praktores.com
 
 

Την Τετάρτη αποφασίζει ο ΟΠΑΠ για τη σύμβαση

Απρ 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά την προσπάθεια αποφυγής ανάληψης των ευθυνών για τη σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot, το θέμα φαίνεται να οδεύει προς διευθέτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ, προκειμένου ν' αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του αναδόχου του διαγωνισμού για το έργο της τεχνολογικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι η προθεσμία του σχετικού διαγωνισμού εκπνέει 11 Απριλίου, ενώ για τις 17 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου η κάθε πλευρά ν' αποποιηθεί τις ευθύνες της για την επίμαχη σύμβαση. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αρνήθηκε να αναλάβει το πολιτικό κόστος της σύμβασης. «Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να μου φέρουν να εγκρίνω και την κατανομή των χορηγιών (ΟΠΑΠ)», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιος Σταυρίδης. Πρόσθεσε δε ότι το Ταμείο δεν θ' αποτελέσει τη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις αποφάσεις διοικήσεων των προς αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, πέτυχε μια σολομώντεια λύση στο θέμα της σύμβασης ΟΠΑΠ-Intralot. Στήριξε μεν τη διοίκηση ΟΠΑΠ στην υπογραφή της σύμβασης παρέχοντας την απαραίτητη απαρτία για τη διεξαγωγή της Γ.Σ. των μετόχων του περασμένου Σαββάτου, απέφυγε όμως να λάβει θέση ο ίδιος και το Ταμείο επί της ουσίας.

Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ -αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου- σιωπηλά αλλά ενεργά προώθησαν όλους τους προηγούμενους μήνες την προώθηση της διαδικασίας υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Επίσης, αρκετές φορές στο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ έχει παρέμβει στη διοίκηση των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, φτάνοντας ακόμη και στην «καρατόμηση» διοικήσεων ή/και στη μεταβολή αποφάσεων των διοικήσεων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ταμείο φέρεται να έχει στην κατοχή του γνωμοδότηση από νομικό γραφείο το οποίο δικαιολογεί τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση, το Ταμείο, από τους σκοπούς της ίδρυσής του, «έχει στρατηγικό ρόλο στην επιλογή των καταλληλότερων μέτρων με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των προς αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων».
Τέλος, κάποιος μπορεί ν' αναρωτηθεί για το πώς γνώριζαν οι ξένοι θεσμικοί και ψήφισαν υπέρ της σύμβασης, ενώ ο βασικός μέτοχος απείχε της ψηφοφορίας.

Πάντως, ο κ. Σταυρίδης κατάφερε ν' αποφύγει «πολιτικές κακοτοπιές» και να φέρει το βάρος της σχετικής απόφασης στις πλάτες των ιδιωτών μετόχων του ΟΠΑΠ, οι οποίοι -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους. Οι ίδιοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της νέας συμφωνίας -τουλάχιστον μεταξύ των παριστάμενων μετόχων- γεγονός που παρέχει τα νομικά και ηθικά εχέγγυα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.
Μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ ερωτηθείς από την «Κ» σχετικά με το τι προτίθενται θα πράξουν τα μέλη του συμβουλίου στην αυριανή συνεδρίαση του, χαρακτήρισε μονόδρομο την ανακήρυξη της Intralot, ως τον ανάδοχο του σχετικού διαγωνισμού. Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να υπακούσουν στη φωνή του ανώτερου οργάνου που είναι n γενική συνέλευση των μετόχων. «Σε άλλη περίπτωση», κατέληξε, «θα πρέπει την επόμενη μέρα να μπούμε φυλακή».

Από την άλλη πλευρά, πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλος ερωτηθείς από την «Κ» τι σκοπεύει να πράξει απ' εδώ και στο εξής, κράτησε κλειστά χαρτιά, αρνούμενος να  σχολιάσει οτιδήποτε. Η ημερήσια ατζέντα που μοίρασε χθες στα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, αναφέρεται στη λήψη τελικών αποφάσεων για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο διεθνή διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2011.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και του ΟΠΑΠ, ήταν και είναι ενήμερες n πολιτική ηγεσία του τόπου, προεξάρχοντος του Μέγαρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε το άρθρο «Την Τετάρτη αποφασίζει ο ΟΠΑΠ για τη σύμβαση με την Intralot» στην πηγή: Καθημερινη Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤην Τετάρτη αποφασίζει ο ΟΠΑΠ για τη σύμβαση Top of Page