικαστήριο της Ε.Ε., απαντώντας σε ερώτημα του ΣτΕ, παραδέχτηκε καταστρατηγήσεις από τον ΟΠΑΠ του σκοπού ύπαρξης του μονοπωλίου, αλλά δέχθηκε ότι απουσία κοινοτικής νομοθεσίας επιτρέπει κάθε κράτος μέλος να έχει τη δική του εθνική πολιτική.

Ώρα αποφάσεων για το ΤΑΙΠΕΔ

 Εφόσον το προσφερόμενο τίμημα του πλειοδότη για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ κριθεί ικανοποιητικό, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει αύριο τον προτιμητέο επενδυτή.

Σε άλλη περίπτωση, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει κάποιες ημέρες καθώς θα ζητήσει από τον πλειοδότη βελτίωση του τιμήματος. Εφόσον ο πλειοδότης δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, τότε το Ταμείο έχει δικαίωμα να διαπραγματευθεί με τον δεύτερο υποψήφιο. Αμέσως μετά, η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ θα υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να προωθηθεί για κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Διαβάστε το άρθρο «Πού τοποθετείται ο πήχης του τιμήματος για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠού τοποθετείται ο πήχης του τιμήματος του ΟΠΑΠ Top of Page