praktores.com
 
 

«Σκοτώνουν» τον ΟΠΑΠ με τα κέρδη μιας χρονιάς

Απρ 18
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικά για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης παρέλαβαν χθες το απόγευμα τους φακέλους της Emma Delta Ltd και του fund Third Point, καθώς και τις οικονομικές τους προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που αναμένει η κυβέρνηση από αυτήν την πώληση-«χάρισμα», όπως την χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, είναι περί τα 750 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι κοντά στα λειτουργικά κέρδη προ φόρων μιας χρονιάς(!) του Οργανισμού.

Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2012 του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 673,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έφτασαν στα 505,5 εκατ. ευρώ, μεγέθη τα οποία δείχνουν ότι η κυβέρνηση «ξεπουλάει» όσο όσο τα... φιλέτα του Δημοσίου. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία, η οποία θα λάβει το 33% και μαζί και το management, αναμένεται να αποδίδει στο Δημόσιο το 35% των κερδών κάθε χρόνο, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι η τιμή πώλησης δεν είναι χαμηλή.

Οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης, Deutsche Bank AG London και Εθνική Τράπεζα, θα αξιολογήσουν τις προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη.

Τα δυο σχήματα

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Στο σχήμα αναμένεται να συμμετάσχει και η ιταλική Η Emma Delta Management (Smejc-Μελισσανίδης), μαζί με Lottomatica και όμιλο Κοπελουζου, και n Third Point (ΗΠΑ), οι διεκδικητές Lottomatica, που αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους στη διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών και έχει επιλεγεί από τον ΟΠΑΠ ως συνεργάτης για την επέκταση του Οργανισμού στο Διαδίκτυο. Ακόμη πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σχήμα μετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου.

To Third Point, με επικεφαλής τον Slxpovo Daniel Loeb, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύφους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό έπειτα από την απόφασή του να τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια που ήταν εν πλήρη εξελίξη η ελληνική κρίση, κίνηση που απέφερε στο fund κέρδη της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων.

Η Third Point συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με σημαντικά ποσοστά σε εταιρείες όπως η Yahoo, η Apple Inc και η Murphy Oil Corp. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα.

Ενστάσεις από την Ένωση Διεθνών Εταιρειών Διαδικχυακών Παιγνίων

 Τις ανησυχίες της για τον τρόπο και την εγκυρότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ εκφράζει, σε επιστολή που απέστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ, ηΈνωση Διεθνών Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων.

Στην επιστολή η Ένωση υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός άρχισε με δεδομένο το νομοθετικό καθεστώς που προέβλεπε την ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με την έκδοση αδειών για όλα τα παίγνια.
Επίσης επέτρεπε μεταβατικά σε εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων που ήταν νόμιμα εγκατεστημένες στην Ε.Ε. να συνεχίσουν να λειτουργούν, αναγνωρίζοντας διά νόμου το αντίστοιχο Ενωσιακό τους δικαίωμα.

Διαβάστε το άρθρο : «Σκοτώνουν» τον ΟΠΑΠ με χα κέρδη μιας χρονιάς, στην πηγή: ΑΥΓΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠ«Σκοτώνουν» τον ΟΠΑΠ με τα κέρδη μιας χρονιάς Top of Page